Opinie | De KNVB moet in actie komen tegen de hoge druk in het jeugdvoetbal

In de topsportwereld is ook voor de jongste generatie inmiddels normaal geworden wat niet normaal is. Uit uitstekend onderzoekswerk van NRC en Trouw komt een schokkend beeld naar voren van de ongezonde cultuur bij jeugdopleidingen in het Nederlandse profvoetbal.

Ik kan mij grotendeels vinden in het scherpe commentaar van NRC hierover, dat vraagt om steviger toezicht en handhaving (Excessen in het jeugdvoetbal vragen om adequaat toezicht, 18/3). Alleen is de voorgestelde oplossing – dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hier in moet grijpen – niet de juiste. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, houdt de inspectie op het gebied van jeugd, enkel toezicht op de uitvoering van de Jeugdwet. Samen met deInspectie Justitie en Veiligheid is de IGJ verantwoordelijk voor het bewaken van de kwaliteit en de veiligheid van de jeugdhulp, de jeugdbescherming en de jeugdreclassering. Wie vraagt om steviger toezicht en handhaving op de sportwereld is bij de IGJ dus aan het verkeerde adres. Voetbalclubs zijn immers geen jeugdhulpaanbieders in de zin van de Jeugdwet

Fundamenteel probleem

We stuiten hier op een fundamenteel probleem, namelijk dat allerlei andere toezichthouders binnen het ‘jeugddomein’ evenmin de aangewezen instantie zijn om toezicht te houden en eventueel in te grijpen. Zo kan de Onderwijsinspectie alleen toezicht houden op (informeel) onderwijs en controleert de Nederlandse Arbeidsinspectie enkel de arbeidsomstandigheden van werknemers van een voetbalclub. De Raad voor de Kinderbescherming heeft een wettelijke taak binnen het civiele jeugd- en strafrecht en de Kinderombudsman ziet vooral toe op de naleving van kinderrechten door de overheid.

Juist omdat het bij voetbalclubs gaat om privaatrechtelijke rechtspersonen, is de overheid van oudsher terughoudend met toezicht. Het toezicht op het reilen en zeilen binnen deze organisaties is ‘weggedelegeerd’ aan de bestuurders en toezichthouders van deze rechtspersonen zélf. Hoewel de overheid recent wel meer eisen heeft gesteld aan (bestuurders en toezichthouders van) sportverenigingen, betreft dit vooral formele en technische aspecten.

Kwetsbare kinderen die hun droom najagen voor een profcarrière lijken kortom overal buiten te vallen wanneer het hun bescherming betreft.

Juist als er van overheidswege weinig manieren zijn om in te grijpen, mag je van de KNVB als overkoepelende sportbond veel meer verwachten. Uit de artikelen van NRC en Trouw komt geen beeld naar voren van een bond die voorop loopt op het gebied van (sociale) veiligheid voor jonge kinderen en daar met de betrokken profclubs stevige afspraken over maakt, laat staan die ook handhaaft.

Het is daarom hoog tijd dat de verantwoordelijke staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd, Preventie en Sport, VVD) naar voren stapt en met plannen komt om de hierboven omschreven leemte in het toezicht op te vullen.

Hij zou op zijn minst in samenspraak met de KNVB tot stevige afspraken moeten komen om niet meer in zee te gaan met de commerciële voetbalscholen, die ook nog eens de bloeiende verenigingsstructuur in Nederland ondermijnen. Hier vroeg de Amsterdamse wethouder Sofyan Mbarki (Sport, PvdA) eind januari al aandacht voor.

Daarnaast dient de KNVB veel strengere afspraken te maken met de betaald voetbalclubs over de begeleiding van jonge voetballers in hun eigen jeugdopleidingen. De nu geformuleerde afspraak van één à twee fte aan pedagogisch geschoolde medewerkers is een lachertje als je kijkt naar de ratrace waarin kinderen soms al vanaf hun zesde terechtkomen. Zeker van clubs met een miljoenenomzet kan en mag verwacht worden dat zij een veilige omgeving creëren rondom hun jonge talenten.

McDonald’s

Dat betekent forse investeringen in voldoende pedagogische en psychische begeleiding en nazorg, als ook in voedingsdeskundigen die kinderen op een positieve manier leren om gezond te eten, in plaats van ze af te straffen voor een bezoek aan de McDonald’s. Belangrijk is ook de aanwezigheid van medewerkers die de schakel vormen met het onderwijs, zodat kinderen ook op een normale manier hun schoolcarrière kunnen vervolgen.

De KNVB dient streng toe te zien op deze regels, met serieuze controles, en clubs te raken waar het pijn doet als zij deze regels niet handhaven: in de portemonnee door middel van financiële sancties of door het uitsluiten van jeugdelftallen aan de competitie.

Alleen met stevige maatregelen kunnen we kinderen in kwetsbare positie de bescherming bieden die ze nodig hebben. En kunnen ze – ook als ze een carrière als profvoetballer of profvoetbalster nastreven – vooral gewoon kind blijven zijn.


Lees ook

Jeugdspelers van AZ moesten marcheren en kippen slachten – hoe een geprezen opleiding over grenzen ging om harde voetbalprofs te kweken

Jeugdspelers van AZ moesten marcheren en kippen slachten – hoe een geprezen opleiding over grenzen ging om harde voetbalprofs te kweken