Op het festivalterrein wordt al snel met ‘traangas’ geschoten, waarna de ME met de oefening begint: ‘Uitvullen!’

‘Mark Rutte’ rijdt naar het Vredespaleis. In de smalle straten rondom staat het vol demonstranten. Zij moeten eerst weg. Maar ze hebben zich achter een kapotte auto, wat pallets en fietsen gebarricadeerd. Zijn gewapend met stalen pijpen en stenen, die ze in een winkelwagentje hebben liggen en die ze gooien naar de mobiele eenheid (ME). Steeds opnieuw vullen ze het wagentje.

Het is één van de casussen die de politie deze vrijdag oefent op een festivalterrein in Flevoland. De marechaussee is erbij, Defensie ook. De paarden zijn er – de honden en de motoragenten trainen op een andere dag, de waterkanonnen zijn elders. En honderden figuranten, die elkaar opjutten om door de ME-linie heen te breken, met ‘stenen’ gooien (blokken van geperst hout) of met een fakkel zwaaien.

Eind juni vindt in Den Haag de NAVO-top plaats, en met „alle scenario’s, alles wat je kan verzinnen” wordt rekening gehouden. Ruim 27.000 agenten worden ingezet, niet alleen op de twee dagen zelf maar ook de weken rondom de top. Om bijvoorbeeld hotels te controleren op explosieven, of verkeersstromen te regelen. Het is de grootste politie-inzet sinds de Nuclear Security Summit die in 2014 werd gehouden, ook in Den Haag. In diensten geteld, gaat het om 46.000 diensten.

De mobiele eenheid gaat een ‘demonstrant’ te lijf tijdens de oefening.
Foto Wouter de Wilde

Calamiteit

Oorspronkelijk waren er daarom grote zorgen onder burgemeesters over de politie-inzet elders in Nederland. Maar er is „duidelijk afgesproken en gegarandeerd dat de basisinzet in stad en wijk alsmede de recherche, kan doorgaan”, zegt de burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls, telefonisch. Hij overlegt namens zijn collega’s met de minister, politieleiding en de procureurs-generaal over openbare orde en handhaving.

„Op zich zijn we tevreden”, zegt Bruls. „De zorg zit hem alleen nog bij de dingen die je niet kunt voorspellen, een grote calamiteit. Maar dat de basis wordt vervuld, stelt gerust.”

De zorg zit hem alleen nog bij de dingen die je niet kunt voorspellen, een grote calamiteit

Hubert Bruls
burgemeester van Nijmegen

Willem Woelders, de politiecommandant verantwoordelijk voor het voorbereiden van de top, verzekert dat er eenheden klaarstaan om „bijstand te verlenen voor als er elders iets gebeurt dat we niet zagen aankomen”. Desnoods „is er bijstand uit het buitenland” mogelijk. „Als er een calamiteit is, komen we gewoon”, zegt hij.

Wel is het verzoek gedaan om evenementen waarbij politie nodig is „zo veel mogelijk te beperken”. De geplande, die altijd op een vaste dag plaatsvinden en niet in de week van de top plaatsvinden, hebben geen last van de NAVO-top. Met Koningsdag, Bevrijdingsdag, de Vierdaagse van Nijmegen of de Zwarte Cross kon de politie rekening houden bij het maken van de roosters. Bij evenementen die nog geen datum hadden doordat ze niet ieder jaar of steeds in dezelfde gemeente plaatsvinden, hangt het van de lokale driehoek af of ze dit jaar doorgaan.


Lees ook

ME’er die bij de rellen in Amsterdam was zag strak gecoördineerde agressie

Rond de wedstrijd Ajax - Maccabi Tel-Aviv werd veel politie, waaronder de Mobiele Eenheid, ingezet.

‘Uniek’

Op het festivalterrein wordt al snel met ‘traangas’ geschoten. Door de rook roept de leider van de demonstranten „naar voren, naar voren”. Een aantal slaat op de zeecontainers die de huizen van de smalle straatjes vormen. Boven het gebonk, dat echoot tegen de containers, roept de pelotonsleider: „Vul uit.” De bereden agenten proberen met hun paarden de menigte te verspreiden.

De ME oefent elk voorjaar. Maar door de NAVO-top is de oefening grootser van opzet, met ook aanwezigheid van militairen en marechaussee. De agenten, tweehonderd per keer, oefenen drie dagen achtereen.

Willem Woelders noemt het noodzakelijk. Niet alleen omdat de top volgens hem „uniek” is voor Nederland, maar ook door de combinatie van „de situatie in de wereld” en „groepen die elkaar sinds corona opzoeken en anti-overheid zijn”.

Figuranten gooien met ‘stenen’ (stukken geperst hout) of zwaaien met fakkels

De oefeningen zijn bedoeld om onder meer de samenwerking en communicatie te trainen bij „excessen”. De trainingscoördinatoren vertellen dat in normale situaties eerst wordt geprobeerd „verbinding” te zoeken met demonstranten, door agenten met „de platte pet”. Als dat niet lukt, en de demonstranten gebruiken geweld bijvoorbeeld door met stenen te gaan gooien, treden de agenten op als ME’er. De helm, been- en armstukken worden omgedaan, en de wapenschilden komen tevoorschijn.

„Het doel is de rust te herstellen”, zegt ME’er Galid. Uit veiligheidsoverwegingen willen de paar agenten die door de landelijke politie zijn gevraagd om met de pers te praten bij deze oefening, niet met achternaam genoemd worden. De Amsterdammer doet normaal de „incidentenafhandeling op straat”, als je noodnummer 112 belt, komt hij. Hij wordt vaker als ME’er ingezet. „Je ziet de opbouw van spanning bij een demonstratie. Deze oefeningssetting bereid je maximaal voor.”

De mobiele eenheid nadert de demonstranten voor een confrontatie.
Foto Wouter de Wilde

Kraakpanden

Willem Woelders heeft het over „steenvast worden”. „Je moet weten wat het is, wat het met je doet als je tegenover zo’n groep staat.” Hij stond zelf jarenlang in de ME-linie, onder meer in de jaren tachtig bij de ontruimingen van kraakpanden in Amsterdam.

Sommigen van de figuranten, die via een bureau zijn ingehuurd, doen ook al jaren mee aan de training. Sommigen zijn student, anderen werken in de beveiliging. Na afloop lopen ze grappend weg. „Doei doei, tot een volgende keer”, zeggen ze tegen de ME’ers.

Een lid van de mobiele eenheid met geheven wapenstok.
Foto Wouter de Wilde