Opinie | ‘Mensen kunnen de natuur ook versterken, veel inheemse volkeren doen dat al eeuwen’

‘Er zitten zoveel misvattingen in het moderne denken over hoe we met de natuur kunnen omgaan, misvattingen die ook botsen met kennis van allerlei oude volken, oorspronkelijke bewoners van Afrika tot Australië tot Zuid-Amerika. De mens buiten de rest van de natuur, als meester, dat veroorzaakt al generaties ecologische en menselijke problemen.

„Ik ben deze week in Dubai op de klimaatconferentie COP28 om het inheemse perspectief te vertegenwoordigen en te versterken. Dat verdient meer aandacht. Een mooi voorbeeld van waar het verkeerde denken toe kan leiden, is wat er gebeurde met een schildpaddenpopulatie in Suriname. Daar hielpen inheemse bewoners al generaties lang schildpadden bij het beschermen van hun eieren op de vaste legplek en het naar het water begeleiden van de kleintjes. Ja, ze aten ook weleens schildpadden op, maar hadden rituelen en praktijken om de eieren te beschermen zodat er het volgende seizoen ook genoeg schildpadden waren.

„Totdat westerse natuurbeschermers ervoor zorgden dat de schildpadden zodanig werden beschermd dat er helemaal geen mensen meer bij mochten komen. Het gevolg van het weghouden van de inheemsen bij de schildpadden was dat er juist veel méér schildpaddeneieren werden opgegeten door natuurlijke vijanden en illegale stropers.

Een centraal element is rematriación, moederschap

„Dat is tekenend voor de misvatting dat mens en natuur los van elkaar zijn te zien: juist als ze sámenwerken kunnen gezonde ecosystemen ontstaan waar de mens óók een onderdeel van is. Mensen kunnen de natuur ook versterken, veel inheemse volkeren doen dat al eeuwen.

„Ik ben zelf in Chili geboren maar via illegale adoptie in Europa beland en in Nederland opgegroeid. Op mijn veertiende kwam ik weer in contact met mijn Chileense moeder, die afstamt van de Mapuche Pewenche-bevolking in Chili. Zij leerde mij over ons wereldbeeld.

„Bij mij raken vooral ideeën over moederschap een bijzondere snaar natuurlijk. Er is een belangrijk centraal element in mijn cultuur: het concept van rematriación, een nieuwe claim op het moederschap. Het moederschap als in: zorgen voor je omgeving, de mensen om je heen, de aarde ook zien als een moeder die jou kan verzorgen.

„Ook centraal staat ons begrip van wederkerigheid. De wederkerigheid van mens naar de overige natuur, maar ook van voorouders naar toekomstige generaties. In onze taal is er bijvoorbeeld geen apart woord voor ‘plant’ zoals we dat in het Nederlands hebben, maar noemen we bepaalde planten bijvoorbeeld ‘medicijn’. Er zit een wisselwerking in de relatie tussen planten en mensen. En dan niet transactioneel: van ik geef jou water en dan geef jij mij een medicijn. Als je een bloem plant, weet je niet hoe en wanneer die gaat bloeien, misschien krijg jij er niet eens zelf plezier van maar iemand anders, of een insect, misschien wel een volgende generatie pas. Er is een harmonie tussen planten en mensen, daar gaat het om. Daar hebben mensen ook een verantwoordelijkheid in.

„Of het nou de Afrikaanse filosofie van ubuntu is [ik besta omdat jij bestaat] of onze Chileens filosofie van küme moñgen [de harmonie van het hele ecosysteem staat centraal]: die wederkerigheid, die verantwoordelijkheid, die verwevenheid is de sleutel. Het draait erom dat je uiteindelijk bijdraagt aan de harmonie die je onderling met elkaar creëert: óók harmonie in tijd, dus tussen voorouders en de toekomstige generaties. Alles is met elkaar verbonden.

„Dat is dus een soort filosofisch activisme. Maar ik wil deze klimaattop juist ook zorgen dat deze denkbeelden bekender worden in de landbouwsector, in de financiële sector. Uiteindelijk moeten ze daar toch ook verschil maken.”

Heeft u tips of suggesties voor deze rubriek? Mail mij dan op [email protected]. Abonneer u vooral ook op de wekelijkse nieuwsbrief Future Affairs: www.nrc.nl/futureaffairs