Opinie | Afschuw over de Algerijnse kustwacht

Het debat in Marokko Schoten de Algerijnen terecht op vier mannen op jetski’s voor hun kust? Marokko is woedend, ziet .
De begrafenis van een van de slachtoffers in Marokko.
De begrafenis van een van de slachtoffers in Marokko. Foto AP

‘Wat hebben wij voor buurland? Ze haten ons echt. Zo erg dat ze hun eigen broeders doden”, schrijft Hamza onder een artikel van Morocco World News over de dood van twee Marokkanen in Algerijnse wateren.

Vorige week verdwaalden vier toeristen, van wie drie met de Franse nationaliteit, op zee met hun jetski. Ze vertrokken vanuit de Marokkaanse badplaats Saïdia, dicht bij de Algerijnse grens, en brachten de middag door op zee. Toen de brandstof opraakte, kwamen ze tijdens hun zoektocht naar benzine in Algerijnse wateren terecht. De vier mannen werden al snel benaderd door een boot van de Algerijnse kustwacht die uiteindelijk begon te schieten. De 29-jarige Bilal Kissi en 40-jarige Abdelali Mchiouer werden daarbij gedood.

Algerijnse cel

Mohamed Kissi – de broer van één van de dodelijke slachtoffers – overleefde de aanval en deed zijn verhaal aan de Marokkaanse nieuwssite Le360. „De kustwacht kwam onze kant op. Mijn broertje ging met ze praten. Hij vertelde ze dat we verdwaald waren. De kustwacht wees hem de weg, terug naar Marokkaanse wateren. Toen we weg wilden varen, hoorde ik schoten. Mijn broertje en vrienden werden geraakt. Ik kon gelukkig ontsnappen.” Zijn broertje Bilal overleed ter plekke. Het lichaam van Abdelali Mchiouer werd een dag later gevonden. De 33-jarige Ismaïl Snabi werd meegenomen door de kustwacht en zit vast in een Algerijnse cel in afwachting van zijn rechtszaak.

Maar de Algerijnse minister van Defensie komt daags na het incident met een andere lezing. Zo zouden er eerst waarschuwingsschoten gelost zijn, maar zouden de mannen geen gehoor hebben gegeven. Daarna is besloten om met scherp te schieten. „Omdat de georganiseerde misdaad en drugshandel in dit maritieme grensgebied is toegenomen.”

Lees ook: Algerije verbreekt alle diplomatieke banden met Marokko

In Marokko werd met afschuw gereageerd. Het incident legt de gevoelige relatie tussen Marokko en Algerije bloot. De twee landen liggen al jaren met elkaar overhoop vanwege de Westelijke Sahara. Marokko claimt de Westelijke Sahara, maar Algerije steunt de Polisario – de beweging die strijdt voor onafhankelijkheid van het gebied. De grenzen tussen beide landen zijn gesloten sinds 1994, al waren er eerst nog wel diplomatieke banden. Twee jaar geleden verbrak Algerije die banden, omdat Marokko zich volgens het land schuldig had gemaakt aan „vijandige acties”.

Veel Marokkanen zijn er daarom van overtuigd dat dit om een bewuste actie gaat. Zo zegt hoogleraar internationaal recht Abbas el Ouardi in een interview met de nieuwssite Hespress dat Marokko niet mag toestaan dat deze „gruwelijke misdaad” onopgemerkt blijft. Afgelopen maandag gingen Marokkanen in Rabat de straat op om te protesteren. En op social media vechten Algerijnen en Marokkanen elkaar de tent uit.

Frankrijk

De Marokkanen richten hun kritiek ook tot Frankrijk, aangezien de slachtoffers daar zijn geboren en opgegroeid. „Ik vraag me af hoe de Franse regering zou reageren als het ‘echte’ Fransen waren”, vraagt Yousri zich af wanneer Frankrijk een dag na het incident nog steeds niet heeft gereageerd. In Algerije vinden ze juist weer dat Frankrijk zich buiten deze kwestie moet houden. „Het is heel normaal als iemand de grenzen van een ander land overschrijdt wordt tegengehouden of wordt gedood”, schrijft de Algerijnse Jamal op de Facebookpagina van Hespress.

In de Franse media wordt het onderwerp ook uitvoerig besproken. Zo vraagt journalist Slimane Zeghidour van Tv5Monde hoe het kan dat die jongeren op jetski’s niet wisten dat sinds 1994 de grens dicht is.

Het Marokkaanse OM is een onderzoek begonnen en de families van de slachtoffers hebben in Frankrijk een aanklacht ingediend tegen Algerije wegens moord. Ook buigen mensenrechtenorganisaties zich over de kwestie. Of dat de relatie tussen Algerije en Marokko verbetert, is de vraag.