Opinie | Duitse talkshow activeert de ‘simpelste geesten uit de rechtse bubbel’

Het debat in Duitsland Een grapje van een tv-presentator leidt tot verhit debat over het serieus nemen van vrouwen ziet Nynke van Verschuer in Berlijn.

Lead-zanger Till Lindemann van Rammstein.
Lead-zanger Till Lindemann van Rammstein. Foto Christophe Gateau / DPA / AFP

Onwelgevallige waarheden hebben geen plek in talkshows van de Duitse publieke omroep, zo werd deze week geschamperd. Het gaat in de programma’s van ARD en ZDF niet om feiten, maar alleen om politiek correcte opvattingen, aldus rechtse commentatoren online in een mediastorm die al dagen aanhoudt.

Maandagavond had de steevast veelbesproken talkshow Hart aber Fair (ARD) een nogal onspecifiek onderwerp: ‘De zaak Rammstein en de vraag: mannen, zijn jullie nu echt nog niet verder gekomen?’ De uitzending moest dus gaan over rockband Rammstein en de jonge vrouwen die de afgelopen weken zeiden door de zanger van de wereldwijd bekendste Duitstalige act, Till Lindeman, te zijn misbruikt. De zestigjarige Lindemann zou voor en na zijn concerten jonge vrouwen hebben laten ‘casten’, die vervolgens in zaaltjes achter het podium al dan niet vrijwillig drank en drugs kregen zodat Lindemann seks met ze kon hebben. Bovendien moest de uitzending gaan, aldus de moderator in zijn introductie, over seksisme en dingen die mannen nog zouden moeten leren.

Het machtsmisbruik van een rockster en meer alledaags seksisme zoals de loonkloof bleken moeilijk in één programma te verenigen. Dat bleek ook uit de gasten en hun verhalen. Een muziekmanager vond „100 vrouwen” die hun beklag doen over Till Lindemann in het niet vallen bij alle honderdduizenden nog immer enthousiaste fans. Een journalist die een boek schreef over man-zijn vond dat mannelijkheid aan herwaardering toe is.

Lees ook: Rammstein onder vuur na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag

Een jonge CDU-politica, Lisa Schäfer (23), vertelde dat ze het een onprettig gevoel vond als mannen haar in een voor haar onverstaanbare taal ’s avonds naroepen. Daarop zei talkshow-presentator Louis Klamroth: „Spreekt u soms geen Engels?”

Wat Klamroth als onschuldig grapje bedoeld mag hebben, verhit al dagen de gemoederen in Duitsland. Met zijn uitspraak zou hij de ervaringen van de vrouw niet serieus hebben genomen en een onderwerp waar hij geen zin in had hebben weggewuifd.

Oktoberfest

Een vierde gast, de oprichter van een feministisch tijdschrift, zei dat ze de ervaringen van de jonge vrouw in grote steden niet deelde, maar dat ze zich juist onprettig voelde op het Oktoberfest in München. Zij voelde zich eerder bedreigd door overwegend witte mannen in lederhosen met pullen bier, dan door niet-witte mannen ’s avonds op straat. Beide ervaringen zijn navoelbaar, in het programma werd niet gesuggereerd dat het één erger is dan het ander. Maar het onderwerp was daarna van tafel.

Lisa Schäfer, de jonge CDU-politica, zei later tegen de Neue Zürcher Zeitung: „Het beeld van de dader [in de talkshow] was nu eenmaal de oude witte man. Het paste nu eenmaal niet in hun wereldbeeld dat ik over andere ervaringen vertelde.”

De Berliner Zeitung schreef: „In de uitzending ging het erom hoe vrouwen niet serieus genomen worden door mannen, hoe hun ervaringen niet voor vol worden aangezien. […] Klamroth deed dat alles – in één enkele zin.”

Een commentator van de Frankfurter Rondschau schreef dat dankzij Klamroths onkunde wederom de „simpelste geesten uit de rechtse bubbel de cultuurstrijd kunnen uitroepen”, en kunnen doen alsof „oncomfortabele waarheden” weggelachen worden.