Opinie | Europese veiligheid heeft een prijs

Door Iran gesteunde Houthi’s vielen onlangs een Israëlische olietanker in de Rode Zee aan. Iran dreigt zo de scheepvaart tussen Europa en Azië te verstoren. De Amerikaanse marine greep direct in en stelde de handelsstromen richting Rotterdam en andere Europese havensteden weer veilig. Europa en de financiële markten ontsnapten ongezien aan chaos.

Hoewel de NAVO door de Oekraïne-oorlog sterker lijkt dan ooit, kunnen we er niet op rekenen dat de Verenigde Staten altijd voor Europa klaarstaan. Zelfs als Donald Trump, die speelt met het idee de NAVO te verlaten, niet wordt verkozen, krijgt de Atlantische samenwerking te maken met structurele financiële problemen. Geld bepaalt namelijk de toekomst van de NAVO.

Bestuurders in politiek en bedrijfsleven moeten zich ervan bewust zijn dat onze welvaart is gebouwd op een complex systeem van wereldmarkten en militaire macht. De interactie van financiële markten en veiligheidsbeleid is sterk bepalend voor geopolitieke ontwikkelingen, die weer het internationale economische landschap vormgeven. Dit vereist een Nederlandse en Europese blik die verder gaat dan 2 procent-discussies of vergezichten over een Europese defensie.

Veiligheid en handel

Amerikaanse financiële overwegingen hebben de Europese veiligheid constant beïnvloed sinds 1945. Zo plaatsten de VS tactische kernwapens in West-Europa, waardoor de NAVO-landen konden besparen op grote aantallen dure divisies. De kosten van de Koude Oorlog werden rond 1970 toch te hoog voor Washington, dat zich daardoor genoodzaakt zag de goud-dollarkoppeling los te laten. Onder druk van kostbaar veiligheidsbeleid veranderde de architectuur van de financiële markten. Met de effecten daarvan hebben we nog steeds te maken.

Bij het loskoppelen van de dollar van de goudprijs werd de waarde van de dollar steeds afhankelijker van de Amerikaanse marine. Die zorgde ervoor dat de internationale handel veilig was, en internationale handel – grondstoffen, olie, en in toenemende mate industriële goederen – werd in dollars betaald. Economische globalisering werd mogelijk dankzij de zekerheid die de Amerikaanse marine bood; economische globalisering leidde naar een constante vraag naar dollars; en dankzij de vrij stabiele waarde van de dollar kon het Amerikaanse veiligheidsbeleid gefinancierd worden.

In dit kader maakte Washington een cruciale afspraak met Saoedi-Arabië. De Amerikaanse krijgsmacht zou het Saoedische koningshuis beschermen, en in ruil daarvoor zou Saoedi-Arabië zijn olie alleen nog maar in dollars verkopen. De Saoedi’s beloofden met die dollars ook significante hoeveelheden Amerikaans staatsschuldpapier op te kopen, en financierden zodoende de Amerikaanse krijgsmacht.


Lees ook
Als Trump president wordt, is onze veiligheid echt onzeker

Als Trump president wordt, is onze veiligheid echt onzeker

Amerikaanse marine onder druk

Uit angst voor Amerikaanse financiële sancties zoeken steeds meer landen naar alternatieven om handel in andere valuta te drijven en om hun reserves verder te diversifiëren. China probeert meer internationale handel in renminbi te drijven en rekent olie steeds vaker met yuans af.

Een ander groot gevaar voor de dollar is dat de dominantie van de Amerikaanse marine ter discussie staat. De Chinese marine heeft een numeriek overwicht. Bij een gewapend conflict rondom Taiwan en/of de Zuid-Chinese Zee betekent dat mogelijk dat de VS moeten inbinden. Zo’n conflict zal leiden tot een ongekende verstoring van de internationale handel met China, Japan, Zuid-Korea en mogelijk Vietnam.

En naarmate China met militaire middelen de internationale handelsstromen meer en meer kan beïnvloeden, wordt het steeds twijfelachtiger of de VS de positie van de dollar kunnen handhaven. De daarom voorgenomen uitbreiding van de Amerikaanse marine is mogelijk onbetaalbaar, gezien de oplopende Amerikaanse staatsschuld.

De roep om de Amerikaanse marine daarom – opnieuw, net als in de Koude Oorlog – met tactische kernwapens uit te rusten neemt daarom toe. Of de VS daarmee het strategische evenwicht in Oost-Azië kunnen behouden is de vraag. Want China breidt zijn nucleaire arsenalen ook in rap tempo uit.

Europa en Amerikaanse belangen

De Amerikaanse onzekerheden dwingen de Europese bondgenoten een gelijkwaardiger rol te spelen. De VS en Europa moeten samen optrekken om hun gedeelde belangen te verdedigen. Economisch gezien doet Nederland dat al: de beperking van high-tech exporten naar China (ASML) moet helpen om de Chinese militaire opkomst te vertragen.

De VS zullen zich meer op Azië richten. Europese krijgsmachten zullen internationale handelsstromen rondom Europa actiever moeten beveiligen. Leveringszekerheid en dus de prijzen (!) van grondstoffen en energie worden afhankelijker van ons eigen veiligheidsbeleid. Dat heeft directe impact op de financiële markten en de Europese industrie.

Europese militaire capaciteiten zijn te beperkt om de Europese economische en financiële stabiliteit te garanderen. Alleen Atlantische samenwerking kan de VS ertoe brengen ook de Europese belangen te beschermen. Maar die samenwerking zal alleen voortduren als Europa ook de Amerikaanse belangen kan ondersteunen.