Opinie | De gefopte kwaliteitskrant reageert sportief, maar NRC wil wel waakzamer zijn

Er valt wel wat voor te zeggen dat 2 april dit jaar 1 april heeft verslagen. Immers: de aankondiging, op die dag, van de Amerikaanse president Trump dat hij de door mensen onbewoonde Heard en McDonaldeilanden een importtarief van 10 procent zou opleggen, heeft alle trekken van de overdrijving tot in het absurde die nogal wat 1-aprilgrappen kenmerkt. Behalve dat Donald Trump en zijn beleid geen grap zijn.

De handelstarieven die de 2 miljoen pinguïns op de eilanden troffen haalden NRC niet, een ander bericht verscheen vorige week wel op de site: Alleen vrouwelijke cabaretiers welkom op het podium bij de komende editie van Cameretten. Daarin werd gemeld dat het Haagse cabaretfestival dit jaar „exclusief toegankelijk [was] voor deelnemers die zich identificeren als vrouw of als non-binair”.

Die maatregel, voorlopig voor één jaar, zou zijn genomen vanwege de overheersing van mannen in de cabaretwereld en op het festival, waar sinds de oprichting (1966) 80 procent van de deelnemers man was. Dat wil de organisatie doorbreken, zei directeur Frank Heijman in het artikel. Daarin werd ook de directeur van het Leids Cabaret Festival aangehaald die vertelde vorig jaar iets gelijksoortigs te hebben overwogen „als 1-aprilgrap”.

Tja, dat was het ditmaal dus ook.

Het persbericht van het Cameretten Festival was een van de tientallen uitingen van bedrijven en instellingen die probeerden aandacht voor zichzelf te creëren door de buitenwereld voor het lapje te houden. Doorgaans worden dergelijke grappen (een robot-wAIkagent, aangestuurd door kunstmatige intelligentie) snel doorzien. In dit geval bleek NRC onvoldoende waakzaam. Hoe haalde deze onwaarheid de krant? Het (summiere) persbericht ‘Cameretten Festival 2025 is „Woman Only”’ kwam vrijdagochtend 28 maart binnen bij de cultuurredactie, waar het werd opgemerkt door theaterredacteur Ron Rijghard. Hij vond de inhoud interessant genoeg om een stagiaire te vragen om een bericht te maken. „De mogelijkheid van een 1-aprilgrap was niet in mij opgekomen.”

De stagiaire ging aan het werk en rondde ’s middags het bericht af. Ze had geen onraad geroken „Wel verliep het gesprek met de directeur van Cameretten wat stroef, maar met 1 april was ik niet bezig. Dat er weinig vrouwelijke cabaretiers zijn, leek mij een serieus onderwerp en niet geschikt voor een grap.” Ook de opmerking over 1 april van de directeur van het Leidse festival zette niemand op het spoor van grappenmakerij.

Olijk bedoeld nepnieuws

Dat gebeurde pas toen het artikel een tijdje online stond en iemand van de avondploeg onraad rook. Cameretten werd opnieuw gebeld – desgevraagd hield men in het midden of de uitsluiting van mannen nu een grap was of niet – en de tekst werd aangepast. In een nieuwe kop toonde de gefopte kwaliteitskrant zich sportief: Gefeliciteerd Cameretten! We zijn erin getuind….. 1 april!. Uiteindelijk maakte het festival op maandag 31 maart bekend dat hun ‘Woman only’ een grap was geweest, bedoeld om een bestaande kwestie aan de orde te stellen, zij het een met „een kern van waarheid”.

Ron Rijghard houdt gemengde gevoelens. „Ik ben geen liefhebber van het genre, zeker niet als mensen blijven liegen wanneer ze door een journalist worden gebeld. Al hadden we natuurlijk alerter moeten zijn.”

Dat laatste verdient het om jaarlijks herhaald te worden. Er is meer onvrede in de journalistiek over wat er eind maart aan olijk bedoeld nepnieuws de wereld in wordt geslingerd. Katalysator was dit jaar het door de gemeente Vlaardingen verspreide bericht dat het plaatselijke café Het Mes van naam zou moeten veranderen om de aandacht te vestigen op het toenemend aantal steekincidenten.

Het leidde tot berichten in verschillende media (NRC trapte hier dan weer niet in). Hier speelde mee dat de gemeente bij navraag expliciet ontkende dat er sprake was van een 1-aprilgrap. Bovendien werd de informele termijn voor het kikker-in-de-bilseizoen hier erg ver opgerekt: tot 21 maart. Dan is de lol er snel vanaf. Onder meer de algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de hoofdredactie van NOS en de regiokranten van het AD stuurden een boze brief naar Vlaardingen. Ook de minister-president toonde zich verstoord. De site Villamedia herplaatste een oproep van twee jaar geleden: ‘Daar gaan we weer: stop met 1-aprilgrappen!’

Dat lijkt mij toch ook weer jammer: een goede aprilgrap verbindt, doet een beroep op de verbeelding en realiteitszin van de toeschouwer – en vestigt uiteindelijk de aandacht op het verschil tussen nieuws en nepnieuws. (Ik schreef een jaar geleden met spijt over hoe de redactie-eigen aprilgrap uit NRC verdween.)

Chardonnay-thee

Wel mogen de teugels wat worden aangehaald aangaande de eisen waaraan een goede 1-aprilgrap moet voldoen. Want een losse leugen is gewoon een losse leugen. Denk hieraan: maak ze kort voor de dag zelf, zorg voor maatschappelijke relevantie, wees verrassend en creatief (geen chardonnay-thee – om meerdere redenen), voeg aanwijzingen aan het persbericht toe, roep mensen op tot actie (waarmee ze verraden in de val getrapt te zijn) en zet de leugen niet door als je de vraag krijgt of iets wellicht een 1-aprilgrap is (kruip dan even onder het bureau).

Als deze rubriek niet vandaag was verschenen, maar op 1 april, had ik er al in kunnen aankondigen dat Nederlandse overheden, semi-overheden en bedrijven een convenant hadden gesloten met een brede vertegenwoordiging van de media, waarin de grenzen van de 1-aprilgrap voor alle partijen bindend werden vastgelegd om controversiële grappen in de toekomst te voorkomen. U bent gewaarschuwd.

Arjen Fortuin

Reacties: [email protected]

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement.
Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.



Delen