Opinie | De goocheltrucs van Le Pen en Van der Plas

Bij een kaarttruc vraagt een goochelaar je ‘zo hard als je kan’ op het deck te blazen, hij tikt even op je schouder en wil dat je de kaart die je in je hoofd hebt ‘heel krachtig voorstelt’. Je begrijpt heus wel dat het allemaal geen enkel effect heeft en laat dat weten ook; jou hou je niet zomaar voor de gek. De goochelaar heeft je op dat moment precies waar hij je hebben wil. Het maakt hem niet uit wat je van zijn flauwe afleidingsmanoeuvres vindt, zolang je er maar je aandacht op richt.

Deze week deelde BBB een filmpje van Caroline van der Plas, ze houdt een lege hand op, met haar andere hand wijst ze ernaar: „Dit is 0,005 mol stikstof”, zegt ze, „het is zo klein dat je het waarschijnlijk niet eens kan zien, ook niet als je in 4K kijkt, en toch worden boeren erop afgerekend. Van die modellenwerkelijkheid moeten we af.”

Ik zag het filmpje niet via de BBB, maar op BlueSky, waar het binnen mijn bubbel tig keer was gedeeld met allerlei smalend commentaar: gelooft ze dit nou echt? Hoe kun je zo dom zijn? Al snel had iemand ontdekt dat het idee ook nog eens bijna woord voor woord gejat was van de Britse comédienne Diane Morgan, die er als het typetje Philomena Cunk een sport van heeft gemaakt om met een strak gezicht zo achterlijk mogelijk over te komen. Bij BNN/VARA-opiniewebsite Joop.nl bakten ze er een triomfantelijk stukje van: „Caroline van der Plas bewijst nu zelf dat ze gewoon satire is.”

Ik heb me er ook om verkneukeld, maar helemaal goed voelde dat niet. De BBB is het product van een PR-bureau, een product dat bovendien bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2023 uit het niets in álle provincies de grootste werd met precies dit kortzichtige punt: ach joh, stikstof, wat stelt dat nou helemaal voor? Het is allemaal zwaar overdreven, laat onze boeren toch met rust.

Politici hebben ontdekt hoe je makkelijk aandacht voor je stokpaardje genereert: door er domme of lompe dingen over te roepen. Dat wordt dan smalend of verontwaardigd gedeeld op sociale media en het mooiste is als reguliere media dan toehappen en je ter verantwoording roepen. Het was natuurlijk een geintje, zeg je dan, of een overdrijving, maar nu we het er toch over hebben: het is wel een belangrijk onderwerp. Hoe het ter sprake komt is van weinig belang; dat is slechts een ‘haakje’, het excuus om erover te beginnen.

Als je anderen zover krijgt jou te verbeteren of uit te lachen, heb je er toch maar mooi voor gezorgd dat het over jouw onzin gaat. De voor grootschalige fraude veroordeelde Marine Le Pen vergeleek zichzelf afgelopen zondag bijvoorbeeld met Martin Luther King, dat haalde wereldwijd de krantenkoppen. Het meest koddige dat ik zag was dat de NOS zich genoodzaakt voelde toch even uit te leggen dat de vergelijking „opvallend” was, „want de partij van Le Pen is radicaal-rechts en meermaals beticht van racisme, en King streed juist tegen racisme en de achterstelling van zwarten in de VS”. Je vraagt je af of er één iemand is geweest die dat las en dacht ‘goh, ja, nu je het zegt: opvallend’.

Er is geen snelle oplossing voor dit probleem. Mensen met een socialemedia-account die zien dat een ander iets zegt dat niet klopt, kunnen zichzelf nou eenmaal niet beheersen. Ze moeten laten weten dat ze er niet intrappen. En als iemand zich een keer wel beheerst, zet dat weinig zoden aan de dijk: niemand merkt de zelfbeheersing op en de rest weet zich toch niet in te houden. Toch is het misschien een aardige oefening voor komende week – en dat zeg ik zeker ook tegen mezelf: je zal worden geconfronteerd met flagrante onzin, probeer die neiging om te reageren eens te bedwingen. Want het is net als bij de goochelaar met z’n kaarttruc: als de onzin zó in je gezicht wordt geduwd, is het hoogstwaarschijnlijk onderdeel van het bedrog.