Opinie | De mythe van zombiedrugs

Er is een weerbarstig narratief ontstaan rondom nieuwe middelen op de drugsmarkt: de zombiedrugs. Diverse Nederlandse media gebruiken de term voor middelen die op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen hebben. Synthetische cannabis, pijnstiller fentanyl en ook Tranq (xylazine, een verdovingsmiddel uit de diergeneeskunde) zijn in de loop der jaren omschreven als zombiedrugs.

Door horrorfilms leeft er in ons collectief bewustzijn een duidelijk beeld van de zombie. Een hersendood mens-figuur dat ooit een ziel had, maar deze op tragische wijze is verloren. Een monsterlijke verschijning die zich schuifelend en stuiptrekkend door de straten beweegt met een afwezige blik in de ogen. Als het de kans krijgt, zou het proberen je nek eraf te bijten. Uitkijken dus. Daarnaast biedt het frame van de zombiedrug een eenvoudige verklaring voor de oorsprong van het monster, namelijk het gebruik van obscure drugs met schijnbaar demonische kwaliteiten. De afgelopen maanden komt de term zombiedrugs weer vaker voorbij in alarmerende reportages over Flakka, een losse term voor verschillende stimulerende designerdrugs.


Lees ook
Wat designerdrugs met je doen: eerst de euforie, dan de psychoses. ‘Ik werd er schuw en achterbaks van’

XTC-pillen, bij Kay thuis. Hij liet een drugsdealer langskomen zodat deze foto gemaakt kon worden.

Zoals gezegd verwijst Flakka niet naar een specifiek middel, maar naar diverse soorten cathinonen, zoals alfa-PVP. Dit middel vertoont veel gelijkenissen met het stimulerende middel 3-MMC, voor velen een bekendere naam. Net als 3-MMC was alfa-PVP ooit legaal verkrijgbaar in webshops als designerdrug, tot het in de Opiumwet werd opgenomen. De handel in deze middelen is inmiddels volledig overgenomen door straatdealers. Het verbod heeft het gebruik daarmee alleen maar onveiliger gemaakt. In 2016 probeerde het Trimbos-instituut de gemoederen te bedaren over Flakka door uit te leggen dat het middel in Nederland amper werd gebruikt. Er zijn indicaties dat het gebruik sindsdien iets is toegenomen, al betreft het nog steeds een zeer marginale groep.

Een drugszombie is geen zielloos monster, maar een mens dat geestelijk ontheemd is geraakt

Hoe terecht is het beeld van Flakka als zombiedrug? Een interessant startpunt is een subcultuur rondom designerdrugs: psychonauten op online drugsfora. Het gaat hier om liefhebbers van allerhande designerdrugs waarvan de gemiddelde Nederlander nog nooit heeft gehoord. Zij experimenteren met varianten op psychedelica, stimulantia, slaapmiddelen en pijnstillers en beschrijven de ervaring met wetenschappelijke precisie. Dergelijke verslagen van alfa-PVP zijn eenvoudig te vinden en beschrijven in geen enkel geval ervaringen die doen denken aan een zombiedrug. Voor de meeste gebruikers was het simpelweg een interessante middag.

Randen van de samenleving

Daarnaast constateert het Trimbos-instituut dat er meldingen worden gedaan over lokaal gebruik van het middel in West-Brabant en Zeeland. Het gebruik vindt plaats binnen kwetsbare groepen die al langere tijd bekend zijn met verslaving. Veelal gaat het om mensen met complexe psychiatrische problematiek die zich aan de randen van de samenleving bevinden. Vaak heeft de gebruiker geen enkele kennis van de zuiverheid of dosering, vindt het gebruik plaats in een onveilige setting en wordt het middel gerookt, waardoor de kans op afhankelijkheid vele malen groter wordt.


Lees ook
Joost was ketamineverslaafd. ‘Ik sliep met zakken ijs op mijn buik. Tegen de pijn’

Joost was ketamineverslaafd. ‘Ik sliep met zakken ijs op mijn buik. Tegen de pijn’

Het gevolg is dat deze mensen regelmatig psychisch ontregelen. Ze vertonen onbegrepen gedrag of agressie, plegen diefstal of raken in een levensgevaarlijk opwindingsdelier. De voorzieningen die zij nodig hebben zijn vaak afwezig, wegbezuinigd of moeilijk toegankelijk. Meestal wordt daarom de politie ingeschakeld, wat kan leiden tot een traumatische ervaring. Hier verschijnen de contouren van de mythische drugszombie. Geen zielloos monster, maar een mens dat geestelijk ontheemd is geraakt.

Het narratief van de zombiedrug is op twee manieren schadelijk. Ten eerste ontneemt het de menselijkheid van de gebruikers en bevestigt het hun positie als uitschot van de samenleving. Dit biedt weinig stimulans voor een gang naar de hulpverlening. Ten tweede hindert het de vooruitgang in het maatschappelijke drugsdebat. Sensationele berichtgeving helpt ons niet om het complexe fenomeen drugsgebruik te doorgronden. Zombiedrugs bestaan niet, net zo min als er Korsakoffdrank bestaat. Laten we deze beeldspraak dan ook beperken tot horrorfilms en griezelboeken.