Opinie | China wil doorbreken naar de Pacific

Zoals elk land heeft ook China zijn historische mythes. In sommige landen zijn die sprookjes over de eigen heldhaftigheid, de onbetwistbare superioriteit en het eigen onomstotelijke gelijk genadeloos ontzenuwd. In China is dat nooit gebeurd. Integendeel, de Chinese geschiedschrijving heeft zich aangepast aan de mythologie, en in de loop der eeuwen zijn er alleen maar ‘historische’ fabels bijgekomen. Bijvoorbeeld het sprookje dat Taiwan en de Zuid-Chinese Zee altijd van China zijn geweest. Wie de Chinese soevereiniteit over die gebieden in twijfel trekt, zoals de Taiwanezen en de Filipino’s, moet desnoods met harde hand tot de Chinese orde worden geroepen. En zo kunnen mythes tot oorlog leiden, mogelijk zelfs tot een wereldoorlog.

De conflicten over Taiwan en de aangrenzende Zuid-Chinese Zee zijn al jaren aan de gang. Maar ze worden jaar op jaar grimmiger. Chinese dreigementen en provocaties tegen Taiwan wisselen af met diplomatieke en economische pesterijen en met militair machtsvertoon op zee en in de lucht. Zo hield China begin deze week grootscheepse, intimiderende ‘oefeningen’ waarin, niet voor de eerste keer, het eiland geheel werd omsingeld. Intussen blijven de Amerikanen Taiwan militair helpen en neemt hun informele steun almaar toe, dit alles tot groeiende Chinese boosheid.

Terwijl de Chinese druk op Taiwan groter wordt, mobiliseert Washington zijn bondgenoten in de regio om China militair in te dammen. De NAVO begint zich steeds meer te interesseren voor het conflict. Vergelijkingen met de Oekraïne-oorlog zijn niet van de lucht.

Casus belli

In de Volksrepubliek is het een axioma dat Taiwan een afvallige provincie is, die geleid wordt door separatisten. Dat hereniging niet kan uitblijven en desnoods met geweld zal worden afgedwongen. Dat Taiwan altijd deel heeft uitgemaakt van China. Historisch klopt er niets van die Chinese claim. Taiwan heeft nooit behoord tot de Volksrepubliek. Het was het land van de inheemse Austronesische bevolking, voordat het een wingewest werd, eerst van de VOC, daarna van de laatste Chinese keizersdynastie, vervolgens van het Japanse keizerrijk en ten slotte van de door Chiang Kai-shek geleide Republiek China, nog altijd de officiële naam van het eiland.

Zo is er het verhaal dat China nooit andere landen heeft onderworpen. Onzin

In de Zuid-Chinese Zee maakt China aanspraak op bijna alle territoriale wateren en het continentale plat van de andere landen die aan die zee grenzen: Vietnam, Maleisië, Indonesië, Brunei en de Filipijnen. Hun schepen worden vaak door China verjaagd uit het eigen nationale zeegebied. Chinese marineschepen rammen Filipijnse boten of beschadigen ze met waterkanonnen. Ze proberen te verhinderen dat andere landen vissen of naar olie boren. Haast dagelijks zijn er agressieve, provocerende Chinese acties. Op zeven opgespoten eilanden zijn militaire installaties gebouwd, op drie daarvan zijn vliegvelden aangelegd. De militarisering van het gebied gaat, de vredelevende beloftes van de Chinese leider Xi Jinping ten spijt, onverminderd door. En inmiddels is de Chinese oorlogsvloot de grootste van de wereld.

Nog altijd vinden China’s tegenstanders de assertieve Chinese acties niet agressief genoeg om er een casus belli van te maken. Het zijn kleine oorlogsdaden, maar voor het beginnen van een echte oorlog lijken ze net te klein. Vergelijk het conflict met een salami en elke Chinese actie met een plakje dat ervan wordt afgesneden. Je ziet nauwelijks dat de worst voortdurend kleiner wordt, totdat er geen worst meer is. Net als de salami is het conflict langzaam ‘opgegeten’ door China. Een frontale aanvaring is uitgebleven, een fait accompli ervoor in de plaats gekomen.

