Opinie | ‘Dokter, ik ben perfect stabiel’

Al zo’n 25 jaar zie ik patiënten met een breed scala aan klachten. Soms zijn die heel specifiek en plaatselijk, zoals pijn hier of een bult daar. Vaak echter betreft het vage, algemene klachten. Vermoeidheid, onwelbevinden, buikkramp, duizeligheid, misselijkheid, zomaar jeuk; het komt allemaal regelmatig voorbij.

Van al deze klachten is bekend dat ze een aanzienlijke psychische component kunnen hebben. Sterker: stress, spanning, depressie of verdriet, bewust of onbewust aanwezig, kán zelfs de enige oorzaak zijn. Tot zover niets nieuws.

Hoe bekend die psychische component van klachten ook is, mijn primaire taak is uitzoeken of er een lichamelijke ziekte is. Puur fysieke oorzaken van deze klachten bestaan immers ook, en vele daarvan zijn goed behandelbaar. Maar als die oorzaken niet te vinden zijn, dan schuift de interesse toch naar boven, waar de geest zetelt.

Het omzetten van die knop, ‘misschien is er niets met mijn lichaam maar worden mijn klachten door psychische factoren verklaard’ is natuurlijk niet makkelijk. Het kan verdraaid contra-intuïtief voelen een klacht van je lijf toe te schrijven aan iets wat zich in je hoofd afspeelt. Artsen past daarbij een begripvolle en geduldige houding. Dat betekent ook dat je allereerst erkent dat deze klacht echt gevoeld wordt, en een psychische oorzaak dus niet betekent dat de klacht verzonnen wordt.

Echt moeilijk wordt het als patiënten categorisch uitsluiten dat psychische factoren een rol zouden kunnen spelen. ‘Dokter, ik ben perfect stabiel, gelukkig en ook onderbewust is er niets aan de hand’. Als ik zoiets hoor, en dat lijkt steeds vaker voor te komen, dan overweeg ik twee opties: ze menen het of het is strategisch bedoeld.

Persoonlijk kan ik me niet zo goed voorstellen dat je radicaal uitsluit dat psychische factoren een rol kunnen spelen bij lichamelijke klachten. Dat je daarbij en passant ook het onderbewustzijn meeneemt grenst aan het oninvoelbare. De geest kan veel, maar zichzelf echt doorgronden hoort daar niet bij. Zelf hou ik bij alles wat ik lichamelijk ervaar de mogelijkheid open dat er in feite niets aan dat lijf mankeert. Gewaarwordingen zitten immers per definitie tussen de oren, nietwaar?

Hevige debatten

Soms wordt ook een eerder geconsulteerde psycholoog in het gesprek geciteerd. Die zou dan hebben verklaard dat er gegarandeerd geen psychische onregelmatigheden zijn. Ook dat is oninvoelbaar. If anything is hun domein nog veel complexer en onbegrepener dan het mijne. Als ik al geen garantie van totale lichamelijke gezondheid kan geven, hoe zouden zij dat dan wel moeten kunnen voor geestelijke gezondheid? Wij kunnen slechts uitsluiten wat wij kennen.

Een alternatief is dus dat de patiënt strategische motieven heeft zijn of haar psyche vrij te pleiten. Ergens kan ik daar wel inkomen. Artsen nemen vage of aspecifieke klachten soms niet serieus genoeg, doen te weinig moeite lichamelijke oorzaken te vinden en fietsen te makkelijk door naar ‘het zal wel stress zijn’. Maar of het dan helpt jezelf als patiënt op voorhand geestelijk rimpelloos te verklaren weet ik niet. Het kan ook een averechts effect hebben en als teken van gebrekkig zelfinzicht worden gezien. Hoe kan iemand dat zo stellig zeggen? Wordt hier iets afgedekt? Is dit bedoeld als waarschuwing om over een mogelijke relatie met geestelijke factoren maar niet te spreken?

Erken dat niet alles geweten wordt en ook niet geweten kan worden

Niet alleen in de spreekkamer van de dokter speelt dit probleem. Op overkoepelend niveau zijn er hevige debatten over of bijvoorbeeld chronisch-vermoeidheidssyndroom of spastische darmen nou een hoofdzakelijk psychische of een lichamelijke oorzaak hebben. Mijn advies is om daar dezelfde bescheidenheid te betrachten als bij individuele gevallen: erken dat niet alles geweten wordt en ook niet geweten kan worden, hou een open blik op beide mogelijkheden en onderzoek beide naar beste kunnen.

En voor patiënten met klachten waar een arts geen lichamelijke oorzaken voor kan vinden heb ik hetzelfde advies. Neem geen genoegen met een gemakzuchtige arts die niet serieus naar je klachten kijkt, maar sluit ook niet uit dat je er zelf mee aan de slag zal moeten, omdat er in het lijf niets gevonden wordt. Pleit jezelf nooit op voorhand vrij van geestelijke factoren bij de gewaarwording van lichamelijke klachten. Zulk zelfinzicht kan geen enkel mens hebben. Het is simpelweg onbestaanbaar.


Lees ook

Je wilt een mens spreken, geen online formulier invullen

Je wilt een mens spreken, geen online formulier invullen