Na nachten van rellen in het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië, heeft de regering deze week een opvallende maatregel getroffen om de gemoederen te bedaren: zij verbood TikTok in de archipel in de Stille Oceaan. Het is voor het eerst dat een sociaal medium uit de lucht wordt gehaald op Europees grondgebied en het besluit leidt tot felle debatten over de noodzaak en wettelijkheid.
De rellen braken uit in de marge van protesten tegen een grondwetswijziging die meer Franse inwoners van Nieuw-Caledonië stemrecht zal geven, wat ten koste zal gaan van het electorale gewicht van de inheemse bevolking. Deze protesten van vooral inheemse bewoners (Kanaks) vinden al maanden plaats, maar veranderden deze week in rellen toen het Franse parlement de wetswijziging aannam. „De opstelling van de politiek heeft de vlam in de pan doen slaan”, aldus activist Romual Pidjot tegen nieuwssite Sénat Public.
Nadat drie relschoppers en twee gendarmes omkwamen, besloot de regering tot het TikTok-verbod. Dit omdat relschoppers het medium zouden gebruiken om te overleggen en elkaar op te hitsen. En vooral zouden derde landen, met name Azerbeidzjan, met beïnvloedingscampagnes en nepnieuws de boel verder opstoken.
Politieke vijand
„Dat is geen fantasie, het is de realiteit”, zei minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin op France 2 over de vermeende Azerbeidzjaanse betrokkenheid. Azerbeidzjan zou „het Caledonische dossier” aangrijpen om Frankrijk dwars te zitten, omdat dat Armenië steunt – de politieke vijand van Azerbeidzjan. De Azerbeidzjaanse regering ontkent in alle toonaarden, ondanks mediaberichtgeving over banden tussen het land en enkele Nieuw-Caledonische activisten.
Lees ook
Vier doden bij protestacties tegen grondwetswijziging Nieuw-Caledonië, Macron roept noodtoestand uit
Tegelijkertijd is een discussie losgebarsten over de legaliteit van het TikTok-verbod. Kort voor de aankondiging had president Emmanuel Macron de noodtoestand uitgeroepen, wat de autoriteiten de mogelijkheid gaf meer vrijheidsbeperkende maatregelen te treffen. Ook het platleggen van een communicatiedienst behoort tot de opties, mits daarop wordt „aangezet tot het plegen van terroristische daden of het verheerlijken daarvan”.
Maar de vraag is of die noodtoestand dit besluit rechtvaardigt. Van terrorisme lijkt in Nieuw-Caledonië geen sprake, wat de wettelijkheid van de maatregel ‘discutabel’ maakt, schrijft de aan Sciences Po (Parijs Instituut voor Politieke Studies) verbonden jurist Nicolas Hervieu op X. Ook onderstreept hij dat buitenlandse beïnvloeding „absoluut geen in de wet verankerd motief is”. „Hoe erg de situatie ook is”, voegt hij toe. Ook mediajurist Amélie Tripet noemt het besluit bij persbureau AFP „juridisch gezien mogelijk fragiel”. TikTok zelf noemt het verbod tegenover AFP „spijtig” en stelt dat het niet door de autoriteiten gevraagd is content te verwijderen.
Buitenlandse beïnvloeding
En dan zijn er nog politieke redenen om vraagtekens te stellen bij het TikTok-verbod. Zo vreest parlementariër Éric Bothorel, partijgenoot van Macron en Darmanin, dat het verbod contraproductief zou kunnen werken omdat het „kan bijdragen aan het narratief van degenen die onze staat proberen af te schilderen als een waar geen vrijheid is”. En dat is precies wat Frankrijk-kritische polemisten op dit moment doen. Activist Pdjot gelooft niks van de buitenlandse beïnvloeding. „De minister [Darmanin] probeert ons als kinderen te behandelen.”
Hoe lang het verbod nog blijft, is op het moment van schrijven onduidelijk. Na drie onrustige nachten in Nieuw-Caledonië keerde de rust donderdagnacht enigszins terug. De reden voor de onrust is echter nog lang niet opgelost.
Lees ook
Macron wil een stabiel Nieuw-Caledonië om macht in Indo-Pacific te bestendigen