Geschiedvervalsing

Die salamitactiek is een eigentijdse toepassing van een wijsheid uit de Kunst van de oorlog van de strateeg Sun Tzu. Die zou 2.500 jaar geleden hebben geschreven: „De opperste oorlogskunst is de vijand onderwerpen zonder te vechten.” Maar dan moet de escalatie haast onmerkbaar zijn en moeten vergissingen, ongelukken of misverstanden uitblijven, want de gevolgen kunnen oncontroleerbaar zijn. Er zijn al gevaarlijke bijna-botsingen geweest tussen Chinese en Amerikaanse vliegtuigen en oorlogsschepen. Een heuse botsing kan gemakkelijk uit de hand lopen, vooral nu China’s felste tegenspeler, de Filipijnen, volop kan rekenen op Amerikaanse wapens.

De Chinese aanspraken op 90 procent van de Zuid-Chinese Zee, die ruim zes keer groter is dan de Noordzee, zijn dubieus. Zelfs de afbakening van het opgeëiste zeegebied is onduidelijk. Pas in 1948 verscheen voor het eerst een officiële Chinese kaart waarop het gebied grofweg werd aangegeven met negen streepjes. Op latere kaarten blijken die streepjes beweeglijk, en soms komt er een tiende streepje bij. Toch is er wat Xi betreft geen discussie mogelijk over China’s ‘eeuwenoude historische rechten’. Zuidoost-Azië vraagt al jaren om een code voor het gedrag op zee, maar wordt al jaren door China aan het lijntje gehouden. De Filipijnen schakelden het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag in. Het Hof stelde China in 2016 in het ongelijk. Xi trok er zich niets van aan.

Geschiedvervalsing komt overal voor, maar misschien nergens ingrijpender dan in China. Zo is er het verhaal dat China nooit andere landen heeft onderworpen. Onzin. De eerste keizer vormde 22 eeuwen geleden zijn rijk door zes andere staten te veroveren. Daarna is China keer op keer ingekrompen en dankzij veroveringen weer uitgedijd. Onder de laatste dynastie bereikte het rijk zijn grootste omvang, door veroveringen en genocide. Tibet en Xinjiang behoren historisch niet tot China en zijn in feite kolonies. In grensgebieden van India en Nepal is China bezig met grote kolonisatieprojecten. Taiwan, de Zuid-Chinese Zee en de Japanse Senkaku-eilanden moeten de jongste aanwinsten worden van het expansieve China.

Beheersing van de zeeën tussen China en de eilanden richting de Grote Oceaan is voor Beijing een geopolitieke noodzaak

Wat zit er achter de Chinese aanspraken op Taiwan en de Zuid-Chinese Zee? Is het alleen maar nationale trots? Kan Xi niet meer terug omdat hij anders zijn chauvinistische achterban zou verraden en zijn troon zou wankelen? Gaat het om de enorme economische betekenis van de Zuid-Chinese Zee, die de drukste handelsroute van de wereld is en grote voorraden olie, gas en vis herbergt? Er is veel meer: China wil de Amerikanen terugdringen uit de Grote Oceaan. De toegang tot die oceaan wordt echter bemoeilijkt door drie van noord naar zuid lopende eilandenketens. China wil die ketens doorbreken. De eerste, meest oostelijke keten loopt van de Koerilen via Japan en Taiwan naar de Filipijnen en Borneo. Beheersing van de zeeën tussen China en die eilanden is dus voor Beijing een geopolitieke noodzaak. Als de salamimethode niet werkt om die eis te verwezenlijken, is Xi graag bereid tot een drastische aanpak.


Lees ook

Een roestend schip moet China op afstand houden

Een schip van de Chinese kustwacht probeert een bevoorradingsboot voor Second Thomas Shoal te blokkeren.