Vanwege internationale vrouwendag op 8 maart was er veel aandacht voor de arbeidsdeelname van vrouwen. Zo schrijven drie SCP-onderzoekers dat „de deeltijdprinses het al druk genoeg heeft” (NRC, 8/3).
Dat behoeft repliek. De arbeidsdeelname van vrouwen én mannen samen is in Nederland, in voltijdsbanen uitgedrukt, één van de allerlaagste van de EU (samen met landen als Italië, Griekenland en Spanje). In de meeste Europese landen is fulltime werken het dominante model. Daar slagen twee fulltime werkende ouders er kennelijk prima in om werken en zorgen te combineren. Ook als dat soms betekent dat de grootouders voor hun kleinkinderen zorgen. Als we onze arbeidsdeelname naar de Europese top krijgen, worden er maar liefst 1,5 miljoen fte extra gevuld, onderzocht ik samen met hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen.
Wat we ons onvoldoende realiseren, is dat onze verworvenheden niet vanzelfsprekend zijn in een sterk vergrijzende samenleving. Willen we dat onze kinderen een onderwijzer voor de klas aantreffen? Of dat onze moeder een wijkverpleegkundige aan huis krijgt? Of dat onze warmtepomp of nieuwe cv wordt geïnstalleerd? Dan is het bittere noodzaak dat we onze arbeidsdeelname en arbeidsproductiviteit fors verder verhogen.
Dat kán ook. Het vergt wel flinke ingrepen: zorgen voor een volledige schooldag (met gezonde maaltijden en sporten), betaalbare kinderopvang en minder subsidiëring van deeltijdwerk (in belastingen en toeslagen).
En vooral: de bereidheid van mannen om een flinke stap erbij te zetten in de zorgtaken thuis. Anders dan CPB en DNB somberden in recente publicaties, kan onze arbeidsdeelname verder omhoog. Eerder hebben we ook grote sprongen in de arbeidsdeelname van vrouwen en van ouderen gerealiseerd.
Wat is er nu mooier
Tot zover de ratio. Dan iets van persoonlijker aard. Sinds anderhalf jaar combineer ik mijn fulltimebaan met fulltimezorgtaken voor twee jonge kinderen. Opmerkelijk genoeg krijg ik daar als man veel complimenten over. Omgekeerd kan ik mij niet heugen dat vrouwen in die combinatie veel waardering krijgen, eerder omgekeerd: ze krijgen verwijten dat zij hun carrière boven hun kinderen plaatsen.
Kennelijk wordt het nog steeds als vanzelfsprekend beschouwd dat vrouwen zorgen. Nee, het is zéker niet eenvoudig. Ik moet dagelijks alle zeilen bijzetten, met buitenschoolse opvang, oppassen en familie, om goed voor mijn kinderen te zorgen. Regelmatig vraag ik mij af wanneer ik tijd heb voor mijn partner of mijn vrienden. Ik mis borrels en etentjes op het werk, omdat ik de oppas vaak niet geregeld krijg. Maar ja: wat is nu mooier dan voor mijn kinderen zorgen?
Gelukkig kan ik mijzelf prijzen met een werkgever die geïnteresseerd is in dát ik mijn werk afkrijg (in plaats van wanneer en waar ik dat doe). Als ik dan toch nog iets wil aanmerken, is dat mijn observatie dat ik regelmatig wakker lig over mijn financiën (ondanks mijn goede bruto-inkomen). De reden is dat de overheid alleenverdieners bovenmatig meer belasting laat betalen dan tweeverdieners met hetzelfde (totale) inkomen, zoals ook de SCP-onderzoekers opmerken.
Terug naar het onderwerp: als fulltimeprins red ik mij prima. Dat gun ik iedereen. Emancipatie is: vrouwen in staat stellen om meer uren te werken. Zodat zij een topcarrière kunnen opbouwen, een goed pensioen opbouwen en ook na een scheiding economisch zelfstandig zijn. Laten we dus onze samenleving zo inrichten dat beide ouders desgewenst fulltime kunnen werken.
Lees ook
Feminist Anja Meulenbelt mist in de discussie over werkende ouders de vraag wie er voor de kinderen zorgt