Opinie | De oorlog is dichterbij dan je denkt

Tijdens een landerige vakantie in het noorden van Italië deelde ik zo’n vijftien jaar geleden een diner met een tiental anderen die net als ik midden-twintigers waren. Mijn moeder kwam ter sprake. En daarmee haar eerste maanden op aarde die ze ondergedoken doorbracht.

Hoe haar ouders waren vermoord.

En haar twee zusjes.

Ik vertelde het voor het eerst, zo volledig, er bestond precies genoeg ruimte in mij en onder die groep twintigers. Ze stelden vragen.

Aan tafel heerste verbazing. Het gezelschap kon nauwelijks geloven dat die oorlog waarvan ik een heel klein deel kenbaar maakte, zo dichtbij kon komen. Bij mij, en daarmee ook bij hen.

Coming-out

Door mijn moeders verhaal te delen, trok ik een raam open dat daarmee brak. Zoals ook een coming-out definitief is. Er is nog een gelijkenis. Het verhaal dat ik deelde creëerde nabijheid, én vervreemding.

Vanaf dat moment was ik voor die groep de jongen met die moeder, die moeder met die oorlog.

Ik denk dat lhbti’ers opgroeien met een weerzin om zich aan anderen te laten zien. Deze aversie wordt vaak voor schaamte aangezien, maar het is zelfbescherming. Daarin lijken ze op Joden.

Ik had op twee gronden in een kamp kunnen belanden: omdat ik een Joodse man ben, en omdat ik queer ben

Kort na die vakantie in Italië schoor ik het haar op mijn hoofd af, en toen ik mijn moeder opzocht zei ze me dat ik eruitzag alsof ik net uit het kamp kwam.

Dat was niet lang voor ik me realiseerde dat ik op twee gronden in zo’n kamp had kunnen belanden, als ik een paar decennia eerder was geboren: omdat ik een Joodse man ben, en omdat ik queer ben. Dat het slechts die tientallen jaren zijn die me veiligstellen, dat de tijd als buffer dient.

Queerness

Mijn queerness heeft me geleerd dat een deel van mij altijd nieuwer en vooruitstrevender zal zijn dan de wereld waarin ik me voortbeweeg, dat mijn veiligheid en geluk afhankelijk zijn van anderen, vaak tijdelijk van aard, en de werkelijke utopie – als die al bestaat – zich in een verre toekomst bevindt.

Mijn Joodse identiteit herinnert me eraan dat een deel van mij veel ouder is dan de jaren die ik heb geleefd. En precies dat deel me het verleden in kan sleuren, tot aan een oorlog, of eeuwen eerder.


Lees ook
‘Bij andere moeders dacht ik altijd: wat zien jullie er saai uit’

Rebecca draagt een blouse en een top van 10Days, een tweedehands broek van de Bijenkorf en enkellaarzen van Lina Locchi. Maurits een top van Paloma Spain, een broek van Issey Miyake, handgemaakte schoenen van Petrucha en drie kettingen, waaronder een cadeau  van zijn vriend.

Deze identiteiten overlappen en ze praten met elkaar. Soms bewapent het ene deel het andere. Zegt het ‘zie je wel, iedereen is tegen ons’. Soms troost het andere deel het ene. Zegt het ‘ook dit overleven wij’.

Er zijn momenten waarop ik niet weet wat het precies is dat wordt afgekeurd, verguisd. Mijn afwijkende gelaatstrekken of mijn tedere stem. Mijn Semitische uiterlijk of mijn flamboyante motoriek.

Oorlog als een mist

Wat ik daar doorbrak tijdens dat diner in Italië en later nog zo vaak zou trachten open te breken, is het idee dat oorlog ver weg is. Een idee dat door de tijd is ingehaald. Want er ís oorlog, heel dichtbij, hij zit bij mij en bij jullie aan tafel – zoals hij vroeger iedere avond om zes uur aanschoof bij ons gezin, omdat hij nou eenmaal bij mijn moeder hoorde.

Die oorlog wordt soms aan ons voorgesteld als een mist, een natuurverschijnsel dat de vorm kan aannemen van antisemitisme, islamofobie, en net zo goed kan leiden tot homofobie.

Een mist die de laatste maanden uit Israël en Palestina komt waaien en vertroebelt wie dader is, wie slachtoffer.

Maar ik weet dat het geen mist is. Die twee identiteiten van mij zijn het over één ding eens: het is rook die ons het zicht ontneemt. Het zijn dampen die uit bommen vloeien, het is witte fosfor, het zijn oeroude, mensgemaakte rookgordijnen.

Als we zoeken naar helderheid, naar een uitweg, dan mogen we ons niet laven aan het idee dat de tijd ons veiligstelt, dat landgrenzen als buffer dienen, dat sommige waarheden nu eenmaal in mist zijn gehuld.