We dachten stiekem dat het slechts politieke retoriek was, maar het gaat dan toch echt gebeuren. Donald Trump kwam recent met een persbericht naar buiten: het ‘ministerie’ voor Overheidsefficiëntie zal gelanceerd worden, en de man die dit gaat leiden is niemand minder dan Elon Musk. Ondanks dat dit ministerie geen officiële overheidsinstantie zal zijn, is de taak heel simpel. Het zal door een ‘ondernemersgerichte benadering’ structurele hervormingen doorvoeren, waarmee tientallen miljarden worden bezuinigd en de overheid flink wordt afgeslankt.
Ondanks dat wij hier aan deze kant van de oceaan met verbazing naar kijken, is er toch iets wat we van Musk kunnen leren. Want een ministerie van Overheidsefficiëntie? Dat zou ook voor Nederland zo gek nog niet zijn.
Laten we even naar de cijfers kijken. De Nederlandse overheid is de afgelopen decennia, ondanks de rechtse kabinetten, veel groter geworden. Waar de rijksoverheid in 2000 in totaal nog (omgerekend) 180 miljard euro uitgaf, is dit gestegen tot liefst 461,2 miljard euro in 2023. De afgelopen vijf jaar is het aantal rijksambtenaren van 127.000 naar 156.000 toegenomen. En de salarisuitgaven bij het Rijk zelf bedroegen in 2022 bijna 11,5 miljard euro: een stijging van 8,6 procent ten opzichte van 2021.
Wat de impact van deze wildgroei is op de dagelijkse praktijk, onderzocht Het Financieele Dagblad. Conclusie: van elke twee rijksambtenaren houdt er één zich niet met het primaire proces bezig – dat wil zeggen: met het maken en uitvoeren van beleid. Waar houden deze ambtenaren zich dan wel mee bezig? Met het controleren van het werk van de ander. Kortom: de ene helft van de ambtenaren is met niets anders bezig, dan controleren wat de andere helft van de ambtenaren doet.
Dat brengt ons bij de problemen waar wij in Nederland mee kampen. Op dit moment zijn er 397.000 openstaande vacatures, en daarmee 106 vacatures per 100 werklozen. Bijna de helft van de ondernemers in Nederland stelt dat de arbeidskrapte hun bedrijfsactiviteiten belemmert. Daarmee zit de krapte zowel onze welvaartsgroei als de energietransitie in de weg. Ondertussen blijft het arbeidstekort doorgroeien.
Overheid creëert zelf het arbeidstekort
Alleen nu komt het: maar liefst 80 (!) procent van de groei van de werkgelegenheid is afkomstig van de publieke sector. Hiermee creëert onze overheid zelf het arbeidstekort, terwijl het bedrijfsleven moet zorgen voor de belastinginkomsten om die almaar duurdere overheid te financieren. Intussen doet de vergrijzing de tekorten alleen maar verder oplopen. Oh, en onze reddende engel: de arbeidsproductiviteit? Die is in het afgelopen decennium amper van zijn plek gekomen, mede door die uitdijende overheid.
Met het oog op deze cijfers kunnen we één ding concluderen. Het is de taak van de overheid om een sociaal vangnet op te tuigen waarin wij als burgers altijd kunnen terugvallen. Maar met de oplopende uitgaven, toenemende bureaucratie en werknemers die de overheid afsnoept van het bedrijfsleven, heeft de overheid een web gecreëerd waar we als samenleving in verstrikt zijn geraakt. Het is daarom tijd dat er op een andere manier naar de bezuinigingen op rijksambtenaren wordt gekeken. Als je te veel onnodige spullen hebt, dan is het goed om deze aan mensen te geven die deze harder nodig hebben. Op eenzelfde manier is het goed om de overheid te forceren om met minder mensen hetzelfde werk te verzetten, zodat deze mensen kunnen worden ingezet waar ze echt nodig zijn.
Als de overheid dit doet dan zullen we het arbeidstekort in elk geval voor een deel oplossen. De publieke uitgaven zullen dalen, terwijl de inkomsten zullen stijgen, waardoor we de belasting op arbeid kunnen verlagen, zodat werken weer gaat lonen. En dan kunnen we als maatschappij in actie komen, in plaats van eindeloos te vergaderen over wat er moet worden gedaan.
Zoals de Raad van State vorig jaar al adviseerde: de overheid moet minder taken naar zich toetrekken, en de zaken die ze wel moet doen beter uitvoeren. Wellicht kunnen we dan toch iets van Elon Musk leren. Want een beetje ondernemersgeest bij de overheid is misschien wel goed.
Lees ook
De laatste vraag van Marc Chavannes: hoe komt het dat een verstandig volk zichzelf zo onbeholpen bestuurt?
