Opening opvang asielzoekers Ugchelen vrijdag gaat niet door vanwege explosieschade

De noodopvanglocatie voor asielzoekers in het Gelderse Ugchelen gaat vrijdag niet open. De schade als gevolg van de explosie in de nacht op dinsdag op woensdag is dusdanig groot dat de opening van de opvang voorlopig moet worden uitgesteld, laat het COA donderdag aan persbureau ANP weten. Onder meer ramen en de ingang van het voormalig schoolgebouw raakten door de explosie beschadigd.

Vanaf vrijdag hadden tijdelijk honderd asielzoekers opgevangen moeten worden in het schoolgebouw, met als doel het volle aanmeldcentrum in Ter Apel ontlasten. In Ter Apel verblijven sinds 10 september iedere nacht zo’n tweeduizend asielzoekers meer dan toegestaan. Het plan is om asielzoekers in Ugchelen tot het einde van het jaar opvang te bieden.

Het is nog niet duidelijk wanneer de opvang in Ugchelen wel open kan. Er wordt volgens het COA „met man en macht” gewerkt aan het klaarmaken van de opvanglocatie. Alternatieven in Ugchelen, een klein dorpje in de gemeente Apeldoorn, zijn er niet.

Politieonderzoek

Het is nog niet bekend wie verantwoordelijk is voor de explosie. Feit is dat een deel van de lokale bevolking de komst van asielzoekers niet ziet zitten. Zo werden deze week spandoeken opgehangen bij het schoolgebouw tegen de opvangplannen. De politie is een onderzoek begonnen naar de explosie, maar heeft nog niemand aangehouden.