Opinie | Europa moet de democratie opnieuw uitvinden

De Poolse parlementsverkiezingen werden vijf maanden geleden door de democraten gewonnen van de populisten. Maar sindsdien heerst aanzienlijke juridische en politieke wanorde en verkeert de democratie nog altijd in slechte staat.

De oorzaken van deze treurige toestand zijn niet per se typisch Pools. De huidige impasse is het gevolg van acht jaar populistisch bewind dat moeilijk terug te draaien blijkt. Het oude communistische gezegde lijkt nog altijd op te gaan: je kunt van een (democratisch) aquarium vissoep maken, maar niet andersom.

De Polen hebben ruime ervaring met de opbouw van een democratisch stelsel op de puinhopen van een autoritair bewind. Als zij niet een populistische erfenis kunnen overwinnen, wie dan wel?

In 1989 hadden de partijen die in Polen tegenover elkaar stonden – de regerende ‘Verenigde Arbeiderspartij’ en de vakbond Solidarnosc die de oppositie leidde – een gemeenschappelijk doel: ze wilden zich aansluiten bij het welvarende, vreedzame en democratische deel van Europa.

Machtsdeling

Inmiddels zijn het liberale en illiberale politieke kamp hopeloos verdeeld en hebben ze geen fundamentele standpunten meer gemeen over het kapitalisme, de democratie en de Europese integratie. Bovendien kan een afspraak over machtsdeling niet alleen maar over de verdeling van lucratieve posten gaan: het moet een afspiegeling van de wensen van de meeste burgers zijn. Maar dit keer ontbreekt het aan een gezamenlijke toekomstvisie.

Terwijl de politici proberen de tegenpartij een dodelijke slag toe te brengen, vragen de Polen zich af wat de machtsstrijd voor hen zal betekenen. Op dit moment is de politiek een rommeltje, zodat de overheid moeilijk sociale doelstellingen kan inlossen. Klinkt bekend misschien?

Laten we beginnen met het juridische dilemma. De illiberale partij die Polen de afgelopen acht jaar heeft bestuurd heette Recht en Rechtvaardigheid (PiS), maar de wetten die ze invoerde waren vooral bedoeld om recht te doen aan de regeringspartij en de mensen die deze in allerlei staatsorganen benoemde. Inmiddels zijn zelfs de rechtbanken bemand met partijpolitieke rechters, vaak onwettig geselecteerd. Ook de president is een PiS-kandidaat en hij kan nieuwe wetgeving blokkeren.


Lees ook
De winnaar in Polen is het gezonde verstand

Een stembureau in Warschau, tijdens de <strong>verkiezingen</strong> die alle opkomstrecords in Polen verbrak.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/03/opinie-europa-moet-de-democratie-opnieuw-uitvinden.jpg”><br />
</a></p>
<p>Er is dan ook geen manier om de populistische erfenis met zuiver juridische middelen terug te draaien en dat roept een netelige vraag op: mag de rechtsstaat langs onwettige weg worden hersteld? </p>
<p>Dit leidt tot nog een ander bekend dilemma: hoe illiberale kiezers over te halen om een liberaal project te steunen. Weliswaar wist PiS na de laatste verkiezingen geen regering te vormen, maar het bleef wel de partij met de grootste aanhang onder de bevolking. </p>
<p>In de Poolse verkiezingscampagne werd beloofd de illiberale ‘ziekte’ uit te bannen en er is toenemende druk om een streep door PiS-benoemingen te halen,  bij ministeries en rechtbanken maar ook bij overheidsbedrijven, musea, scholen, ziekenhuizen en zelfs theaters. De democratie kan alleen functioneren als de verliezers een verkiezingsnederlaag aanvaarden. Maar het is onwaarschijnlijk dat de verliezers zullen meewerken als ze door de winnaars met de rug tegen de muur worden gedreven – en als ze weerstand bieden of in opstand komen, zoals in Polen het geval is, heerst er chaos.</p>
<p><dmt-quote type=Democratie kan niet alleen op goede bedoelingen gedijen: ze moet ook de problemen van burgers oplossen

Populisten gedijen in een sfeer van burgeroorlog, en die is dodelijk voor de democratie. Maar het is ook niet bevorderlijk voor de democratie om onderdak aan autocratische politici te verlenen en hun de kans tot herstel te bieden. Moeten de wetsovertreders uit het vorige bewind onbestraft blijven?

En ook al beweert de nieuwe coalitieregering de democratie te herstellen, tot nu toe heeft ze vooral de machtsbasis van de liberale partijkaders hersteld. Ministerposten zijn van hoog tot laag gevuld met partijfunctionarissen in plaats van echte deskundigen. De hoofden van publieke media en overheidsbedrijven zijn door de partijen benoemd, met weinig publieke consultatie of concurrentie.

De regering stelt dat dit pas de eerste fase van een lange democratische transitie is, maar het is de vraag of een serieuze publieke invloed op overheidszaken er ooit van zal komen. En zo niet, dan hebben we weer een nieuwe elite aan de macht zonder dat de burgers hun stem ook kunnen laten téllen. Op den duur leidt dit tot teleurstelling, niet alleen bij de partijelite, maar ook bij de democratie als zodanig.

Kunnen Europa of de VS Polen weer op het democratische pad helpen? De Franse en Duitse regering zijn blij de oud-voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk als premier van Polen terug te zien, maar zij zijn vooral met hun binnenlandse populistische dreigingen bezig. Intussen wordt in hoofdsteden als Rome, Bratislava of Boedapest met zorg naar de val van het populisme in Polen gekeken. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie komt uit dezelfde centrumrechtse familie als Tusk, maar enkele van haar commissarissen zijn op zijn zachtst gezegd minder liberaal. En na de komende Europese verkiezingen zal de populistische aanwezigheid in het Europees Parlement vermoedelijk toenemen.

De Amerikaanse regering van Joe Biden had om strategische redenen goede banden met de PiS-regering. Polen is de belangrijkste Amerikaanse bondgenoot in de pogingen de Russische inval in Oekraïne te beteugelen, ongeacht wie er in de regering zit. En een mogelijke terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis zou de populistische zaak in Polen en elders natuurlijk een impuls geven.

Luisteren

Polen is er beter aan toe dan vijf maanden geleden, maar de terugkeer van de liberalen aan de macht betekent niet automatisch het einde van de illiberale politiek. Mocht PiS uiteen vallen, dan zullen nieuwe agressieve leiders opstaan om het teleurgestelde deel van de kiezers te vertegenwoordigen.

Democratie kan niet alleen op goede bedoelingen gedijen: ze moet de problemen van de burgers weten op te lossen en zinvolle participatiemogelijkheden in de publieke zaak bieden. Politieke partijen moeten luisteren naar het maatschappelijk middenveld en naar deskundigen uit de academische wereld.

De democratie dient opnieuw te worden uitgevonden, omdat haar mankementen van de afgelopen jaren de populisten – die beweren namens de ‘kleine man’ tegen de verre ‘elite’ te spreken – aan de macht hebben gebracht. Dat is een hele opgave – niet alleen voor Polen, maar voor het hele Europese continent.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen op Social Europe (socialeurope.eu).