Ophef om veiling topstukken Zwitsers museum om te kunnen overleven

Veiling Het Zwitserse museum Langmatt laat in november drie schilderijen van Paul Cézanne veilen om de toekomst van het museum veilig te stellen. Critici noemen de verkoop van de topstukken schandalig.

Paul Cézanne, Fruit met gemberpot (circa 1890-1893). Richtprijs: 35-55 miljoen dollar (33-52 miljoen euro).
Paul Cézanne, Fruit met gemberpot (circa 1890-1893). Richtprijs: 35-55 miljoen dollar (33-52 miljoen euro). Foto Christie’s

Museum Langmatt in het Zwitserse Baden heeft veel ophef veroorzaakt met het voornemen drie schilderijen van Paul Cézanne te verkopen. Het museum laat in november bij Christie’s in New York twee stillevens en één zeegezicht van de Franse postimpressionist veilen om de toekomst van het museum veilig te stellen.

Het in 1990 geopende Langmatt Museum herbergt een verzameling van zo’n vijftig impressionistische kunstwerken die begin vorige eeuw is bijeengebracht door de Zwitserse machineconstructeur Sidney Brown en zijn echtgenote Jenny.

Volgens het gemeentebestuur van Baden en de Stichting Langmatt heeft het museum ongeveer 42 miljoen euro nodig om te kunnen overleven. Met Christie’s is het museum een unieke veilingopzet overeengekomen. Als de eerst aangeboden Cézanne, een fruitstilleven met een gemberpot, het benodigde bedrag oplevert, gaat de veiling van de twee andere schilderijen van Cézanne niet door. Het fruitstilleven heeft een richtprijs van omgerekend 33 tot 52 miljoen euro.

Kortzichtig beleid

Critici noemen de verkoop van het topstuk schandalig. In The Art Newspaper zegt Tobia Bezzola, de voorzitter van de Zwitserse afdeling van de internationale museumvereniging Icom: „Voor Icom is dit een absolute no-go. Het museum verkoopt topstukken uit de collectie om toekomstige exploitatiekosten te financieren.”

Bezzola waarschuwt voor precedentwerking: „Steden en kantons in Zwitserland komen heel vaak in de verleiding om met verkopen exploitatiekosten van musea te dekken. Vreselijk kortzichtig beleid.”

Markus Stegmann, de directeur van Museum Langmatt, noemt de veiling „pijnlijk”. Eerdere pogingen om de financiën op orde te krijgen zijn mislukt, zegt hij.