Opinie | De plannen van het nieuwe kabinet voor terrorismebestrijding zijn contraproductief

Het onlangs gesloten hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, BBB en NSC heeft al veel stof doen opwaaien. Het feit dat het aankomend kabinet terrorismebestrijding hoog op de agenda heeft staan is goed. De vraag is of sommige van de voorgestelde maatregelen daadwerkelijk bijdragen aan de nationale veiligheid, zoals het afpakken van nationaliteit na veroordeling van een terroristisch misdrijf, verhoging van de straf voor deelname aan een terroristisch misdrijf en het opzetten van een internationaal tribunaal om ISIS te vervolgen.

Op dit moment is het al mogelijk om de Nederlandse nationaliteit af te pakken na een onherroepelijke veroordeling voor een terroristisch misdrijf. Dit kan alleen als iemand nog een tweede nationaliteit heeft. Alle terugkeerders worden in principe vervolgd. Uit een recente studie naar vrouwelijke uitreizigers die zich hebben aangesloten ISIS blijkt dat het afpakken van nationaliteit na een veroordeling helemaal niet effectief is. De vrouwen hebben doorgaans kinderen en werken al tijdens detentie aan hun re-integratie. Het feit dat de Nederlandse nationaliteit wordt ontnomen werkt daar niet bevorderlijk voor.

Mensenrechtenschendingen

Uit interviews met verschillende partijen zoals gemeenten, gevangeniswezen en reclassering, blijken grote zorgen over de uitvoerbaarheid en impact van deze maatregel. In veel gevallen willen de landen van de andere nationaliteit niet meewerken of zijn de risico of mensenrechtenschendingen zo groot dat uitzetting niet mogelijk is. Het gevolg is dat deze vrouwen hier illegaal verblijven zonder recht op voorzieningen en zonder mogelijkheden voor toezicht. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft in meerdere dreigingsanalyses beaamd dat er risico’s kleven aan het afpakken van de Nederlandse nationaliteit. Dit vergroot de kans dat veroordeelde jihadisten weer terugvallen in een jihadistisch netwerk en bemoeilijkt het toezicht door de politie en veiligheidsdiensten. Dit betekent niet dat ze gelijk strafbare feiten zullen plegen, maar het verkleint wel de kans op re-integratie in de samenleving.


Lees ook
Extremisten zijn mensen en geen typetjes, zegt psychiater Bram Sizoo

Bram Sizoo: „Heel veel mensen geloven vreemde of radicale dingen, maar de meesten worden geen extremist.”

Het lijkt erop dat het nieuwe kabinet nog een stap verder wil gaan en de mogelijkheden wil onderzoeken om óók de nationaliteit af te pakken als een veroordeelde terrorist geen tweede nationaliteit heeft. Uitzetten is dan praktisch onmogelijk en Nederland handelt dan bovendien in strijd met het recht op nationaliteit en met internationale verplichtingen die voorvloeien uit verschillende verdragen, zoals het Verdrag ter Beperking van Staatloosheid.

Internationaal ISIS-tribunaal

Een ander voorstel dat is opgenomen in het hoofdlijnenakkoord is het oprichten van een internationaal tribunaal om leden van ISIS te vervolgen voor genocide Dat is niet de eerste keer: in 2019 heeft Nederland, maar ook Zweden, zich ingezet voor een internationaal tribunaal, overigens zonder succes. Wellicht is het de formerende partijen ontgaan dat in 2019 onder Rutte III advies is ingewonnen bij de externe volkenrechtelijk adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de haalbaarheid van een internationaal ISIS-tribunaal. De conclusie was glashelder: de kans op een effectieve en legitieme berechting van ISIS-leden door een internationaal tribunaal is zeer beperkt omdat het zonder medewerking van Irak of Syrië moeilijk zal zijn om verdachten uit te leveren en bewijs te verzamelen. Daarnaast was er toen, en nu zeker, niet genoeg steun van de VN-Veiligheidsraad om een internationaal tribunaal op te richten naar het model van het Joegoslavië- of Rwandatribunaal. Zo wordt er valse hoop gewekt dat ISIS-leden vervolgd gaan worden. Bovendien zijn er steeds meer landen die ISIS-leden – zowel mannen als vrouwen – vervolgen voor niet alleen terrorisme, maar ook internationale misdrijven. Momenteel lopen er 93 zaken in Europa, waaronder 10 in Nederland.

De maatregelen druisen in tegen grondrechten en internationale afspraken

Tot slot worden de plannen om de strafmaat van deelname aan een terroristische organisatie te verhogen, doorgezet. Verhogen van de strafmaat van 15 naar 20 jaar is niet nodig en niet effectief. In de praktijk is de strafeis voor vrouwelijke uitreizigers vijf jaar en mannelijke uitreizigers zes jaar. Volgens een advies van de Raad van State over het verhogen van de strafmaat is er geen noodzaak voor een dergelijke verhoging, omdat rechters doorgaans zes tot zeven jaar straf opleggen. Die strafmaat hangt nauw samen met de activiteiten en het bewijs.


Lees ook
Extremistische grapjes vliegen voorbij op de smartphone, maar ze zijn niet alleen grappig, stelt de NCTV

Extremistische grapjes vliegen voorbij op de smartphone, maar ze zijn niet alleen grappig, stelt de NCTV

De voorgestelde maatregelen lijken vooral symbolisch te zijn. De maatregelen druisen in tegen de grondrechten en internationale afspraken, bleken in het verleden niet haalbaar of uitvoerbaar en volgens vele experts wijzen op de negatieve implicaties voor de nationale veiligheid. Het geld kan dus beter ingezet voor andere maatregelen in het akkoord, zoals meer wijkagenten. Als het nieuwe kabinet echt lef heeft zou het met effectieve en rechtstatelijke maatregelen moeten komen die de veiligheid vergroten, gebaseerd op gedegen onderzoek en advies van de relevante partijen. Nu biedt het valse hoop.