Moet er naast de huidige brede pabo een gesplitste variant komen, met aparte opleidingen voor jongere en oudere kinderen? Staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW (VVD) heeft aangekondigd dat zij vanaf 2029 naast de huidige pabo-opleiding twee nieuwe varianten wil introduceren: een opleiding gericht op het jongere kind (mogelijk groep 1 t/m 5) en een opleiding gericht op het oudere kind (mogelijk groep 6 t/m 8). De maatregel is bedoeld om de opleiding aantrekkelijker te maken, vooral voor mannen. Maar het plan kan het basisonderwijs juist verzwakken.
Op dit moment biedt de pabo een brede opleiding aan. Studenten doen ervaring op in alle leeftijdsgroepen: onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Pas daarna kiezen ze voor een specialisatie in jongere of oudere kinderen. Dit systeem zorgt ervoor dat toekomstige leerkrachten inzicht krijgen in de ontwikkeling van kinderen van 4 tot 12 jaar. Staatssecretaris Paul wil dit aanvullen met twee gespecialiseerde opleidingen. Studenten kunnen dan kiezen voor de huidige brede opleiding of meteen starten met een opleiding voor jongere of oudere kinderen. Maar deze aanpak brengt grote risico’s met zich mee.
Het grootste probleem is dat gespecialiseerde opleidingen ertoe leiden dat studenten vanaf dag één kiezen voor één leeftijdsgroep. Hierdoor missen ze kennis over de volledige leerlijn van het basisonderwijs. Een goede leerkracht moet begrijpen hoe de ontwikkeling van kinderen verloopt van groep 1 tot en met groep 8. Hoe vaardigheden zoals leren lezen in groep 3 uiteindelijk uitmonden in begrijpend lezen en analyseren in groep 8 bijvoorbeeld. Zonder dit brede overzicht kunnen leerkrachten minder goed inspelen op de behoeften en groei van hun leerlingen. Dit volledige inzicht in de leerlijn is essentieel voor goed onderwijs.
Daarnaast blijkt uit de praktijk dat veel studenten pas tijdens hun stages ontdekken welke leeftijdsgroep echt bij ze past. Een veelvoorkomend misverstand is bijvoorbeeld dat kleuters vooral spelen en weinig leren. Tijdens stages ontdekken studenten dat kinderen in groep 1 en 2 al belangrijke vaardigheden ontwikkelen, zoals het herkennen van letters en cijfers. Zonder brede stages zouden toekomstige leerkrachten deze waardevolle inzichten missen.
Dit vergroot het lerarentekort
Een ander groot probleem is dat gespecialiseerde bevoegdheden zorgen voor minder flexibiliteit op scholen. In de praktijk komt het vaak voor dat een leerkracht van groep 6 tijdelijk moet invallen bij groep 4, of andersom. Ook switchen veel leerkrachten regelmatig tussen onder-, midden- en bovenbouw, afhankelijk van wat de school nodig heeft. Leraren die alleen ervaring hebben met een specifieke leeftijdsgroep, kunnen minder flexibel worden ingezet. Dit gebrek aan flexibiliteit maakt het lastiger om tekorten op te vangen bij ziekte of uitval van personeel. Dit kan het lerarentekort verergeren en zorgt voor meer druk op de bestaande leerkrachten.
Voormalig onderwijsminister Robbert Dijkgraaf wees er eerder al op dat er onder scholen, opleidingen en leerkrachten weinig steun is voor zulke smalle bevoegdheden. Uit een eerder experiment, waarbij studenten zich meteen specialiseerden, bleek dat zowel studenten als opleidingen weinig voordelen zagen in deze aanpak.
Op sociale media laten veel leerkrachten zich kritisch uit over de plannen. Ze vrezen dat de voorgestelde verandering leidt tot een beperking van de kennis en vaardigheden van toekomstige leerkrachten. Dit zou uiteindelijk de kwaliteit en flexibiliteit binnen het basisonderwijs kunnen aantasten.
Kortom, de plannen om naast de huidige brede pabo twee gespecialiseerde opleidingen toe te voegen, zijn onvoldoende onderbouwd. Er is geen recent onderzoek dat aantoont dat een splitsing van de pabo leidt tot meer mannen in het basisonderwijs. Staatssecretaris Paul zou zich beter kunnen richten op het versterken van de bestaande brede opleiding in plaats van de pabo te splitsen op basis van politieke aannames.
Lees ook
Lerarentekorten voor eerst sinds jaren gedaald, maar juich niet te vroeg: het betreft een ‘tijdelijk effect’, schrijft het ministerie