Opinie | Elon Musk gooit in Italiaanse ruzie olie op het vuur

Die rechters moeten eruit. Leven de Italianen in een democratie of neemt een niet verkozen autocratie de beslissingen?” Met uitspraken als deze op X pookt Elon Musk een al hoog oplopend conflict in Italië verder op. De techmiljardair verwees naar rechters in Rome, die deze week voor de tweede maal in korte tijd besloten dat een groep migranten die Italië naar nieuwe opvangcentra in Albanië had gestuurd, daar niet mocht blijven. Volgens Musk werken zulke rechters het Italiaanse regeringsbeleid actief tegen.

Dat is precies hoe Giorgia Meloni er ook over denkt. De Italiaanse radicaal-rechtse premier is close met de Tesla-baas , en beschouwt hem als een vriend. De twee hebben geregeld WhatsApp-contact.

Meloni is trots op haar ‘Albanië-model’, wat erop neerkomt dat de asielprocedure van nieuwkomers aan een niet-EU-lidstaat als Albanië wordt uitbesteed, en dus buiten de eigen landsgrenzen wordt afgewerkt. Andere landen in Europa bestuderen het model met interesse. En wie weet, denken ze in Rome, heeft Donald Trump er straks ook wel oren naar.

Italiaanse rechters brengen met hun beslissingen het migratieakkoord echter aan het wankelen, en dat maakt de Italiaanse premier woest op de magistratuur. Elon Musk is het volmondig met haar eens. Maar dat een multimiljardair en Trump-medestander de behoefte voelt zijn mening over rechters in Italië met de rest van de wereld te delen, is bij Sergio Mattarella, de Italiaanse president en ‘vader van de natie’, in het verkeerde keelgat geschoten.

„Italië is een groot democratisch land dat voor zichzelf kan zorgen”, reageerde het staatshoofd, dat geacht wordt boven de politiek te staan. Van Giorgia Meloni, die in andere kwesties met geestdrift de nationale soevereiniteit verdedigt, kwam ditmaal de summiere reactie dat zij „de woorden van de president altijd met respect beluistert”.

De Italiaanse premier temperde haar reactie om twee redenen. Ze gelooft oprecht dat sommige rechters haar regering tegenwerken. En zij houdt graag Musk te vriend, zeker nu die ook een officiële rol zal krijgen in de nieuwe regering van Trump. Medestanders in haar partij noemen Meloni nu al ‘Trumps natuurlijke gesprekspartner in Europa’ en hopen dat het politieke gewicht van Italië in de EU en de wereld nu verder stijgt.

Ideologische affiniteit

Vóór Meloni premier werd, noemde ze Trump een voorbeeld voor de Italiaanse politiek. Maar sinds ze regeringsleider is, toont Meloni buiten Italië haar pragmatische, en voluit pro-Europese en pro-Atlantische gezicht. De radicaal-rechtse agenda wordt vooral in Italië zelf doorgevoerd. Haar ideologische affiniteit met Trump staat buiten kijf, maar tegelijk voert Meloni ook een eigen koers. Haar steun aan Kyiv, en vóór wapenleveringen, bleef al die tijd intact, terwijl Trump van plan is heel snel met Vladimir Poetin een deal te sluiten.

Het is goed mogelijk dat Trump, die opnieuw op hogere defensie-uitgaven zal hameren en al met invoerheffingen dreigt, de EU-lidstaten straks tegen elkaar tracht uit te spelen. Maar in Italië gelooft niemand dat Meloni zich dan met hem tegen Europa keert. Als derde economie van de eurozone heeft Italië de EU op financieel-economisch vlak te hard nodig.

Waarom onderhoudt ze dan toch die innige band met Musk? Omdat die straks misschien nog wat extra investeringen oplevert. Zo lopen er met Musks bedrijf Tesla gesprekken over de productie in Italië van elektrische vrachtwagens en bestelwagens. En wie weet leidt het contact met de miljardair straks ook tot een nog vlottere toegang tot Trump. Maar allicht heeft de Italiaanse premier Musk daarvoor niet nodig. Zoals de president al zei: Italië kan immers best voor zichzelf zorgen.