Opening filmfestival van Cannes in het teken van nieuwe Franse #MeToo-onthullingen

Cannes-directeur Thierry Fremaux liet afgelopen maandag weten dat hij dit jaar hoopt op een festival waar „politiek zich beperkt tot het filmscherm”. Maar veel wijst erop dat er op de 77ste editie van het meest prestigieuze filmfestival ter wereld binnen en buiten de filmzaal veel polemische discussies zullen plaatsvinden.

Fremaux’ antwoord was een reactie op vragen van journalisten over enkele beladen kwesties. Zo heeft de Franse filmindustrie te maken met een nieuwe #MeToo-golf. Het gerucht gaat – mede door een artikel in Le Figaro – dat er een lijst zou bestaan met tien namen uit de Franse filmindustrie, onder wie vooraanstaande acteurs en regisseurs, die anoniem worden beschuldigd van misbruik.

Het blad Elle kwam maandagavond ondertussen met de getuigenissen van negen vrouwen die de 72-jarige filmproducent Alain Sarde (The Pianist) beschuldigen van misbruik; Sarde heeft de beschuldigingen ontkend. Dinsdag, op de dag van de opening van het filmfestival, publiceerden honderd medewerkers uit de filmindustrie, onder wie veel actrices, een open brief in Le Monde waarin zij om een nieuwe wet vragen tegen seksueel en seksistisch geweld.

En op het festival zelf is woensdag een korte film te zien van actrice Judith Godrèche die getuigenissen bevat over grensoverschrijdend gedrag. Godrèche is een bekende voorvechter van de #MeToo-beweging in Frankrijk. Ze deed dit jaar aangifte tegen de 77-jarige regisseur Benoît Jacquot (La Fille seule, 1995) wegens jarenlang seksueel wangedrag in de jaren tachtig – de twee kregen een relatie toen zij 14 en hij 39 jaar was – en tegen regisseur Jacques Doillon (La Fille de 15 ans, 1989). Beide mannen ontkennen de beschuldigingen.


Lees ook
Actrice Judith Godrèche: ‘De Franse cinema is geen veilige werkplek’

Judith Godrèche (midden) tijdens een demonstratie in Parijs tegen feminicide op Internationale Vrouwendag dit jaar.

Blut

Maar #MeToo is niet de enige kwestie waarbij het voor festivaldirecteur Fremaux moeilijk zal zijn om te negeren wat er zich buiten de filmzalen afspeelt. Zo rommelt het ook onder de medewerkers van zijn festival. Een collectief met de naam Sous les Écrans la Dèche (‘blut achter de schermen’), waar ook zo’n 200 medewerkers van het filmfestival bij zijn aangesloten, heeft opgeroepen tot een staking. Ze wijzen op de kwetsbare positie van freelance filmfestivalmedewerkers en dat het door aankomende wetswijzigingen in Frankrijk voor velen moeilijk zal worden om buiten het festivalseizoen rond te komen. Veel gespecialiseerde filmfestivalmedewerkers, van bioscoopoperateurs tot persverantwoordelijken, reizen van filmfestival naar festival, maar zijn daartussen werkeloos.

En dan zijn er nog de vele internationale politieke kwesties waarvan het bijna onmogelijk lijkt dat ze niet de gesprekken binnen en buiten de filmzaal zullen domineren. Zo maakt The Seed of the Sacred Fig, de nieuwe film van de Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof, kans op de Gouden Palm. Afgelopen maandag werd bekend dat Rasoulof zijn thuisland is ontvlucht nadat hij er tot acht jaar cel en zweepslagen werd veroordeeld wegens het maken van deze film. The Seed of the Sacred Fig gaat over een onderzoeksrechter aan het Revolutionaire Gerechtshof in Teheran, die worstelt met wantrouwen en paranoia terwijl de politieke protesten in zijn land heviger worden. Momenteel verblijft de regisseur in Europa, de kans lijkt dus zeer groot dat hij aanwezig zal zijn op de première van zijn film op 24 mei in Cannes.

De 77ste editie van Cannes, dat opent met de zwarte komedie Le deuxième Act van Fransman Quentin Dupieux, belooft dus een bewogen editie te worden, met behoorlijk wat politiek drama, los van wat er op het schermen verschijnt.