Opeens waren daar bewapende Hamas-strijders. Hoe krachtig is de groep nog?

Met veel machtsvertoon droeg Hamas zondag na het ingaan van het staakt-het-vuren de eerste Israëlische gijzelaars over, inclusief een gelikt propagandafilmpje op platform X. In de video brengt een colonne witte pick-up trucks de drie vrouwen naar de plek in Gaza-stad waar ze worden overgedragen aan medewerkers van het Rode Kruis. Sommige auto’s zijn overladen met Hamas-strijders, met kalasjnikovs in de lucht kijken ze vastberaden in de camera. Juichende menigtes staan langs de route. Ook elders in de Gazastrook, zoals in Khan Younis, lieten Hamas-strijders en hun politieagenten zich na maanden weer op straat zien.

Opmerkelijk was het moment in het filmpje dat de drie gijzelaars een goodiebag van hun ontvoerders kregen, bedrukt met het logo van de Al-Qassam brigade. Volgens Israëlische media zat er onder meer een kaart van Gaza en een ‘certificaat van vrijlating’ in.

Met dit machtsvertoon probeert Hamas „het staakt-het-vuren af te schilderen als een overwinning van het Palestijnse ‘verzet’”, zegt Joas Wagemakers, Hamas-kenner en universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Met de parade van wapens en mankracht willen ze laten zien dat „ze zich niet angstvallig terugtrekken terwijl het Rode Kruis de zaak afhandelt”.

De aanslag van Hamas op 7 oktober 2023 was bedoeld om zichzelf en de Palestijnse zaak weer op de kaart te zetten, zegt Wagemakers. „Als er dan een enorme oorlog uit voortkomt, met als gevolg tienduizenden doden”, is het gevaar dat ze een „roekeloze organisatie” lijken die nu „met de staart tussen de benen” een verdrag tekent. Hamas doet daarom zijn best het bestand te verkopen als resultaat van een uitgekiend plan.

Een gedeelte van een videostill vrijgegeven door het Hamas Media Office toont Israëlische gijzelaars met goodiebags voorzien van het logo van de al-Qassam Brigade, de militaire tak van Hamas.
Foto Hamas Media Office/AFP

Toekomst van Gaza

Daarnaast sorteert Hamas met hun boodschap voor op de toekomst, zegt Ali Jarbawi, die meer dan vier decennia politicologie en internationale betrekkingen doceerde aan de Birzeit Universiteit op de Westelijke Jordaanoever. „Hamas weet dat ze Gaza niet kunnen regeren zoals voorheen, maar ze willen laten zien dat er nog wel rekening met ze moet worden gehouden bij het maken van toekomstplannen voor Gaza”, aldus Jarbawi.

Maar het is moeilijk voor te stellen dat Israël zich zou neerleggen bij een rol van Hamas in de toekomst van Gaza, hoe klein dan ook. Premier Netanyahu heeft meermalen verklaard door te gaan met vechten tot de militie „volledig is vernietigd”.

Hamas weet dat ze Gaza niet kunnen regeren zoals voorheen, maar ze willen laten zien dat er nog wel rekening met ze moet worden gehouden

Dat is niet gelukt, stelt Jarbawi. Hamas is volgens hem dan wel verzwakt, maar beschikt over wat hij „obstructieve macht” noemt: „Hoewel ze niet sterk genoeg zijn om Gaza geheel te onderwerpen, kunnen ze nog wel voorkomen dat anderen de macht overnemen. Ze zijn daarom niet te negeren.”

Want hoewel Hamas na vijftien maanden oorlog met Israël veel strijders en een groot deel van zijn leiderschap heeft verloren, is de strijdgroep volgens Wagemakers veerkrachtig. Hamas is ingesteld op het verlies van zijn leiders, aldus Wagemakers: „Daar hebben ze al jaren mee te maken en houden ze rekening mee”. Bovendien zijn niet alle leiders dood, zegt Wagemakers. Zo leeft Mohammed Sinwar nog, de broer van de door Israël gedode Yahwah Sinwar.

Hamas heeft bovendien sinds 7 oktober „evenveel nieuwe militanten gerekruteerd als er verloren zijn gegaan”, zei de (inmiddels afgezwaaide) Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een toespraak afgelopen dinsdag.

Hamas-strijders in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, enkele dagen na het ingaan van het staakt-het-vuren.
Foto Jehad Alshrafi/AP

Gebrek aan hoop

Moeilijker te vervangen is wellicht de infrastructuur van Hamas die door het Israëlische leger is vernietigd. Dat zijn ondergrondse tunnels voor militaire doeleinden, maar ook scholen en ziekenhuizen. „Sociale zaken waaraan Hamas deels zijn steun onder de bevolking aan ontleent”, zegt Wagemakers.

Hoe groot die steun precies is, valt volgens de Hamas-expert moeilijk vast te stellen: „In het verleden leidden invallen van Israël in de Gazastrook tot oplevingen in de populariteit van Hamas”, zegt Wagemakers. „Maar daarop volgde kritiek en de vraag of Hamas de Israëliërs wel had moeten provoceren met eigen aanvallen.”


Lees ook

Voorlopig zwijgen de wapens, maar politieke oplossing voor Gaza lijkt verder weg dan ooit

Israëlische soldaten op een tank bij de grens met Gaza.

Op sociale media gingen drone-beelden rond die door het Israëlisch leger waren gemaakt van de gijzelaars-overdracht. Daaruit zou volgens critici blijken dat de groep Hamas-supporters een stuk kleiner was dan de strijdgroep in hun video’s wil laten lijken.

Toch was vooral opvallend dat „er zoveel jonge mensen in de menigte stonden”, zegt Jarbawi. Dat rijmt volgens hem met het bericht van de Amerikanen dat Hamas over veel nieuwe aanwas beschikt. „Mensen zonder hoop, van wie hun huis is verwoest en hun familie vermoord, zijn voor Hamas niet moeilijk te ronselen.”