Opinie | AI kan nu actief bijdragen aan de creatie van nieuwe kennis. Dat mag gevierd worden

Met een ‘goddelijke zet’ werd in 2016 de wereldkampioen Go aan de kant gezet door een computer. Bij het spelen van het moeilijkste bordspel ter wereld bleek kunstmatige intelligentie creatiever en slimmer dan de mens. Onlangs was de computer de mens wederom te slim af. Nu op het gebied van wiskunde. Een geometrische puzzel die al decennia lang door geen mens opgelost kon worden, is nu wel gekraakt. Kenners zoeken naar superlatieven om dit huzarenstukje woorden te geven. De meest eenvoudige woorden zijn woorden van erkenning: de slimste mens is geen mens meer, maar een computer.

Beide doorbraken zijn te danken aan de wetenschappers van Google Deepmind. Hun neurale netwerk AlphaGo won het bordspel en hun versie van een groot taalmodel (LLM) FunSearch loste de wiskundepuzzel op. Met in het achterhoofd dat wiskunde ook leuk kan zijn, koos Google voor het woord ‘Fun’ in de naam. Voor Lee Sedol, verslagen door AlphaGo, was er echter weinig plezier te beleven. Na zijn verlies besloot hij vervroegd met Go-pensioen te gaan. Sedol besefte dat kunstmatige intelligentie hem voor altijd te slim af zal zijn. De lol gaat er natuurlijk gauw van af als je altijd wordt verslagen. Als bij het tv-programma De Slimste Mens een stoel vrij wordt gehouden voor kunstmatige intelligentie, dan zal dat de kijkcijfers geen goed doen. In de finaleweek van De Slimste Mens zouden slechts ChatGPT, FunSearch en vergelijkbare LLM-modellen tegen elkaar strijden.

Nieuw hoogtepunt

Al jaren wordt kunstmatige intelligentie ingezet om in spelletjes de mens af te troeven. Het oplossen van het ‘cap set-probleem’, zo heet de geometrische puzzel, is van een andere orde. Het gaat om het vinden van de grootste groep punten die je in een bepaalde ruimte kunt plaatsen, zonder dat er ooit drie punten op een rechte lijn liggen. Het vereist inzicht in patronen en relaties binnen de wiskunde.


Lees ook
Een jaar gesprekken met ChatGPT: ‘Ik vraag me af of hij dat IQ van 155 wel verdient’

Een jaar gesprekken met ChatGPT: ‘Ik vraag me af of hij dat IQ van 155 wel verdient’

Dat een LLM dit probleem nu heeft opgelost, markeert een nieuw hoogtepunt in de evolutie van AI, namelijk het vermogen om authentieke nieuwe kennis te creëren. Waar AlphaGo na de ‘goddelijke zet’ werd geprezen om de innovatieve aanpak van het model in een spel met vastgestelde regels, gaat FunSearch een stap verder door het onbekende terrein van originele probleemoplossing te betreden. Dit betekent dat AI niet langer beperkt is tot het volgen van voorgeprogrammeerde regels of het nabootsen van menselijk gedrag, maar actief kan bijdragen aan de creatie van nieuwe kennis. Kunstmatige intelligentie verschuift als een instrument voor het verbeteren van bestaande kennis naar een partner in het creëren van nieuwe inzichten.

Terwijl de lust om te spelen je vergaat als kunstmatige intelligentie meedoet, stimuleert het juist de lust naar wetenschappelijke ontdekkingen. Wetenschappers spelen wel, maar niet op een bord. Wetenschappers gebruiken AI als een hulpmiddel voor eindeloze verbeelding en innovatie. Het is een spel met een open einde waar anderen weer verder op voort kunnen borduren. In hun spel is er geen definitieve winnaar, en dat ‘de slimste mens’ geen mens is, doet er niet toe. Er zal geen wetenschapper beteuterd commentaar geven als de Nobelprijs straks gedeeld moet worden met kunstmatige intelligentie.

De slimste mens is geen mens meer, maar een computer

Dat de slimste mens geen mens meer is, maar een computer, mag gevierd worden. Net zoals telescopen en microscopen onze ogen overtreffen en auto’s onze benen, overstijgen AI-systemen zoals FunSearch, ChatGPT en AlphaGo ons brein. We hebben de verbeeldingskracht en de breincapaciteit van kunstmatige intelligentie hard nodig voor belangrijke ontdekkingen die buiten ons menselijk bereik liggen.