Niemand kan het meer bijhouden. Donald Trump heeft sinds zijn inauguratie een tsunami aan initiatieven, dreigementen en besluiten over de wereld uitgestort. Elke dag is er een nieuw doelwit en wordt een taboe doorbroken: Panama, Groenland, Canada, Mexico, het Internationaal Strafhof en Gaza als de nieuwe ‘Rivièra van het Midden-Oosten’.
Ook binnenlands blijft de revolutie doordenderen: hele agentschappen moeten verdwijnen, zoals buitenlandse hulporganisatie USAID. CIA-agenten wordt massaal verzocht om zich uit te laten kopen. En een handvol vertrouwelingen van Elon Musk heeft zich toegang verworven tot het inner sanctum van het federale betaalsysteem.
Natuurlijk, sommigen besluiten worden snel weer teruggedraaid, gepauzeerd of maar half uitgevoerd. Maar de tornado raast verder. En het effect van overweldiging en desoriëntatie is doelbewust. „Flood the zone”, zei Steve Bannon, „move fast and break things„, is het mantra van de tech bros. De rest van de wereld kijkt verbijsterd toe en vraagt zich af: wat is hier in hemelsnaam gaande? En vooral, wat moeten we doen? Stilzitten, toegeven of tegengas bieden? Hoe dan, en met wie?
Lees ook
Dick Schoof: Europa moet rustig reageren op uitspraken Donald Trump over Gazastrook
Geen herhaling van 2016
Alles begint met een diagnose en het loslaten van illusies. Dit is geen herhaling van 2016. Trump is nu veel sterker, en Europa staat zwakker: politiek verdeelder dan toen en met een oorlog aan de grens. Laten we het fenomeen Trump serieus nemen en realistisch zijn over wat dit betekent.
Trump denkt in termen van macht en deals. Onvoorspelbaarheid is een middel om druk te zetten. Elke onderhandeling is een gevecht waarin alles met elkaar is verbonden. Niet dat Trump overigens een meesteronderhandelaar is: de resultaten vallen vaak tegen. Het gaat vooral om aandacht en de show.
Europa is zijn tegenpool. Het denkt in termen van regels en wederzijds vertrouwen. Er staat een premie op redelijk gedrag, omdat we ook morgen met elkaar weer verder moeten. Elk onderwerp wordt op eigen merites behandeld.
Dit contrast verklaart veel wensdenken omtrent Trump: als we maar blijven herhalen hoeveel baat ook Amerika heeft bij de naoorlogse wereldorde en de trans-Atlantische relatie, zal Trump dat inzien, en dan loopt het wel los. Laten we hem paaien en tegemoetkomen, bijvoorbeeld door meer vloeibaar gas (liquid natural gas) en Amerikaanse wapens te kopen – iets wat sowieso nodig is voor onze eigen defensie. Dit blijft voor sommigen in Brussel en Den Haag de beste keuze: meebuigen, zodat het ‘systeem’ in stand blijft.
Maar je voelt ook iets fundamenteels schuiven. Deze week was het de jaarlijkse conferentie van EU-ambassadeurs – een goede barometer voor hoe het staat met ‘Europa in de wereld’. Meestal draaien de EU-leiders vrij obligate praatjes af, met het accent op alle successen die al zijn geboekt en mooie vergezichten over wat nog komen gaat. Dit keer voelde het anders.
‘Kalm en koelbloedig’
Ursula von der Leyen hield een realistisch verhaal: we moeten de wereld zien zoals die is, niet zoals we die wensen. Over de VS zei ze dat Europa „kalm en koelbloedig” moet blijven, „open en pragmatisch” in onderhandelingen, maar altijd bereid om de eigen belangen te verdedigen. Op welke manier dan ook, voegde ze eraan toe. Over gedeelde waarden werd niet gesproken, wel over kansen pakken in andere delen van de wereld: nieuwe handelsakkoorden met Mercosur, het Zuid-Amerikaanse landenblok, en Mexico; een bezoek van de hele Europese Commissie aan India eind februari; een top met China in mei en met Afrika aan het eind van het jaar. Het klonk als een pitch voor de rest van de wereld: Europa als betrouwbaar alternatief, open for business, wars van dreigingen en bluf.
Deze week kwam ook het bericht dat de Europese Commissie klaarstaat om het nieuwe ‘anti-economische dwanginstrument’ in te zetten als Trump een economische aanval opent. Oorspronkelijk bedoeld voor China, maar het komt goed van pas nu Trump klaagt dat de EU zich „schandalig” gedraagt op handelsgebied en qua regulering van grote techbedrijven. Dit instrument voorziet in een reeks tegenmaatregelen: invoerbeperkingen, tarieven, het intrekken van licenties etcetera. En, belangrijk, die kunnen er komen met een gekwalificeerde meerderheid: dus een handvol Trump-gezinden in een paar hoofdsteden kan dit niet blokkeren. In Brussel wordt dit de ‘bazooka’ genoemd, omdat naast de handel in goederen ook diensten geraakt kunnen worden, en dus de tech-vrienden van Trump. Dat de bazooka nu op tafel komt is een staaltje machtspolitiek denken – en zeer welkom.
Nieuwe wereld
Dan defensie. Europa staat hier traditioneel zwakker, maar ook hier worden nieuwe stappen gezet. Premier Schoof was door ziekte niet bij de informele EU-top op maandag, maar de andere regeringsleiders gaven aan nu eindelijk echt werk te maken van het investeren in de eigen defensie-capaciteiten. Er wordt gesproken over ‘creatieve’ oplossingen zoals het oprekken van de fiscale regels, het mobiliseren van de Europese Investerings Bank en, jawel, eurobonds voor defensie. Na afloop zei voorzitter van de Europese Raad António Costa dat er, mede door Trump, nu een nieuwe urgentie is. Dat hebben we wel eens vaker gehoord, maar je mag hopen dat het nu echt zo is.
Toen diezelfde Costa de EU-ambassadeurs toesprak, gebeurde er iets bijzonders. Hij benadrukte de noodzaak om het internationaal recht te handhaven en de territoriale eenheid van landen te beschermen. Hij noemde Oekraïne en het Midden-Oosten, en dat had iedereen verwacht. Maar hij voegde daaraan toe: „Natuurlijk ook hier in Europa, in het Koninkrijk Denemarken.” Er kwam spontaan applaus van de EU-diplomaten, die meestal lauw en cynisch reageren op toespraken van EU-leiders. Men beseft dat dit een nieuwe wereld is, waar de dreigingen van alle kanten komen, inclusief ‘grote broer’ Amerika. En dat we alleen vrij kunnen blijven door zelf macht te ontwikkelen.
