Opinie | Bekijk eens een YouTube-filmpje over dna of knieën, en zie hoe magisch ons lichaam is

Hij had er vandaag de dag vast een TikTok-filmpje van gemaakt. ’s Nachts op pad naar de galgen waar misdadigers aan de koorden bungelden. Met één hand filmend en met zijn andere het lichaam voortslepend naar zijn kleine studentenkamer. Een kelder met een kokende pot water. De enorme stapel botten die als een gigantische puzzel op de vloer liggen. Tot slot de enorme atlas die hij zonder schroom maanden later naar zijn eigen universiteit meebracht met de juiste anatomie van het menselijke lichaam. Een atlas waar vandaag de dag nog talloze anatomiefilmpjes op TikTok zijn gebaseerd.

Andreas Vesalius (1514 – 1564) was buitengewoon dapper. Hij durfde de kennis die hem aangeboden werd door gezaghebbenden in twijfel te trekken en ging terug naar de basis om de waarheid te achterhalen.

Eeuwen later, als assistent anatomie op de snijzaal, vertelde ik vaak over hem. Dat het van wezenlijk belang zou zijn dat studenten noch mij, noch de hoogleraar, noch de boeken of de websites die ze aangereikt krijgen, zomaar op hun woord of beeld moeten geloven. Als je het mij vraagt, is dat het primaire doel van onderwijs: het opleiden van mensen die de werkelijkheid kunnen bevragen. Maar het gaat verder dan dat.

Eén juist antwoord

Geneeskunde is bij uitstek een studie waar een enorme hoeveelheid feiten – variërend van de citroenzuurcyclus tot het ontstaan van een depressie – in talloze colleges over je uitgestort wordt. Je wordt geacht die kennis tot je te nemen en te reproduceren in eindeloze multiplechoicetentamens waar elke vraag slechts één juist antwoord heeft. De verwarring is dan ook groot als je, eenmaal als coassistent op de werkvloer, met een klinisch probleem wordt geconfronteerd dat zich helaas (of gelukkig maar) nooit aandient als een multiplechoicemenu.

In de drang van mens en samenleving om pasklare antwoorden te hebben en die te vatten in protocollen, dreigt de verwondering verloren te gaan. Begrijp me niet verkeerd. Het is extreem belangrijk dat artsen en andere zorgverleners in hun opleiding een goede theoretische basis krijgen van de anatomie (de landkaart) en de fysiologie (de interacterende krachten) van het menselijk lichaam. Maar dan vooral van het gezonde lichaam.

De verleiding is groot om studenten vanaf de eerste dag te ‘charmeren’ met allerlei exotische ziekten, van dramatische botbreuken tot zeer zeldzame tumoren, en zo lekker praktisch toegepast aan de slag te gaan, maar dat leidt zelden tot fundamenteel begrip. Laat staan tot fundamentele verwondering, zoals Vesalius die had.

Als zorgverleners past ons enorme bescheidenheid

Het menselijk lichaam is immers een buitengewoon magisch en bijzonder iets. Ik raad u aan om op YouTube filmpjes te bekijken van – om maar wat te noemen – dna-replicatie of de anatomie van de knie. Zelfs als je geen enkele medische achtergrond hebt, kan je bij het zien van die filmpjes niet anders dan respect hebben voor de ongelofelijk zorgvuldige samenwerking van kleinschalige processen, die uiteindelijk ertoe leiden dat je dit artikel kan lezen en straks de hond kunt uitlaten.

Die verwondering is essentieel om respect op te kunnen brengen voor het lichaam. En ook met name cruciaal voor, zonder al te stichtelijk te worden, de nederigheid die wij als zorgverleners dienen te hebben als we iets willen gaan doen met dat lichaam. Het is ongelofelijk dat we een stuk darm uit iemand kunnen halen, de uiteinden weer aan elkaar vast kunnen hechten en dat die dan weer aan elkaar groeien; dat we zeer giftige chemotherapie kunnen toedienen waarvan het lichaam weer gewoon herstelt; dat we met medicijnen ingrijpen op processen in het brein om mensen te behoeden voor zelfmoord.

Broodje kopen

Als zorgverleners past ons enorme bescheidenheid. En dat kan in de spreekkamer, zeker als je nog een jonge arts bent, nog wel eens tot problemen leiden. Want in tegenstelling tot wat steeds meer het beeld lijkt te worden, is een bezoek aan het ziekenhuis niet hetzelfde als een reis boeken of een broodje kopen. Zelfs voor een ‘simpele’ gebroken enkel zijn de antwoorden op de meeste vragen (hoe lang is mijn herstel, wanneer kan ik weer autorijden, waarom doet het hier nog pijn) alleen bij benadering te geven.

De laatste jaren lijken niet alleen zorgverleners de drang te hebben om het menselijk lichaam steeds meer te willen passen in een hokjeskast van behandelingen en protocollen. Ook de patiënt eist steeds meer zeggenschap in zijn behandeling. Hij heeft inzage in een deel van zijn dossier en lijkt daarmee ook steeds meer het idee te hebben dat hij na wat googlen voldoende kennis heeft om ook een idee te hebben over de behandeling.

Emancipatie van kennis en het openbreken van het medische bastion is natuurlijk goed. En de wensen die de patiënt heeft ten aanzien van zijn behandeling zijn heel belangrijk. Ik vraag dan ook niet om ouderwets respect voor de dokter, want die moet er best tegen kunnen om kritisch bevraagd te worden. Maar voordat u standvastig stelling inneemt over wat er met uw lichaam moet gebeuren: kijk een paar van die filmpjes, verwonder u, en bovenal, wees een beetje lief voor uw lijf.


Lees ook

Oefening in ongemak tijdens je studie geneeskunde