Opinie | Eigen eilanden eerst, is het signaal van de Indiase premier na politiek tegengas op de Malediven

Nog even ontspannen de zon opzoeken in de eerste week van het nieuwe jaar: de Indiase premier Narendra Modi was diep onder de indruk van de Laccadiven, een eilandengroep die een unieterritorium vormt binnen India. Foto’s van zijn bezoek werden breed rondgestuurd: de premier in boardshorts en zonnehoed, pootjebadend in verdrinkingsvest of in een luie stoel. „Lakshadweep is niet zomaar een eilandengroep; het is een tijdloze erfenis van tradities en een bewijs van de geest van de bevolking”, stelde de premier.

Was dit een nieuwjaarsgroet als opsteker voor dit afgelegen deel van zijn enorme land, of een teken dat de Indiase premier zijn geopolitieke steekspellen áltijd doorzet? Enkele functionarissen van de Malediven zagen dat laatste. Die eilandnatie ligt net ten zuiden van het Indiase territorium. Modi’s lof voor de Laccediven zou vermogende Indiase bezoekers wegleiden van hún maagdelijke stranden en de luxueuze resorts waarop de economie van de Malediven drijft. De Indiase premier als een nationalistisch éénmans-reisbureau.

De drie ambtenaren reageerden fel op de pr-berichten van Modi, die zij een „clown”, een „terrorist” en een „marionet van Israël” noemden. Hun reacties op X zijn inmiddels verwijderd. De functionarissen werden zondag geschorst door de regering van de Malediven, woordvoerders haastten zich formeel te distantiëren van deze „persoonlijke meningen”. Maar een rel met de grote buur was al ontstaan, die in afgelopen twee weken voort ettert.


Lees ook
Inwoners van de Malediven kiezen tussen Chinese of Indiase invloed

Verkiezingsaffiches voor Mohamed Muizzu, de uitdager van de zittende president, in Malé, hoofdstad van de Malediven.

Dat komt ook omdat de politieke verhoudingen tussen India en de eilandennatie al enige maanden op scherp staan. De nieuwe president van de Malediven, Mohamed Muizzu, werd in oktober gekozen en symboliseert een ommezwaai in de buitenlandpolitiek van het land. Onder Muizzu zal in plaats van naar India, veel meer naar China worden gekeken. De gewraakte opmerkingen uit zijn ambtenarenapparaat kwamen terwijl hijzelf op het punt stond een eerste officieel bezoek aan China te brengen, om te spreken over handel en gezamenlijke ontwikkelingsprojecten. Zulke nauwere samenwerking is op zich al een knauw richting de grote Zuid-Aziatische broer India.

Platgetrapte vakantie-bestemming

Tegelijkertijd kúnnen de Malediven helemaal niet zonder de inkomsten van het Indiase toerisme. En dus wisten Modi-getrouwen en andere trotse Indiërs precies hoe terug te slaan na de twitterende ambtenaren. Op X ontstonden de hashtags #BoycottMaldives, #ExploreIndianIslands en werden vakantiegangers opgeroepen om, in navolging van de premier, óók naar de Laccediven te gaan.

De bekende cricketer Hardik Pandya nam dat reisadvies ter harte, net als sommige bekende Bollywood-acteurs. De comedian Vir Das verkneukelde zich over de Indiase influencers die het er nu wél van nemen in de Maldivische archipel, maar hun content niet meer durven delen. Afgelopen maandag maakte de boekingswebsite EasyMyTrip bekend dat via zijn diensten voorlopig helemaal geen reizen of accommodaties op de Malediven kunnen worden georganiseerd. Die beslissing had de ceo genomen „in solidariteit met onze natie”.

Een filmpje waarin de journaalpresentratrice Palki Sharma de economische verhoudingen tussen de twee landen op een rijtje zet om de afhankelijkheid van de Malediven te schetsen, wordt veel gedeeld. Tot slot neemt een redacteur van het tijdschrift India Today een andere invalshoek: de ‘eigen’ Laccediven moeten juist blij zijn dat ze géén status hebben van platgetrapte vakantie-bestemming, verpest door massatoerisme en resort-afval. Zo is bij de Maledivische regering misschien onderhand wel ingedaald dat het wel heel nauwkeurig de balans moet vinden tussen de betrekkingen met China én India.


Lees ook
Extreme smog zorgt in New Delhi voor gierende hoestbuien, maar nog niet voor een beter milieubeleid

New Delhi ligt onder een dikke laag smog.