Er zijn de afgelopen weken in Gaza anti-Hamasdemonstraties geweest. Op verschillende plaatsen hebben tal van Palestijnen geprotesteerd. De betogingen zijn betrekkelijk klein, maar ze hebben steun uit Israël en van de Palestijnse Autoriteit gekregen en aanzienlijke media-aandacht getrokken, vooral van westerse media. De protesten worden beschreven als een substantiële, spontaan gegroeide beweging tegen Hamas, dat het nu in Gaza voor het zeggen heeft. Maar is dit de gehele werkelijkheid? Wie zitten er echt achter deze demonstraties en wat zal hun toekomstige betekenis zijn?
Het antwoord is complex. Het is essentieel dat dit niet de eerste keer is dat Palestijnse burgers van Gaza tegen Hamas en zijn beleid demonstreren. Ook in 2017, 2019 en 2023 waren er georganiseerde burgerprotesten. Het belangrijkste protest begon in 2019 met de oprichting van de Badna Naish-beweging. Dit was een initiatief van onderaf, om economische vrijheid te bevorderen en het leven van de inwoners van de Gazastrook te verbeteren. De doelen waren onder meer vermindering van de werkloosheid, verlaging van de belastingen en de aanpak van andere financiële vraagstukken. De beweging kreeg al snel duizenden volgers, met als gevolg wijdverbreide protesten in de hele Gazastrook. In die tijd riep zij op tot vervanging van de Hamas-regering. De heersende Israëlische stelling dat de inwoners van Gaza nu alleen maar protesteren om de oorlog te beëindigen – en niet uit teleurstelling over het beleid van Hamas – is dan ook ongegrond.
Bang voor vergelding
De demonstraties zijn nog altijd gaande, al is het anti-Hamas-sentiment bij deze protesten vrij minimaal en heeft het geen serieuze publieke steun gekregen. Prominente figuren uit de Palestijnse gemeenschap in Beit Lahia, in het noorden van Gaza, hebben zelfs een verklaring opgesteld waarin elke aanval op het ‘Palestijnse verzet’ werd veroordeeld – waarmee met name op Hamas werd gedoeld.
De meeste borden en leuzen tijdens deze betogingen richten zich op beëindiging van de oorlog, een einde aan de genocide en de verstrekking van humanitaire hulp. U vraagt zich misschien af waarom dit zo is. Het antwoord is simpel: kritiek op Hamas wordt vaak gezien als kritiek op het ‘Palestijnse verzet’ in het algemeen. Daardoor kunnen betogers met zware persoonlijke en sociale gevolgen te maken krijgen. Veel mensen zijn bang voor vergeldingsmaatregelen van Hamas, maar ook voor sociale sancties en straffen. Daarom is de verwachting van een massale Palestijnse opstand tegen Hamas in Gaza een onrealistische en onmenselijke verwachting.
Ik probeer niet te ontkennen dat de Gazanen uitgeput, uitgehongerd en gebroken zijn en ik weet zeker dat er mensen in Gaza zijn die een eind aan het bewind van Hamas willen maken. Berichten wijzen ook uit dat enkele protesten zijn geïnitieerd door oud-medewerkers van de Palestijnse Autoriteit, die wordt geleid door Fatah, de aartsrivaal van Hamas, als onderdeel van zijn streven de heerschappij over de Gazastrook terug te krijgen.
Waarom zijn Palestijnse levens nu afhankelijk van hun vermogen Hamas te veroordelen?
Criminele bendes
Andere berichten doen vermoeden dat criminele bendes onder het oog van het Israëlische leger humanitaire hulp hebben gestolen en chaos creëren, zodat ze hun illegale activiteiten kunnen voortzetten. Sommigen beweren zelfs dat het feit dat Hamas-militanten de demonstranten niet hebben aangevallen suggereert dat Hamas achter deze protesten zou zitten. Ik ben het met hiermee oneens: deze protesten hebben Hamas geen onmiddellijke en aanzienlijke schade toegebracht en bedreigen evenmin de zeggenschap over de veiligheid en het bestuur in het gebied.
