Operazangers, kooplui met verse vis en feministische sciencefiction op theaterfestival O.

De Hofbogen zijn een monumentaal overblijfsel van vervlogen tijden. Het spoorwegviaduct doorkruist Rotterdamse wijken, maar treinen naar Scheveningen rijden er niet meer. Na een eeuw van trouwe dienst ligt het bouwwerk er verlaten bij. Of tenminste: dat was zo tót O. Festival for Opera. Music. Theatre. (de voormalige Operadagen). Nu is hier een ‘live experience’ van Strijbos & Van Rijswijk te bezoeken, die festivalgangers zo’n twee kilometer over het viaduct voert. Dat gaat netjes over een blauwe loper, iedereen een koptelefoon op. Je kijkt woonkamers of tuinen in, terwijl operazangers, die langs de route dwalen, de omgeving laten meedeinen op hun stem en een verteller via de koptelefoon je blik naar een hofje leidt, dat je op straat zo voorbij was gelopen.

In de audiotour deelt een fictieve conducteur herinneringen aan zijn vroegere ritjes over de Hofbogen. Hij schetst een levendig beeld van de treincoupés. Je kan de geuren bijna opsnuiven: van kooplui met verse vis tot sterk geparfumeerde prostituees of mensen op de terugreis na een lange stranddag. Tussendoor hoor je echte Rotterdammers, die nog hebben meegereden met de lijn of in de omgeving wonen, met uitzicht op de Bogen. Zo ontstaat een mooie mozaïek van ervaringen, een inkijkje in levens en stadsdelen. Locatietheater kan een nieuw perspectief op de omgeving geven, en dat is precies wat Over de bogen schitterend doet.

https://youtu.be/9NSloinubio?si=NhnDIjpCLiDbgvMu

Scrollen en swipen

Bij O. speelt muziek altijd de hoofdrol, maar het programma is bijzonder divers. Naast locatietheater zijn er straatperformances van onder andere het brutale Grande Loge, dat gedurende het festival op allerlei plekken in de stad opduikt. Daarnaast is er muziektheater dat ‘gewoon’ in het theater plaatsvindt, zoals In het Oog van de Orkaan van De Amazones.

Dit collectief stuitert over het toneel in humoristisch-muzikale scènes over de worstelingen van hedendaagse twintigers. Ze demonstreren om een klimaatramp te voorkomen, gaan bij hun psycholoog een burn-out te lijf, zijn verslaafd aan scrollen en swipen, werken op een klantenservice en feesten in het weekend tot ze erbij neervallen. De Amazones vatten een scala aan moderne problemen in vlotte liedjes.

Duister wordt het bij Ethereal Realms, een theatraal elektro-concert. In een schemerdonkere ruimte creëren de Zwitserse componist Marie Delprat en de Belgische regisseur Aïda Gabriëls een zwaarmoedige trip, gebaseerd op feministische sciencefiction. Delprat staat achter een mengpaneel, gehuld in het zwart, haar gezicht verscholen achter een masker van gaas. Ze zingt zinnen en klanken, terwijl de beats aanzwellen tot je broekspijpen trillen. Het klinkt alsof er audio-bubbels bovendrijven en stukspatten, de bas wordt intenser en blijft uiteindelijk hol elektronisch schallen als onder water.

Het is een langdradige ervaring in een eindeloze hoeveelheid rook tussen stroken zeil, een fluorescerende wolk slierten en een bos microfoons. De performance claimt iets te zeggen over identiteit, maar de setting, muziek en teksten op een lichtkrant willen maar geen geheel vormen.

Hofdans

Op festival O. is ook experimenteel, nieuw werk te vinden. Onder de noemer O. Lab kunnen makers materiaal testen en erover in gesprek gaan met het publiek. Dat doen scenograaf Paul Boereboom en regisseur Leon Rogissart met Conversations with the inner, een voorstelling over groepsdynamiek. In de performance probeert Rogissart het publiek woordeloos te verleiden om zijn bewegingen te volgen. Dat valt niet mee, maar uiteindelijk staat iedereen toch een hofdans uit de 16de eeuw te imiteren: een stap voorwaarts en achteruit, lekker meedeinend op de cadans van de massa. Als de acteur als gids wordt vervangen door een wezen op een scherm, verandert de dynamiek.

Het experiment is nog pril en bewerkelijk, maar geeft de aanzet tot een interessante zoektocht naar volgzaamheid en de mogelijkheden van virtual reality. Op een volgend festival zou deze voorstelling (uitgebreid met VR-brillen, zoals de makers aankondigen) weleens hoge ogen kunnen gooien. Misschien wordt het één van de knallers op de volgende editie van O. – sowieso iets om naar uit te kijken.


Lees ook
O. Festival: hypnotiserende aria’s en dragqueen-spektakel

Solitude Hotel biedt  komische-muzikale ontmoetingen en bespiegelingen op het overnachten in een onbekende omgeving.