Opinie | Deze aanslag op de Kachovkadam dient vooral Poetins agenda

Oekraïne-oorlog We staren ons blind op winter- of lenteoffensieven in Oekraïne. Maar onverwachte acties zullen de oorlog bepalen, stelt .
Lokale bewoners in Cherson worden na de damdoorbraak geëvacueerd. Foto AFP / ALEKSEY FILIPPOV
Lokale bewoners in Cherson worden na de damdoorbraak geëvacueerd.

Foto AFP / ALEKSEY FILIPPOV

Volodymyr Zelensky waarschuwde 20 oktober 2022 dat de Russen de Nova Kachovka-dam had volgestopt met mijnen en dat zij deze dam dus elk moment konden opblazen. Op 6 juni werd deze waarschuwing een feit met zware consequenties: dorpen stromen over, mensen op de vlucht, en de watertoevoer van grote gebieden staat op de tocht. Natuurlijk, het is oorlog, er moet een slag om de arm worden genomen, maar opnieuw gebeurt hier iets wat analisten niet hadden voorspeld. Wat we nodig hebben is een andere verslaggeving van deze oorlog, met meer afstand tot de politiek, en met meer oog voor de onwaarschijnlijke scenario’s die in deze oorlog toch waarheid werden.

Sinds Zelensky’s waarschuwing in oktober 2022 hebben we weinig meer gehoord over een mogelijke aanslag op de dam. Veeleer ging het over een op handen zijnde Russisch winteroffensief, dat er uiteindelijk nooit kwam, en een Oekraïense lenteoffensief dat vooralsnog niet plaats heeft gevonden.

We werden uitgebreid geïnformeerd over de bloedige slag om Bachmoet, de droneaanval op het Kremlin en aanval van Russische rebellen in de grensregio Bryansk. Ook kregen we uitgebreid te horen over de kansen van Oekraïne om de regio rond Melitopol binnen te vallen om zodoende de Zee van Azov te bereiken. Steeds opnieuw werd het Oekraïense lenteoffensief aangekondigd, ook al is het nu al bijna hoogzomer.

Militair krachtenveld

Inmiddels blijkt – helaas – dat de Russische generaals creatiever zijn dan de meeste analisten. De dambreuk heeft het militaire krachtenveld in één keer doen veranderen met nauwelijks te overziene gevolgen. Het zou dus goed zijn om de oorlogsverslaggeving van Oekraïne kritisch te herzien. Waarom is in de analyses van deze oorlog de mogelijkheid van een aanslag op de waterkrachtcentrale bij Nova Kachovka – waar Zelensky al voor had gewaarschuwd – niet meegenomen? De scenario’s die steeds opnieuw en vaak tot in den treure worden besproken gaan steevast uit van de status quo en veel te weinig van wat er mogelijk nog allemaal meer kan gebeuren. Ook als je naar de geschiedenis van dit gebied kijkt, was de kans van een aanslag op een stuwdam zeker aanwezig. In 1941 werd immers de Dnipro-dam, een paar honderd kilometer stroomopwaarts, al door terugtrekkende legers van de Sovjet-Unie opgeblazen, met tienduizenden doden tot gevolg. Deze aanslag op de Kachovkadam is echter anders van aard. Rusland had immers lang de mogelijkheid om de aanslag uit te voeren, maar heeft gewacht tot dit moment.

Lees ook: Damdoorbraak compliceert Oekraïens tegenoffensief, Russen leggen schuld toch bij Kyiv

Natuurlijk kondigen politici hun echte plannen niet aan. Dat was ook nu niet het geval. En als het nodig is proberen ze verwarring bij de tegenstander te stichten. Het is dus belangrijk om niet alleen af te gaan op wat ze allemaal zeggen maar ook te kijken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van een leger, naar de langetermijnstrategie van de politiek en naar de vraag hoe deze kan worden bereikt. Daarbij is het evenzeer van belang om je in te leven in de wereld van de generaals.

De Russische militairen hebben immers allen Carl von Clausewitz’ boek Vom Kriege uit 1832 gelezen over het belang van de strategische oorlogsvoering, over het dynamische, onstabiele karakter ervan, over de keuze van het juiste moment en over de onvoorziene uitkomsten. Von Clausewitz heeft ook uitgebreid over het strategische belang van rivieren geschreven. Volgens hem is het gemakkelijker om een rivierverdediging op te blazen dan om een gewoon gevecht te winnen. Dat is hier gebeurd; alleen dan niet ter verdediging van het gebied maar ter voorkoming van een aanval.

Oekraïne kan niet akkoord gaan met de huidige status quo en Rusland heeft een lange adem

Alle experts zijn het er over eens dat deze oorlog nog lang kan duren. Oekraïne kan niet akkoord gaan met de huidige status quo en Rusland heeft een lange adem. Poetin wacht het juiste momentum af en heeft al vaker laten zien voor onverwachte wendingen in te staan. Voor Rusland geldt bovendien dat er een belangrijk nevendoel is in deze oorlog, namelijk invloed uitoefenen op het politieke klimaat in het Westen, in het bijzonder op de verkiezingen van het Europees Parlement en van de Amerikaanse president in 2024.

Onverwachte gebeurtenissen

Deze damdoorbraak laat zien dat we zeker tot en met volgend jaar moeten vrezen voor veel onverwachte gebeurtenissen die een Russisch winteroffensief of een Oekraïens lenteoffensief in de schaduw stellen. De aankondiging van een lenteoffensief was voor Oekraïne vooral van belang om hoop te verschaffen voor de eigen bevolking, om op de radar te blijven in het Westen en om meer wapenleveranties te verkrijgen.

Het wordt nu heel spannend wat er de komende weken gaat gebeuren. Dat de oorlog met de damdoorbraak in een nieuwe fase is beland is wel zeker. En het geeft ook aan hoe ver Rusland wil gaan om doelen te bereiken. En de hoop dat dit conflict snel is afgelopen kan in de ijskast.