Een tiener rijdt middenin de nacht stomdronken en met 200 kilometer per uur in zijn vaders Porsche, twee mensen op een motor dood. De jongen wordt door een boze menigte overhandigd aan de politie – maar loopt enkele uren later het politiebureau uit, de borgtocht is betaald met de opdracht een opstel te schrijven over roekeloos rijgedrag. Een lokale politicus, een familievriend, is naar het bureau gekomen om de zaken glad te strijken. Als toch een serieus politieonderzoek op gang komt, wordt bekend dat de minderjarige eerst de chauffeur die zijn vader rondrijdt, had willen beschuldigen. Een alcoholtest bij de jongen levert niets op, omdat twee artsen zijn omgekocht om het bloedmonster te verwisselen met dat van zijn moeder.
Dodelijke crash
Het klinkt als het scenario van een politieserie, maar het is de daadwerkelijke gang van zaken in het Zuid-Indiase Pune. Daar veroorzaakte Vedant Agarwal (17), zoon van de bekende vastgoedontwikkelaar Vishal Agarwal half mei een dodelijke crash. Sindsdien houdt de nasleep de Indiase media bezig. Inmiddels zijn vader en moeder, grootvader Agarwal en een rits omgekochte ambtenaren en de artsen gearresteerd.
Meer nog dan de juridische afwikkeling, bespreekt men de vraag: komen de rijken in India dan echt overal mee weg? Zo gedragen ze zich in ieder geval wel, stellen veel Indiërs.
Verwend joch
„Als je geld hebt, gooi je dat tegen een probleem aan om het te laten verdwijnen, blijkbaar?”, zegt een voorbijganger in een video van de krant The Indian Express, gevraagd naar zijn reactie op de snelle vrijlating van de jongeman. „Hij had niet eens mogen drinken óf rijden .” De minimumleeftijd is 18; in sommige deelstaten mag je pas alcohol drinken met 25. TV-commentatoren noemen Vedant een „verwend joch”, dat van zijn ouders geen greintje respect heeft meegekregen.
De mediahype en de verontwaardiging werden verder gevoed door video’s op Instagram, waarin een zogenaamde Vedant opschepperig rapt: „Sorry dat ik over jullie heen reed… maar ik ben snel weer back in the game.” De filmpjes bleken nep; de hoaxer uit New Delhi die erachter zat, werd uitgemaakt voor „provocateur”. De journalisten van de website Newslaundry gaven hun collega’s op hun kop voor het achteloos overnemen van de video als „ontwikkeling in de zaak”.
Mazen in de wet
Een andere videomaker neemt de zaak een stuk serieuzer. De beroemde YouTuber Dhruv Rathee maakte een samenvatting van de zaak voor zijn miljoenen kijkers, op basis van de beelden van beveiligings- en verkeerscamera’s die openbaar zijn gemaakt. Ook legt Rathee technische aspecten van de zaak uit, zoals de criteria die bepalen of Vedant als minderjarige vervolgd wordt, of toch als volwassene.
Meer media proberen te doorgronden hoe de Agarwal-familie de politie onder druk zette, hoe „het systeem” zulke prominenten met politieke banden in bescherming neemt en welke „mazen in de wet” daarvoor worden aangewend.
Software-ontwikkelaars
Sommige commentatoren trekken die sociaal-economische analyse verder door, en kijken naar de achtergrond van de twee slachtoffers. De motorrijders waren Aneesh Awadhiya (24) en Ashwini Koshta (24, de passagier): twee software-ontwikkelaars, allebei afkomstig uit de deelstaat Madhya Pradesh aan de andere kant van het land.
Lees ook
India verrast door verkiezingsuitslag: een klinkende overwinning voor de Indiase premier Modi werd het niet
De techies staan symbool voor een grote groep jonge Indiërs; binnenlandse arbeidsmigranten die hun geluk beproeven in de lonkende IT-sector. Uiteindelijk, is de teneur, zijn deze veelbelovende mensen niet opgewassen tegen corruptie. In de verkiezingscampagne had Rahul Gandhi van de oppositiepartij Congress de zaak aangehaald als een symptoom van de groeiende ongelijkheid in India. In Pune is op de plek van de aanrijding een gedenkplaats gemaakt voor de twee slachtoffers.