Opinie | ‘Elk jaar willen we méér tegels uit tuinen wippen’

‘Groen is beter dan grijs. Voor je gezondheid, voor je geluk, voor biodiversiteit, voor het beter opslaan van water, voor klimaatadaptatie: groen in de stad heeft veel voordelen. En er ligt een enorme grijze oppervlakte in tuinen. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Stenen verkoelen niet en laten geen water door – groene bodems wel. Zo ontstond tijdens de pandemie bij mijn zakenpartner Eva Braaksma en mij het idee voor het NK Tegelwippen. Al die tegels moeten eruit en er moet groen in.

„In 2020 begon het met een wedstrijd tegelwippen tussen Amsterdam en Rotterdam: welke stad kan in één tegelwipseizoen de meeste tuinen vergroenen? Die twee steden vechten natuurlijk wel vaker de battle der battles uit, en er ontstond met hulp van de toenmalige wethouders en allerlei enthousiaste bewoners een competitie om de Gouden Tegel, een beetje de UEFA-cup voor vergroening. Het scheelt dat er tijdens de pandemie ook geen andere wedstrijden wáren. Rotterdam won de eerste editie. De campagne werd zo’n succes, er reden bijvoorbeeld zelfs ‘tegeltaxi’s’ rond om al die zware tegels af te voeren, dat we het jaar erna in één keer groeiden van 2 naar 83 gemeenten.

Stenen verkoelen niet en laten geen water door – groen wel

„Vorig jaar deden er zo’n 170 gemeenten mee. Sinds het begin van ons initiatief zijn er in totaal ongeveer 9 miljoen gewipte tegels geregistreerd. Dat telt op tot ongeveer 160 voetbalvelden. Zeker niet allemaal dankzij ons NK, maar we denken wel dat het een beweging heeft versneld. Het woord tegelwippen staat nu zelfs in de Dikke Van Dale.

„Je ziet dat het echt een leuke competitie losmaakt tussen steden. Omdat er nu zoveel gemeenten meedoen is er wel een probleem ontstaan: hoe meet je nou op een eerlijke manier welke stad het best bezig is? In grote steden zijn natuurlijk meer tegels te wippen dan in kleine, terwijl er bijvoorbeeld ook op plekken als Hardenberg veel enthousiaste mensen meedoen. Daarom zijn we tot onze ‘TPI’ gekomen: tegels per inwoner, waarbij we een weging maken van het aantal gewipte tegels per inwoner. Maar dat werkt ook niet altijd goed omdat een kleine gemeente waar ze in één keer een schoolplein en een parkeerplaats vergroenen niet meer in te halen zijn. Daarom werken we nu met verschillende klassementen. Nou ja, luxeproblemen.

„Het is uiteindelijk natuurlijk een campagne voor bewustwording. We houden gedurende de hele zomer met een tegelteller bij hoeveel tegels eruit worden gewipt. De laatste paar weken schermen we de teller af zodat mensen de standen niet kunnen zien, om het spannend te houden.


Lees ook
Nederland vertegelt

De voortuintjes in de Amstelmeer, een straat in de Barendrechtse wijk Carnisselande.

„Het verschilt nogal per stad hoe serieus het wordt opgepakt. Het helpt altijd erg als het stadsbestuur ook enthousiast is en het bewoners zo makkelijk mogelijk maakt, door die tegeltaxi’s bijvoorbeeld. Je ziet de gekste dingen: in Maashorst heeft de wethouder om het tegelwippen te promoten een rapvideo opgenomen: „Je woont in Maashorst, je bent toch geen knakworst.” Er worden praalwagens gemaakt met gewipte tegels en allemaal planten, een soort van bloemencorso. Het is grappig om te zien dat het zo aanslaat.

„Ook dit jaar is er weer een NK. We beginnen bij de start van de lente op 21 maart, dan is er ook de week van de groene tuin. Inmiddels zitten we in een coalitie met onder meer Milieu Centraal en Stichting Steenbreek. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is onze belangrijkste partner. We kunnen het niet alleen. En we zijn er nog niet klaar mee. Elk jaar willen we méér tegels uit tuinen wippen.”

Abonneer u ook op de nieuwsbrief: www.nrc.nl/futureaffairs