Op pad met bondscoach Patrick Kluivert: een week vol twijfel, woede en aanbidding in Indonesië

Tientallen Indonesische journalisten buitelen afgelopen weekend over elkaar heen om dichter bij bondscoach Patrick Kluivert te komen. De nieuwe bondscoach van Indonesië geeft een training in Jakarta en staat vooraf kort de aanwezige pers te woord. Rondom het trainingsveld zijn omheiningen gezet, maar die sneuvelen op het moment dat Kluivert in de buurt komt. De aanwezige journalisten smachten naar een woord van de Nederlandse trainer. Het voetbalgekke Indonesië hoopt onder zijn leiding het wereldkampioenschap te halen. NRC volgde het Indonesische elftal tijdens de eerste interlands met Kluivert aan het roer.

Kluivert wist vooraf dat hij aan een loodzware klus begon in Indonesië. Zijn voorganger, de Zuid-Koreaanse trainer Shin Tae-yong, was bij supporters mateloos populair. Hij was sinds 2020 bondscoach van het nationale elftal en deed dat boven verwachting. Zijn laatste WK-kwalificatiewedstrijd afgelopen november won Indonesië zelfs met 2-0 van het sterker geachte Saoedi-Arabië. De schok was dan ook groot toen Shin in januari plotseling werd ontslagen door de bond. Waarom moest hij ineens weg?

Vijftien Nederlanders

Achter de schermen was er toen al veel gebeurd. Indonesië is de laatste jaren in hoog tempo Nederlandse voetballers met een Indonesische achtergrond gaan naturaliseren. Inmiddels staat de teller op vijftien genaturaliseerde Nederlanders, onder wie Mees Hilgers (FC Twente) en Jay Idzes (Venezia FC). Zo wil Indonesië het niveau in de selectie omhoog krijgen, voor een ultieme poging zich te kwalificeren voor het WK volgend jaar in de Verenigde Staten, Mexico en Canada. De Nederlandse spelers van het nationale elftal leefden op gespannen voet met Shin, die volgens hen op een ouderwetse manier training gaf en te behoudend speelde. De Koreaan staat bekend als een vrij autoritaire trainer, wat botste met de inmiddels overwegend Nederlandse spelersgroep. De Indonesische voetbalbond PSSI moest een keuze maken en slachtofferde Shin.

Een week na het ontslag van Shin, begin januari, presenteerde Erick Thohir, de bondsvoorzitter van de PSSI, Kluivert als nieuwe bondscoach. Supporters reageerden aanvankelijk terughoudend, omdat Kluivert een grote naam had als speler, maar als hoofdtrainer nog relatief weinig heeft gepresteerd. Hij was twee periodes bondscoach van Curaçao (2015-2016 en 2021). In 2023 was Kluivert een half jaar hoofdtrainer van de Turkse club Adana Demirspor, voordat hij daar werd ontslagen. Het gaf in Indonesië een beetje rust dat de ervaren trainer Alex Pastoor als assistent aan de staf werd toegevoegd, naast onder meer Denny Landzaat en Gerald Vanenburg. Later werd ook Jordi Cruijff aangesteld als technisch adviseur van de bond.

Jetlag en Ramadan

De opdracht van Kluivert is vanaf het begin duidelijk: zorg dat de sfeer in de selectie weer verbetert en Indonesië het WK haalt. Veel tijd om zijn eigen speelstijl in te voeren krijgt de 48-jarige Amsterdammer niet. Hij heeft zijn selectie pas kort voor de WK-kwalficatiewedstrijd tegen Australië bij elkaar. Er is slechts tijd voor een paar trainingen met de spelersgroep, die door allerlei omstandigheden niet geheel fit is. Vrijwel alle Nederlandse spelers arriveren met een jetlag, omdat ze het weekend ervoor nog gespeeld hebben in hun Europese competities. Daarbij vasten islamitische spelers van het Indonesische elftal overdag vanwege de Ramadan.

Van het eerste duel van Kluivert wordt desondanks veel verwacht in Indonesië. Bij aanvang van de wedstrijd staat Australië in de WK-kwalificatiegroep achter Japan op de tweede plek, die recht geeft op directe kwalificatie. Indonesië volgt op plek drie, met slechts één punt minder (6) dan Australië. Winst zou voor Indonesië een enorme stap richting de tweede plek betekenen, en dus directe WK-kwalificatie.

Aanvoerder Jay Idzes, geboren in Mierlo, kopt een bal weg tegen Australië.
Foto Hollie Adams / Reuters

Tijdens zijn eerste persconferentie in Sydney beginnen de ogen van Kluivert te twinkelen bij de vraag wat hij wil veranderen bij Indonesië. „Ik ben een trainer die graag wil voetballen. We willen ons eigen ding doen, met respect voor Australië. Je zult het morgen zien”, zegt hij.

Zijn intentie wordt de volgende dag meteen duidelijk na de aftrap in het Sydney Football Stadium, dat voor zo’n beetje de helft rood kleurt door de grote hoeveelheid Indonesische supporters – in totaal zijn er 35.000 kaarten verkocht. In de openingsfase van de wedstrijd neemt het team van Kluivert het initiatief, wat resulteert in enorme kansen. Een kopbal van Idzes wordt echter knap uit de kruising gered door de Australische keeper. Kort daarna mikt Kevin Diks een penalty voor Indonesië op de paal. Aan de andere kant van het veld vliegen de eerste kansen er wél direct in. Voor de rust staat het al 3-0 voor Australië. In de tweede helft scoort Australië nog twee keer uit een corner, terwijl aanvaller Ole Romeny de eer van Indonesië redt met een doelpunt: 5-1.

