Wie Joe Biden onlangs bezig zag in zijn tv-debat met Donald Trump zal het erover eens zijn dat Trumps kansen om weer president te worden zijn gestegen. Trump loog erop los, maar deed dat met verve. Biden maakte wat goede punten, maar kwam over als een verwarde grijsaard. En die punten doen er misschien niet eens toe. Frank Luntz, een bekende Republikeinse adviseur, schreef onlangs in The New York Times: „In het debat tussen Biden en Trump, gaat het niet om de feiten, of de politieke programma’s, maar om het gevoel onder de kiezers.”
Dat gevoel onder Democratische kiezers was duidelijk slecht. Maar daarmee is niet gezegd dat Bidens waarschuwing dat Trump een existentieel gevaar is voor de Amerikaanse democratie onjuist is. Er zijn op zijn minst drie voorwaarden voor het goed functioneren van een liberale democratie: onafhankelijke rechtspraak, een vrije pers, en een onpartijdig ambtenarenapparaat. Uiteraard, moet een kandidaat zich ook neerleggen bij een vrije verkiezingsuitslag. Biden gelooft in deze principes. Trump niet.
Autoritaire volksmenner
Trump kon zijn nederlaag niet accepteren. Hij staat vijandig tegenover de rechterlijke macht, hij wil de bureaucratie volstoppen met zijn eigen aanhangers, hij haat de pers, hij wil het ministerie van Justitie gebruiken om wraak te nemen op zijn tegenstanders, en hij is graag bereid om de meute tot geweld op te hitsen.
Kortom, als de democratie in gevaar is – en dat is zij volgens mij – dan zou je denken dat een versleten oude Democraat nog altijd beter is dan een autoritaire volksmenner. En zelfs als Biden er de brui aangeeft, is dat gevaar niet geweken.
Er zijn natuurlijk genoeg mensen, vooral onder de aanhangers van Trump, die vinden dat de Amerikaanse democratie allang is achterhaald, dat het een corrupt systeem is waarin elites elkaar de baantjes toeschuiven zonder zich iets aan te trekken van de gewone man. Iets dergelijks geloven niet alleen de overwegend witte mensen met hele dikke buiken en rode honkbalpetten die zich bij Trump manifestaties tooien in de Amerikaanse vlag. Veel jonge mensen zijn daar ook van overtuigd, en die zijn zeker niet allemaal wit. Niet helemaal voor niets, voelt een aanzienlijk aantal burgers zich bedrogen door politici die van alles beloven en dan verstek laten gaan.
Geloven die mensen dan niet meer in de democratie? Volgens recente opiniepeilingen lijkt het tegendeel waar te zijn. In de zogenaamde ‘swing states’, waar Biden in 2020 won, maar waar Trump nu een kleine voorsprong heeft, vindt meer dan 50 procent dat de democratie in gevaar is. Het klinkt ongelooflijk, maar 44 procent van de kiezers ziet Trump als een betere hoeder van de democratie dan Biden. 33 procent verkiest Biden.
Lees ook
Biden worstelt tijdens eerste debat tegen Trump
De vraag is dan wat mensen verstaan onder democratie. In een representatieve democratie kiezen mensen politici, of politieke partijen, om hun belangen te vertegenwoordigen. Een meerderheid van de stemmen geeft het recht om te regeren, maar niet om een beleid te dicteren. De belangen van andere kiezers spelen ook nog mee. Belangenconflicten in een goed functionerende liberale democratie moeten worden betwist in open debat en opgelost in compromis. Joe Biden is een politicus van de oude school die de kunst verstaat om te marchanderen; een klop op de schouder hier, een woord in het juiste oor daar. Als het goed is, komt het tot een schikking.
Maar voor mensen die een heel ander idee hebben van democratie heeft dit alles weg van een corrupt bestel waarin zelfzuchtige elites hun gang gaan. De stem van de gewone man telt niet volgens hen, leiders kunnen geen knopen doorhakken, beloftes worden niet nagekomen en radicale veranderingen zijn onhaalbaar. Mensen die dit denken willen een ‘directe democratie’, waar leiders de stem van het volk vertegenwoordigen en beslissingen kunnen nemen zonder de hinderlijke inmenging van parlementariërs of Congresleden.
Trump-fans zien Amerika als christelijk en overwegend wit
Fascisme is een voorbeeld van directe democratie. De leider beslist. In nazi-jargon heette dit Dezisionismus. En dat is democratisch omdat de leider de personificatie is van het volk. De wet regeert niet, want de leider staat boven de wet. In zijn legitimering van het Derde Rijk schreef de Duitse jurist Carl Schmitt: „De Führer maakt de wet uit hoofde van zijn leiderschap als de opperste rechter.”
Maar ook het communisme, dat zichzelf presenteerde als de grootste vijand van het fascisme, is een variant van de directe volksdemocratie. De partij is de enige vertegenwoordiger van het volk, of het proletariaat, en de leider is de belichaming van het proletariaat. Fascisten en communisten wilden af van klassentegenstellingen, niet door belangenconflicten vreedzaam op te lossen, maar door een monolithische staat op te dringen, zo nodig met geweld. Klassenvijanden in een communistische staat moeten worden geëlimineerd. Alleen het proletariaat blijft bestaan. Ook in nazi-Duitsland mocht geen sprake meer zijn van klassen, maar alleen van een volk van bloed en bodem.
Rare ideeën
De meeste Amerikanen die Trump zien als de beste hoeder van de democratie zijn wellicht geen fascisten, en ook geen nazi’s, maar zij hebben wel een vast idee van wat zij zien als het ‘echte’ Amerikaanse volk: christelijk en overwegend wit. Zij voelen zich bedreigd door immigranten, met hun vreemde religies en gewoonten, die bovendien hun banen zouden afpakken. Zij zijn ook bang voor allerlei rare ideeën over gender, ras, en seksualiteit die worden verspreid door de linkse elites in de grote zondige steden.
Amerika is hierin natuurlijk niet uniek. We zien precies dezelfde oprispingen in andere Westerse landen, en dezelfde soort demagogen die de angsten van het ‘autochtone volk’ opzettelijk aanjagen.
Geert Wilders, Nigel Farage, Marine Le Pen, Viktor Orbán en anderen spelen dit spel. Maar Trump is de meester. Zijn canard dat de ‘linkse’ rechters het vandaag op hem gemunt hebben, maar morgen iedere rasechte Amerikanen op de korrel zullen nemen, is zeer effectief. Voor mensen die dit zien als de ware stem van het volk, is Trump de pure democraat. Het is de vraag of de liberale democratie nog vier jaar onder Trump kan overleven.