Opinie | Bescherm onze kinderen tegen de ‘sigaret van de toekomst’

Toen tabaksfabrikanten nog beweerden dat nicotine niet verslavend was, voerden zij in advertenties artsen op die hun sigaretten aanbevolen. Na de eerste aanwijzingen dat roken longkanker veroorzaakt, werden filters aan sigaretten toegevoegd. Dat die filters geen schadelijke stoffen tegenhouden en door een toevoeging bruin verkleuren om de roker anders te doen geloven, vertelden ze er niet bij. Dat ze met gaatjes in die filters tot de dag van vandaag de metingen ter controle van de maximum toegestane hoeveelheden teer, nicotine en koolmonoxide in de sigaretten weten te manipuleren, blijven ze ook ontkennen.

Moeten we diezelfde fabrikanten dan nu op hun blauwe ogen geloven als ze beweren met minder schadelijke alternatieven voor sigaretten te komen? Het artikel Hoe Philip Morris de ‘sigaret van de toekomst’ uitrolt (19/10) in NRC maakt duidelijk hoe de grootste tabaksfabrikant opnieuw alle registers opentrekt om met een mooi verhaal een extreem verslavend product aan de man te brengen. Het bedrijf kaapte het begrip ‘Rookvrije Generatie’ en beweert nu zelf een „rookvrije wereld” na te streven.

Verslaving als businessmodel

Maar nicotinevrij is die toekomst zeker niet, als het aan Philip Morris en de andere grote tabaksfirma’s ligt. Verslaving is immers hun businessmodel, dat zelfs overeind blijft wanneer de gezondheidsschade die eruit volgt met vele miljarden moet worden afgekocht. Het jongste voorbeeld is de schikking die Big Tobacco in Canada heeft getroffen ter waarde van 22 miljard euro. Peanuts voor een bedrijfstak die jaarlijks meer winst maakt dan Coca-Cola, Disney, FedEx, Google, Starbucks en McDonald’s samen.

Inmiddels is wel duidelijk dat de nieuwe nicotine-alternatieven van de industrie ook schadelijke en kankerverwekkende stoffen bevatten, waarvan de gevolgen zich binnen enkele decennia zullen manifesteren. Van e-sigaretten, verhitte tabak en nicotinezakjes (snus) is al bekend dat ze dna-schade veroorzaken. De hoge concentraties nicotine in deze producten zorgen bovendien voor concentratieverlies en andere mentale problemen bij jonge gebruikers.


Lees ook

Hoe Philip Morris de ‘sigaret van de toekomst’ uitrolt

Hoe Philip Morris de ‘sigaret van de toekomst’ uitrolt

Toch zijn het juist kinderen en jongeren die ook nu weer met deze producten worden verleid. De vape-epidemie die zich wereldwijd in een paar jaar tijd onder scholieren heeft ontwikkeld is het bewijs. Jarenlang daalde het aantal rokende jongeren, maar de trend gaat nu weer omhoog dankzij het zogenoemde ‘gateway-effect’ van de e-sigaret: vapende kinderen hebben 3 tot 28 keer meer kans om met roken te beginnen dan niet-vapende leeftijdsgenootjes.

‘Wetenschappelijk’ bewijs

Tabaksmultinationals als Philip Morris schuwen geen middel om hun ziekmakende producten te promoten. Eerder dit jaar kwam via een Japanse klokkenluider naar buiten dat Philip Morris in Japan wetenschappers heimelijk miljoenen betaalde om onderzoek te doen waaruit moest blijken dat zijn verhitte-tabaksproduct IQOS minder schadelijk zou zijn dan sigaretten. Dat ‘wetenschappelijke’ bewijs kon dan gebruikt worden voor de promotie van het product, waarvan Philip Morris beweert dat het alleen is bedoeld voor sigarettenrokers die willen stoppen.

De waarheid is dat e-sigaretten en opwarmsigaretten slechte rookstopmiddelen zijn en in 60 procent van de gevallen naast sigaretten worden gebruikt. De miljoenenmarketing met jonge influencers op hippe feesten en promoties rond concerten, festivals en Formule 1-races verraden dat de doelgroep toch eigenlijk een andere is. Philip Morris zegt het zelf: de IQOS moet de nieuwe Marlboro worden.

Blijven we ook nu weer schouderophalend toekijken hoe deze meedogenloze industrie onze kinderen aan de haak slaat, of snijden we haar nu voor eens en voor altijd de pas af? Op 12 december krijgt de Tweede Kamer de kans om dat laatste te doen. Dan staat het burgerinitiatief Nicotinee op de agenda (het kreeg al 52.000 steunbetuigingen en kan via de website nog steeds ondertekend worden). Nicotinee pleit voor een generatiegebonden verkoopverbod van alle nicotineproducten aan iedereen geboren vanaf 2012. Zij zullen nooit meer tabak kunnen kopen, omdat vanaf 2030 de leeftijdsgrens voor de aankoop van tabak elk jaar met en jaar omhooggaat. In het Verenigd Koninkrijk ligt een vergelijkbare wet voor en in Denemarken en Ierland wordt de discussie ook gevoerd.

Het effect van een dergelijke wet staat of valt met waterdichte handhaving. Daarom is het tweede deel van het burgerinitiatief een pleidooi voor een aparte, onafhankelijke handhavingsautoriteit. Die moet zich specifiek richten op handhaving van de tabaks- en rookwarenwet ter bescherming van kinderen. Nu is het nog veel te gemakkelijk voor kinderen om aan tabak en vapes te komen en worden zij op sociale media bestookt met verkapte reclame ervoor.

Nicotinevrije generatie

Het is onze plicht om kinderen te beschermen tegen huidige en toekomstige gezondheidsschade. Als we kunnen voorkomen dat kinderen in de periode van hun leven dat ze er het meest kwetsbaar voor zijn verslaafd raken aan nicotine, dan zullen zij in de rest van hun leven er geen bezwaar tegen hebben tot de nicotinevrije generatie te behoren. Bijna niemand begint immers na zijn achttiende nog met roken. Het voordeel van een generatiegebonden verbod is daarbij dat bestaande (oudere) rokers hun rokertje niet wordt afgenomen.

Ondertussen is het zaak om het ontmoedigingsbeleid onverminderd voort te zetten. Dat wil zeggen jaarlijkse accijnsverhogingen, beperking van het aantal verkooppunten, reclame- en rookverboden en goede en vrij beschikbare rookstophulp.

De baten van dit alles zijn voor de samenleving als geheel: roken kost ons samen nu nog zeker 30 miljard euro per jaar. Om nog maar te zwijgen over alle bespaarde levens.