Opinie | Er zit weinig beweging in de smog boven Delhi

We zitten nog vroeg in de meteorologische herfst, in New Delhi is een ander seizoen aangebroken: het luchtvervuilingsseizoen. Het voelt voor de inwoners van de Indiase hoofdstad, „als elke dag dertig sigaretten roken”, zoals ze in de dagen voorafgaand aan het lichtjesfeest Diwali aan elkaar verzuchten. En dan komt daar straks nog een schepje viezigheid bovenop, door het vuurwerk dat feestvierders zullen afsteken als symbool van de overwinning van het goede in de strijd tegen het kwaad.

Wie het aandurft, opent de luchtkwaliteits-app op haar telefoon, om te controleren of die een angstaanjagende AQI-meting aangeeft: de concentratie van gevaarlijke, kankerverwekkende deeltjes in de lucht tot aan 50 is ‘gezond’, de afgelopen dagen zat het consequent boven de 300. Screenshot van maken, op je social media delen, en een sneer geven richting de autoriteiten van de stad: „Het is weer zover, zoals elk jaar.”

Elk jaar, inderdaad. Dit debat is dan ook geen plotsklapse uitspatting van opinies, maar een slepende, vermoeiende discussie. Er is geen onduidelijkheid over hoe het komt dat de Indiase hoofdstad jaarlijks wordt toegedekt door een grauwe laag. Dit is de riedel: Delhi, gelegen in een kom, is dankzij druk verkeer, industrie en constante bouwwerkzaamheden, sowieso niet echt schoon. Dat wordt verergerd door weersomstandigheden, en door de activiteiten rondom de stad. In deelstaten Punjab en Haryana verbranden boeren de resten van hun oogst en afval. De dikke rookwolken daarvan worden over Delhi gedreven, en blijven daar hangen. Het Diwali-vuurwerk is de laatste ‘toevoeging’.

Afval opbranden

Wat wél voor discussie zorgt: wie heeft de mééste schuld in deze giftige cocktail, en wie moet zijn gedrag het meeste aanpassen om de hoofdstedelingen te laten ademen? De onafhankelijke milieu-journalist Shailendra Yashwant doet in een opinieartikel voor The Deccan Herald geen moeite zijn ergenis te verbergen, in zijn samenvatting van het vingerwijzen dat standaard begint zodra de AQI-waarden stijgen. De hoofdstad mag in oktober graag de boeren verwijten maken – maar de autoriteiten van New Delhi hebben geen gezag in de andere deelstaten, en de federale overheid en de leiders in Punjab en Haryana wilden tot voor kort ook niet veel samenwerken. Dit jaar wordt in de deelstaten gepatrouilleerd door politie, en zijn enkele arrestaties gepleegd onder boeren die ongeoorloofd afval opbranden. Yashwant gelooft er niet in dat dit hét probleem gaat oplossen: de beleidsmakers bieden de boeren geen alternatief, stelt hij. Bovendien hebben boeren in de deelstaten last van luchtvervuiling van élders – immers, die lucht kent geen grenzen. „New Delhi moet verder kijken dan de kortzichtige blik op de eigen grenzen en aangrenzende gebieden, om de luchtvervuilingscrisis te begrijpen. Misschien is het toch ook tijd om met buurlanden afspraken te gaan maken”, schrijft hij fijntjes.

Uit de meeste redactionele en opiniestukken in de landelijke kranten wordt wel duidelijk: men ziet weinig beweging in dit probleem en de onderlinge verwijten. De routineuze afhandeling van enkele kleine maatregelen die de dagelijkse cijfers iets naar beneden moeten krijgen – het instellen van rijverbod, tijdelijk stilleggen van bouwwerkzaamheden – is geen structurele oplossing. Het online platform The Quint gaat voor ‘servicejournalistiek’ en helpt lezers liever aan oplossingen die in het dagelijks leven van toepassing zijn: in een video wordt uitgelegd welke mondmaskers de meeste schadelijke stoffen filteren.

Oh! En het vuurwerk? Dat wordt dus óók routinematig verbannen, rond Diwali. Dat beleid is al helemaal een afleidingsmanoeuvre, stelt Yahswant. Iedereen die het festival viert, weet gewoon aan de ‘firecrackers’ te komen.