Vorige week uitte VVD-leider Dilan Yesilgöz tegenover leden stevige kritiek op het verschijnsel religie in het algemeen en in het bijzonder op „geloof dat een georganiseerd of politiek karakter krijgt”. Met dat laatste doelde zij vooral op het „islamisme”, maar de strekking van haar woorden is onvermijdelijk breder. Immers, ook christelijke groepen hebben zich in Nederland politiek georganiseerd (CDA, SGP, ChristenUnie). Die zouden dus ook, volgens Yesilgöz, „heel gevaarlijk” moeten zijn. Geloof is volgens haar prima, maar alleen achter de voordeur van het privéleven. En met dit pleidooi meent zij ook nog eens „op de lijn van Bolkestein” te zitten. Met deze uitspraken van Yesilgöz zijn we in werkelijkheid ver verwijderd geraakt van wat de partij zelf steeds in haar beginselen verwoordde, van de opvattingen van good old Frits Bolkestein zelf en van liberale historici en politiek filosofen van naam.
Het ‘beginselprogram’ van de VVD uit 1948 beleed dat de grondslagen van de Nederlandse beschaving wortelen in het christendom en dat de christelijke geest ons volk de waarde en de vrijheid van de mens en zijn verantwoordelijkheid liet beseffen. Door versterking van deze christelijke geest zouden zedelijke ontworteling en geestelijk nihilisme worden overwonnen. In de jaren zestig en zeventig stelde het program dat de geest van christendom en humanisme ten grondslag ligt aan de westerse samenleving in het algemeen en aan de Nederlandse samenleving in het bijzonder en dat moest zo blijven. In 1980 verdween deze expliciete verwijzing, maar in het meest recente beginselprogramma, uit 2008, staat opnieuw de erkenning dat de „joods-christelijke traditie” samen met het humanisme en de Verlichting het „beschavingsfundament” van onze nationale identiteit vormt.
Geheel in overeenstemming met deze lijn benadrukte Bolkestein, die partijleider was van 1990 tot 1998, dat een liberale samenleving een cultureel fundament vóóronderstelt. Dat fundament was de christelijke traditie. Dat fundament werkte ook op essentiële wijze door in het publieke leven. Het is niet de vraag of het geloof een plaats heeft in het publieke en politieke leven, maar hoe dat verantwoord kan. Met die laatste vraag onderscheidt het christelijke Westen zich vooral van de islam.
Nihilisme
De liberale politiek filosoof Larry Siedentop (Oxford) heeft in zijn beroemde boek Inventing the Individual (2014) op overtuigende wijze laten zien dat het seculariserende Westen zijn eigen geschiedenis op tragische wijze heeft misverstaan. Siedentop toont ons dat het christendom inzichten heeft aangedragen waarvan het liberalisme de politieke vrucht is – zolang het zich daarvan bewust blijft en deze wortel niet doorsnijdt. Te denken valt bijvoorbeeld aan de gelijke waardigheid van het individu, de onvervreemdbare bescherming van het geweten, persoonlijke vrijheden en het onderscheid tussen geestelijke en wereldlijke macht. Het zijn juist die belangen die door de nieuwe lijn van de VVD in de knel komen. Yesilgöz kiest voor de weg van ontworteling en nihilisme, zo zouden de opstellers van de oude VVD-beginselprogramma’s concluderen.
De VVD loopt voorop om vrijheden onder kritiek te stellen
De publieke ontboezeming van Yesilgöz illustreert niet alleen het misverstaan van de eigen liberale wortels en partijgeschiedenis, het reflecteert ook bredere ontwikkelingen in de liberale democratie. Zaken die ons tien of twintig jaar geleden nog lachwekkend hadden geleken, zijn nu realiteit. Er kan bijvoorbeeld geen duidelijker indicatie zijn dat zelfs de gewetensvrijheid in Europa weer onder druk staat dan het verbod om in de buurt van een abortuskliniek in stilte in zichzelf te bidden. Toch heeft het in Engeland inmiddels kracht van wet en het legt burgers boetes op. Wie in Nederland bij zulke situaties van de VVD een fervente verdediging zou verwachten van wat ons vanouds eigen was en wat ons gevormd heeft, kijkt lelijk op zijn neus. De Volkspartij voor vrijheid en democratie loopt voorop om vrijheden onder kritiek te stellen.
De openlijk aangekondigde koerswijziging brengt ons terug naar minder florissante tijden in de geschiedenis. De VVD die de draad van de christelijke traditie doorsnijdt houdt uiteindelijk niet meer over dan een bosje droogbloemen. Dat betekent voor de liberale democratie een dorre boel en het is een vreeswekkend perspectief. Laten we liever bij alle fundamentele verschillen weer stevig investeren in een gezamenlijke herbronning. Dat belooft ons werkelijk een bloeiende, vrije samenleving.
Lees ook
Wie houdt van een veelkleurig Nederland omarmt artikel 23
Klik op het vinkje naast ‘Ik ben geen robot’
