Opinie | ‘Ingrijpen’ bij blokkades komt neer op openbare orde-theater

A12 blokkade

De Rechtsstaat

Als de A12 blokkade-acties door Extinction Rebellion (XR) iets duidelijk maken dan is het wel dat de ‘demonstratievrede’ voorbij is. Het protesteren volgens het poldermodel, ingekaderd in de Wet Openbare Manifestaties. Waarbij aspirant demonstranten reglementair een ‘kennisgeving’ aan de burgemeester sturen, met opgave van tijd, gewenste locatie en verwachte aantallen. Vaak informeert de gemeente ook nog wat de demonstranten van plan zijn op hun borden te schilderen. Zodat die er tijdig op kunnen worden gewezen dat haatzaaien, opruien en discrimineren niet mag.

Neem de ‘support demonstratie’ dit weekend. Georganiseerd door een handjevol bekende milieuclubs, geheel binnen die klassieke lijntjes. Zij wensten dichtbij de A12 te staan en stuurden een plattegrond met de locatie van de Dixy-toiletten, de podiumwagen en (natuurlijk) de foodtruck. Waarna de burgemeester om operationele redenen besloot tot een locatie verder weg en een kortere tijdsduur. Wie het er niet mee eens was kan in bezwaar en beroep. En dus kwam er een hoorgesprek bij de gemeente, met een ‘zienswijze’, gevolgd door een nieuw besluit van zeven kantjes. Waarvan beroep op de bestuursrechter mogelijk is. Een intens ordelijk land dus, waar het plaatsen van een dakkapel en het houden van een demonstratie juridisch sterke gelijkenis vertonen.

Nee, dan XR en nog vele andere groepen. Die zetten op hun eigen media wat ze gaan doen en wanneer. Daarmee is het klaar. Voor hen is de confrontatie, het onverwachte karakter en de repressie van het gezag inherent aan de actie zelf. In een ordelijke optocht door de stad achter een spandoek, met oom agent ervoor en erachter, dat is vroeger. De strijd tegen de ‘fossiele subsidies’ vormen wat XR betreft een noodtoestand en vragen ‘dus’ om burgerlijke ongehoorzaamheid.

Bij een hoorzitting vorige week donderdag rekende Jacqueline van Stekelenburg, hoogleraar sociologie aan de VU, de Kamer voor dat vanaf 2019 het aantal demonstraties zónder kennisgeving in Eindhoven steeg van 2,5 procent in 2019 naar 74,5 procent in 2021. Daar zullen de opgelopen spanningen mét die overheid in coronatijd in hebben meegespeeld. Die trend werd bevestigd door de burgemeesters van Den Haag (2.200 demonstraties per jaar) en die van Amsterdam (1.700). De demonstrant van nu kómt gewoon.

Confrontatie, ontwrichting, bevelen negeren – burgemeester Jan van Zanen uitte bij die hoorzitting een noodkreet. Het valt niet meer te beheersen, groepen die aansturen op massale arrestaties, anderen in gevaar brengen, op snelwegen gaan lopen. Demonstranten die zichzelf vastlijmen, met trekkers binnensteden blokkeren of anderen schofferen, door bijvoorbeeld een koran te verbranden. In coronademonstraties doken ook nog militante ‘Defend’- groepen op, die meenden de deelnemers tegen de politie te moeten ‘beschermen’.

Intussen is het strafrecht, zoals vaker, ook hier maar van beperkte betekenis. Formeel is ‘zich niet houden’ aan de beperkingen van de burgemeester een overtreding. Maar praktisch betekent het weinig. Als dat gebeurt bij in beginsel vreedzaam protesteren, zónder vernielingen en met beperkte overlast, pleegt de rechter geen straf op te leggen.

Het arresteren, afvoeren en daarna ‘inboeken’ op het politiebureau is louter symbolisch. Het is openbare-orde theater. De (Haagse) burgemeester, de korpschef en de hoofdofficier zitten klem. Tegen hardnekkige opruiers of vernielers valt nog wel een taakstraf te scoren, maar de massa is niet tegen te houden. Van Zanen waarschuwde de Tweede Kamer voor levensgevaarlijke situaties. Wat als demonstranten inderdaad voortaan zélf mogen weten of ze zich iets aan trekken van een gelijktijdige kermis, stadsmarathon of grote braderie op ‘hun’ locatie en dag?

Feitelijk waarschuwt hij voor uitholling van het recht op demonstratie door de demonstranten zelf. Het gezag heeft er geen antwoord op – massaal aanhouden leidt tot niks. En contraproductief, zeker als XR een volksbeweging wordt, wat de komende dagen moet blijken. Dan kan de A12 beter voorlopig gedeeltelijk worden opgegeven als toegangsweg. Het gezag mag vooral hopen dat de blokkade verloopt, net zoals ook de tentjes van Occupy tenslotte vanzelf verdwenen. Of de Kamer maar wil nadenken over een antwoord, zegt Van Zanen. Zelf heeft hij het niet.

De juridische column van Folkert Jensma verschijnt voortaan om de week op maandag op de Opiniepagina. Ook Carolien Roelants verhuist met haar column over het Midden-Oosten naar Opinie, ze schrijft voortaan om de week op woensdag. Hassnae Bouazza – de NRC-lezer kent haar van haar invalcolumns – schrijft om de week op vrijdag een column.