Opinie | De armoe van het moderne onderwijs

Ook in 2024 had het lerarentekort een zorgwekkende omvang. Het voortgezet onderwijs had bijvoorbeeld 3.800 voltijdsleerkrachten te weinig; 5,1 procent van het benodigde totaal. Lerarenopleidingen worstelen om hun klassen vol te krijgen. Jonge mensen die leraar willen worden, zijn een uitstervende soort. De lees- en rekenniveaus van de leerlingen dalen navenant.

Vijfentwintig jaar geleden begon ik na mijn studie Nederlands met lesgeven. In de tussentijd is er veel veranderd in de wereld: internet, de smartphone, kunstmatige intelligentie — om maar een paar dingen te noemen. Maar in de klas is verbijsterend weinig veranderd sinds ik in de jaren tachtig en negentig zelf op school zat. Verreweg de meeste lessen zijn nog altijd voornamelijk gebaseerd op een methode uit een boek, ook al is dat boek tegenwoordig vaak digitaal. De methode is de leidraad in het curriculum.

Toen ik zelf op school zat, leerde ik bij Nederlands ontleden, bij aardrijkskunde topografie, bij Duits de naamvallen en bij scheikunde de periodieke tabel. Tegenwoordig is dat niet heel anders. Misschien omdat dit de enige of beste vorm van onderwijs is? Onlangs stond in NRC een (denk ik) humoristisch bedoeld ‘ik-je’ waarin de auteur, een lerares Nederlands, vertelde dat ze tijdens de eerste les (!) van het schooljaar aan een brugklas uitlegde dat het niet de ‘verblindde’ maar de ‘verblinde’ bestuurder is. De staat van het Nederlandse onderwijs in een paar zinnen samengevat. Wat een armoe.

Parijse influencers

Want afgezien van de irrelevantie van zulke lesstof voor de leerlingen; welke jonge docent wil er nou werken in zo’n vastgeroeste (één t) omgeving? Alle sectoren denken na over meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid voor de werknemer, behalve het onderwijs. Integendeel, daar wordt het korset van regels en eisen steeds strakker aangetrokken.

Willen we het onderwijs aantrekkelijker maken, dan zullen we het vak voor jonge leraren uitdagender moeten maken. Hoe we dat doen? Door ze vrijheid te geven. Door erop te vertrouwen dat zij weten wat de huidige en de toekomstige maatschappij nodig heeft. En door ze de middelen te bieden om dat vorm te geven in het klaslokaal.

In het internationaal onderwijs is deze situatie al jaren de norm

Wil jij met je leerlingen bij Frans Parijse influencers gaan onderzoeken? Doe het maar! Of richt je je liever op de ontwikkeling van stripverhalen? Ook goed. Ben je als bioloog geïnteresseerd in het maritieme landschap van de Waddeneilanden, ga dat dan met je leerlingen onderzoeken. Geef leraren de vrijheid die in steeds meer vakgebieden ontstaat: te kiezen waarmee zij zich willen bezighouden, hoe ze hun kennis willen overdragen en met welke middelen.

Krijgen we daar geen leerlingen van die slechts heel beperkte kennis hebben? Integendeel. Want er zijn eindtermen, kerndoelen en andere kaders die aangeven welke vaardigheden leerlingen moeten bezitten aan het eind van hun schoolloopbaan. Tekstanalyse is een belangrijke vaardigheid, maar of je dat leert met het bestuderen van een toneelstuk van Sophocles, Joe Speedboot of columns van Aaf Brandt Corstius, dat maakt niet uit.

Wat wel uitmaakt, is dat het beroep van leraar op slag verandert. De leraar kan zich vakmatig met zijn of haar passie bezighouden, zonder gehinderd te worden door een methode, of een systeem dat voorschrijft hoe er in de klas onderwezen moet worden.

Liefde voor het vak

Onontbeerlijk daarvoor is dat we beginnende leraren ondersteunen met alle mogelijke middelen. Zij hebben hulp nodig om te leren hoe ze de liefde voor het vak kunnen koppelen aan de overdracht van kennis. Leerlingen én leraren kunnen zich zo richten op wat deze tijd nodig heeft: het opleiden van kritische denkers.

Sinds twaalf jaar werk ik in het internationaal onderwijs, en daar is deze situatie al jarenlang de norm. De eindcriteria staan vast, de lesinhoud niet. Docenten van een bepaald vak krijgen het vertrouwen om samen lessen te ontwikkelen die passen bij de omstandigheden (herkomst, cultuur, leeftijd, et cetera) van de leerlingen. En dan nog kunnen de lessen bij de ene docent heel anders zijn dan bij de andere. Omdat docenten nu eenmaal van elkaar verschillen.

Het vak van leraar kan zoveel aantrekkelijker zijn. Geef leraren de vrijheid en het vertrouwen dat zij weten wat goed is voor onze toekomstige generaties en ik ben ervan overtuigd dat de tekorten zullen worden opgelost.


Lees ook

Een goede leraar kan lesgeven in groep 1 tot en met 8

Basisschool De Driehoek in Griendtsveen heeft 3 klassen met in totaal 43 leerlingen: groep 1-2-3, 4-5 en 6-7-8.