Maar deze protestbeweging loopt wel gevaar – niet alleen omdat Hamas die elk moment kan neerslaan, maar ook omdat ze geen duidelijke doelen heeft, geen eenduidig leiderschap dat volgende stappen voorbereidt en brede steun ontbeert.
Veel Palestijnse deskundigen en journalisten beweren dat het welslagen van dit protest afhangt van het vermogen een bres te slaan in het heersende Hamas-verhaal, dat nog altijd „heel Gaza Hamas is”. Dit betekent dat alle Palestijnse inwoners van Gaza de organisatie steunen en er blindelings achter staan. Ten eerste is dit feitelijk gezien onjuist , want Hamas kwam in 2006 aan de macht dankzij de stemmen van ongeveer 44,5 procent van de Palestijnen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever en dus heeft de helft van de Palestijnen helemaal niet voor Hamas gekozen.
Ten tweede zijn de meeste slachtoffers van de genocide die op het ogenblik in Gaza plaatsvindt geboren in een werkelijkheid waarin Hamas over Gaza heerste en waren zij niet bij de machtsovername in 2006 betrokken. Dus de Palestijnen in Gaza hebben allang het narratief doorbroken dat ze allemaal blindelings Hamas-aanhangers zijn.
Op politiek niveau is dit verhaal gevaarlijk omdat deze deskundigen mijns inziens zijn meegegaan in het heersende Israëlische verhaal dat heel Gaza Hamas steunt en dat er daarom in Gaza geen onschuldige mensen zijn. Het is ook gevaarlijk omdat het de beëindiging van de uitroeiing van de Palestijnen in Gaza afhankelijk stelt van hun vermogen om aan Israël te bewijzen dat ze geen bloeddorstige „Hamasniks” zijn. Hoe zouden de inwoners van Gaza dit moeten bewijzen?
Pionnen
Hoewel de Palestijnen herhaaldelijk aan de Israëlische regering en de wereld hebben laten zien dat „Gaza niet Hamas is”, worden ze nog steeds door het Israëlische leger afgeslacht. Dit roept een belangrijke vraag op: waarom is het nog altijd een belangrijke kwestie om het heersende Israëlische verhaal – dat „heel Gaza Hamas is” – aan te vechten? Waarom is dit een voorwaarde voor beëindiging van de oorlog en verstrekking van humanitaire hulp? En waarom zijn Palestijnse levens nu afhankelijk van hun vermogen Hamas te veroordelen en uit de Gazastrook te verdrijven, vooral als Israël daar zelf niet in is geslaagd? Het antwoord is eenvoudig: Israël ziet in dat dit een onrealistische verwachting is. De Palestijnen in Gaza missen de veiligheid, politieke structuur en sociale cohesie om dit verhaal succesvol te bestrijden. Israël beseft dit en misbruikt het vermeende ‘falen’ van de Palestijnen om Hamas te verdrijven, en bestempelt de inwoners van Gaza uiteindelijk als „Hamasniks”. Deze typering dient om de bombardementen, hongersnood, ontheemding en uitroeiing van de Palestijnse inwoners van Gaza te rechtvaardigen.
Als we iets willen doorbreken, is het beter om vraagtekens te zetten bij dit verhaal dat van de Palestijnen in Gaza pionnen maakt in een machtsgreep gericht op beëindiging van de oorlog en ontzetting uit de macht van Hamas. Dit perspectief gaat fundamenteel mank: de doorsnee Gazaan, die gesloopt is door deze vernietigingsoorlog, is niet in staat Hamas te verdrijven, zijn onderwerping af te dwingen of zijn invloed te verminderen.
Bovendien zijn de protesten niet bij machte het grote publiek los te maken van het beeld dat Hamas het enige Palestijnse verzet vertegenwoordigt. De Gazaan wordt vaak afgeschilderd als een onrealistische held, terwijl hij in werkelijkheid vaak niet meer is dan een machteloze toeschouwer.
