Openbaar Ministerie ‘in gesprek’ met autoriteiten Verenigde Arabische Emiraten na aanhouding Promes

In de hoogste divisie van de Russische voetbalcompetitie speelde de club Zenit uit Sint-Petersburg (2de op de ranglijst) zaterdag tegen de nummer vier in de competitie: Spartak Moskou. Er vielen geen doelpunten. De topscorer van Spar-tak, Quincy Promes die dit seizoen in zeventien wedstrijden zes goals maakte, deed niet mee. De 32-jarige in Amsterdam geboren voetballer, die drie jaar geleden door Spartak van Ajax werd gekocht, kan sinds donderdag de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) niet meer verlaten.

Na een trainingskamp van het elftal uit Rusland in de emiraten zou Promes volgens internationale media drie dagen geleden zijn aangehouden nadat hij betrokken raakte bij een verkeersongeluk in de buurt van het internationale vliegveld Al Maktoum. Promes zou zich uit de voeten hebben gemaakt na het verkeersongeluk en werd later gearresteerd. Hij mocht de VAE als enige speler niet verlaten, terwijl zijn ploeggenoten naar Sint-Petersburg reisden. Promes zou nu onder een soort huisarrest in het land moeten verblijven totdat de afwikkeling van de schade van het verkeersongeluk is geregeld.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zegt met de autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten „in gesprek te zijn rondom de aanhouding van Promes”. De voetballer is in Nederland het afgelopen jaar twee keer bij verstek veroordeeld tot een celstraf. Vorig jaar legde de rechtbank in Amsterdam hem een celstraf van achttien maanden op wegens zware mishandeling. De voormalig speler voor het Nederlands elftal heeft op een familiefeest in 2020 na een woordenwisseling zijn neef in diens knie gestoken. Tegen deze uitspraak is hoger beroep aangetekend.

Drugsvonnis

Vorige maand werd Promes ook nog veroordeeld tot zes jaar celstraf omdat hij via de haven van Antwerpen ruim 1.300 kilo cocaïne zou hebben geprobeerd te smokkelen. Ook tegen deze straf is hoger beroep aangetekend. Uit onderschepte en ontcijferde groepschats was gebleken welke rol de profvoetballer speelde in de drugshandel. Na een tip in 2018 had de politie ook een tijd de telefoon van Promes afgeluisterd. Het strafrechtelijk onderzoek begon nadat de politie was getipt dat Promes 200.000 euro had geïnvesteerd in een coketransport.

De rechtbank zei in het vonnis het de sportman in het bijzonder aan te rekenen dat hij zich schuldig maakt aan dit soort zware delicten terwijl hij, als voetballer, in het centrum van de belangstelling staat. „Verdachte is regelmatig in het nieuws, is actief op sociale media en heeft wereldwijd fans. Niet alleen zijn sportieve prestaties, maar ook de rijkdom waarmee hij pronkt, maken dat hij een voorbeeld is voor velen en – naar de rechtbank veronderstelt – vooral voor jongeren.” Om die redenen acht de rechtbank „het extra kwalijk dat verdachte zijn rijkdom (en mogelijk ook aanzien in bepaalde kringen) tracht te vergroten door betrokkenheid bij grote internationale drugstransporten.”

De woordvoerder van het Openbaar Ministerie wilde zondag niet zeggen of inmiddels aan de autoriteiten in de VAE ook formeel om de uitlevering van Promes is gevraagd. Volgens sommige mediaberichten zou Nederland een ultimatum zijn gesteld om uitleveringsstukken te overhandigen. De rechtbank van Amsterdam gaf vorige maand justitie de opdracht de gevangenneming van Promes te regelen. De rechtbank zei te begrijpen dat Promes zich verstopt in het buitenland „omdat hij niet gedetineerd wil raken en dan niet meer zou kunnen voldoen aan zijn verplichtingen als profvoetballer. De rechtbank ziet hierin voldoende aanleiding voor de conclusie dat verdachte zich aan de tenuitvoerlegging van de hem opgelegde gevangenisstraf zou kunnen onttrekken.”

Uitleveringsverdrag

Sinds een jaar is een uitleveringsverdrag van kracht tussen de VAE en Nederland. Het verdrag maakt het mogelijk om voor alle delicten die in beide verdragsstaten bestraft kunnen worden met een vrijheidsstraf van ten minste een jaar om uitlevering te verzoeken. Ook zorgt het verdrag dat de samenwerking met de autoriteiten van de VAE soepeler en sneller verloopt. „Uitlevering kan plaatsvinden voor twee doeleinden. In de eerste plaats kan uitlevering plaatsvinden ten behoeve van de vervolging door de verzoekende partij. In de tweede plaats kan uitlevering plaatsvinden voor de uitvoering van een uitspraak van een onherroepelijke vrijheidsstraf’’, aldus de toelichting bij het verdrag.

De laatste jaren is de justitiële samenwerking tussen Nederland en de VAE geïntensiveerd. Het Arabische land leverde in 2019 op verzoek van Nederland de inmiddels tot levenslang veroordeelde crimineel Ridouan Taghi uit.

De Nederlandse strafadvocaat van Promes, Robert Malewicz, was deze zondag niet voor commentaar bereikbaar. Het Openbaar Ministerie zegt niet te verwachten dat er dit weekeinde nog nieuws wordt verstrekt over de zaak Promes.