Opinie | Behoed ons voor een terugkeer naar blinde sloopwoede

Woningbouw Wederopbouwwijken slopen om ze te redden? Een onzalig idee, betoogt .
Werkzaamheden in Amsterdam Nieuw-West.
Werkzaamheden in Amsterdam Nieuw-West. Foto Berlinda van Dam / ANP

‘Sloop de wijken uit de wederopbouw’, kopte NRC boven een interview met de architect Sjoerd Soeters (14/9). In dezelfde krant plaatste Paul Jonker-Hoffrén terecht enkele kanttekeningen bij het artikel, waarvan de belangrijkste is dat de ‘social mix’-doctrine waar Soeters zich voor uitspreekt elk wetenschappelijk fundament ontbeert.

Ik schrok zelf vooral van de terugkeer van de ‘We had to burn the village to save it’-retoriek. Soeters wil de wederopbouwwijken slopen om ze te redden. Die had ik sinds de financiële crisis van 2008 niet meer gehoord. Voor de crisis vond je veel aanhangers van het idee dat je sociale problemen – armoede, schooluitval, hanggroepen – gewoon kan weg-bulldozeren. In Amsterdam Nieuw-West bijvoorbeeld zouden 13.300 sociale huurwoningen gesloopt worden. In sommige buurten moest 80 procent van de bebouwing plaatsmaken voor nieuwbouw. De grootste make-over van Europa, zo werd de operatie triomfalistisch genoemd in een boekje van het projectbureau dat met de coördinatie belast was. Het maakbaarheidsdenken van de jaren 50 heeft gefaald, was de gedachte, maar we beginnen gewoon opnieuw op een leeg vel. De zittende bewoners, lijdend voorwerp van de sloop-en-nieuwbouw-machinerie, werd niets gevraagd. Sterker: bewonersprotesten werden gebagatelliseerd of via de rechtbank bestreden.

Schrijnende carrousel

De enige positieve bijvangst van de crisis was dat er een gedwongen bezinningsperiode aanbrak voor bouwbedrijven, corporaties en lokale overheden. Stadsvernieuwing werd noodgedwongen afgeschaald en er ontstond zelfs enige ruimte voor ‘zachte’ veranderingsprocessen middels kluswoningen, gemeenschapshuizen en buurtinitiatieven – ruimte die in het huidige tijdsgewricht overigens weer aan het verdwijnen is. Nu klinkt er in Soeters’ uitspraken weer een griezelige echo van het tabula rasa-denken waar we net van bevrijd waren.

Grootschalige stedelijke vernieuwing gaat altijd met grootschalige sociale ontwrichting gepaard

Aan de oostzijde grenst Nieuw-West aan de Kolenkitbuurt, eveneens uit de wederopbouwperiode. Die wordt in het interview met Soeters opgevoerd als voorbeeld van een buurt die gered wordt door hem te slopen. Zowel de nieuwbouw – deels door Soeters ontworpen – als enkele resterende portiekflats („treurige aftandse appartementenblokken”) passeren de revue. Maar de sociale frictie die met die metamorfose gepaard ging, komt niet ter sprake. In de Kolenkitbuurt ging grootschalige stadsvernieuwing na de crisis wél door, zij het vertraagd en meer gefaseerd. Er werd hier een schrijnende carrousel opgetuigd van elkaar vervangende tijdelijke huurders, die in de documentaire Alles Flex? (2016) in beeld werd gebracht. Rond die tijd vonden tijdelijke huurders, oud-huurders en gewortelde bewoners van allerlei allooi elkaar in een actiecoalitie die protesteerde tegen de doorlopende verkoop van sociale huur, de veryupping van de buurt en het jongleren met precaire wooncontracten. Een groot deel van die groep woont inmiddels niet meer in de buurt. Grootschalige stedelijke vernieuwing gaat altijd met grootschalige sociale ontwrichting gepaard, alle papieren terugverhuisregelingen en socialehuurquota ten spijt.

Soeters maakt enkele rake opmerkingen over volkshuisvesting, bijvoorbeeld dat een goede woning een voorwaarde is voor geluk en dat de huidige wooncrisis het gevolg is van de afbraak van de verzorgingsstaat. En hij heeft gelijk dat de woningvoorraad in wederopbouwwijken verbeterd moet worden om de energietransitie en het verdichtingsvraagstuk te absorberen. Maar verbeteren betekent niet vervangen. Behoed ons voor een terugkeer naar de blinde sloopwoede en het tabula rasa-denken.

Praat mee over dit onderwerp en stuur een brief!

Wilt u reageren op een artikel? Stuur via dit formulier een brief (maximaal 250 woorden) naar de opinieredactie van NRC.

Als uw brief gepubliceerd wordt, dan nemen we per e-mail contact met u op. Anonieme brieven en brieven die aan verschillende media zijn gestuurd, plaatsen wij niet. De opinieredactie kan uit uw brief citeren in de zaterdagrubriek ‘Inbox van de redactie’.