‘Niet vingerwijzen’

De forse, ietwat geflatteerde uitslag zorgt voor grote onvrede in Indonesië. Op sociale media gaan oproepen voor de terugkeer van Shin Tae-yong als bondscoach viraal. Tijdens de persconferentie na de wedstrijd tegen Australië krijgt Kluivert van Indonesische journalisten kritische vragen over zijn opstelling. Zo koos hij voor het koppel Thom Haye en Nathan Tjoe-A-on op het middenveld, dat in de omschakeling kwetsbaar oogde. „Ik wil niet gaan vingerwijzen”, reageert Kluivert, waarna hij wel erkent dat er persoonlijke fouten zijn gemaakt op het veld, met name bij de hoekschoppen.

Door de nederlaag zakt Indonesië in de WK-kwalificatiegroep af naar plek vier. Omdat plek drie en vier nog recht geven op een volgende ronde, waarin Indonesië zich via een omweg eventueel alsnog kan plaatsen voor het WK, is behoud van die positie cruciaal.

Totale chaos in Jakarta

De druk op Kluivert bij de eerstvolgende wedstrijd, een thuisduel tegen directe concurrent Bahrein, wordt door de uitslag in Sydney nog hoger. De staf en selectie van Indonesië vliegen snel naar Jakarta, om zich daar voor te bereiden op de beladen wedstrijd.

Dit duel vindt afgelopen dinsdag plaats in het Gelora Bung Karno-stadion in Jakarta, dat met een capaciteit van bijna 70.000 plekken stijf is uitverkocht. Op de wedstrijddag is het rondom het stadion totale chaos. Fanatieke supporters verzamelen zich vroeg. Er ontstaat een verstikkende rook van fakkels en rookpotten, terwijl er ook siervuurwerk de lucht in wordt geschoten. Zingend beweegt de menigte zich richting het stadion, dat volledig rood kleurt. De spelers van Bahrein worden uitgejouwd als ze voor de warming up het veld op komen.

Patrick Kluivert en zijn vrijwel volledig Nederlandse technische staf bij de thuiswedstrijd tegen Bahrein.
Foto Hollie Adams / Reuters

Kluivert heeft zijn opstelling op het middenveld anders ingericht dan in Australië. In plaats van Tjoe-A-on staat naast Haye nu de ervaren Joey Pelupessy, die pas recent is genaturaliseerd en nu zijn debuut maakt voor Indonesië. Het contrast kan voor hem niet groter; zaterdag speelde hij met zijn ploeg Lommel SK nog voor half verlaten tribunes in Belgisch Limburg, nu staat hij in een kolkend stadion met vele tienduizenden supporters.

In de verdediging heeft Kluivert tot vreugde van de fans een plekje ingeruimd voor Rizky Ridho, die wordt gezien als de beste voetballer van de Indonesische competitie.

Indonesië pakt weer direct het initiatief; het lukt Bahrein nauwelijks om er met counters uit te komen. Defensief zit er meer balans in Kluiverts team dan tegen Australië.

Het stadion explodeert na ruim twintig minuten als Haye een kansrijke aanval opzet met een prachtige diepe bal op Marselino Ferdinan. Hij passt door op Ole Romeny, die het hoofd koel houdt in de orkaan van geluid van de tribunes. De geboren Nijmegenaar schiet hard binnen: 1-0. „Ole, Ole, Ole, Ole!”, schreeuwen de supporters massaal voor hun nieuwe held, na zijn tweede doelpunt in vijf dagen.

Dan begint een lange slijtageslag in de drukkende hitte. Bahrein wordt sterker en krijgt een paar goede kansen, terwijl ook Indonesië er af en toe gevaarlijk uit komt. Het blijft spannend tot de laatste seconde, maar Indonesië weet de overwinning uit het vuur te slepen.

Toegezongen door journalisten

Na afloop loopt de Indonesische president Prabowo Subianto het veld op om de overwinning met het team te vieren. Van de tribunes klinkt een fluitconcert, omdat zijn regering op dit moment veel kritiek krijgt voor een controversiële wetswijziging, die de macht van militairen in Indonesië uitbreidt. Prabowo maakt van de overwinning gebruik voor een positief pr-moment en gaat met de spelers en staf van het voetbalelftal op de foto. Als Prabowo weer verdwijnt, blijven Kluivert en de spelersgroep in de middencirkel staan voor een Indonesisch ritueel, waarbij het hele stadion hen toezingt met het populaire, nationalistische lied Tanah Airku, over de liefde voor Indonesië.

Romeny wordt verkozen tot speler van de wedstrijd en gaat met Kluivert mee naar de perszaal. Daar wordt de aanvaller toegezongen door de aanwezige Indonesische journalisten. Kluivert gebruikt het moment om de supporters te bedanken voor hun steun. „Maar we zijn nog niet klaar”, benadrukt hij.

Door de overwinning op Bahrein heeft Indonesië de vierde plek in de groep behouden. De WK-droom blijft in leven.