Op het Festival Oude Muziek heeft fantasie de overhand en is ‘authentiek’ passé

Recensie Muziek

Festival Oude Muziek Hoe ouder de muziek, hoe moeilijker het is om te weten hoe het klonk in de tijd van ontstaan. Zo ontstaat ruimte voor verbeelding. Op het Festival Oude Muziek blijkt het streven naar authenticiteit passé. De rookmachine mag aan.

Openingsconcert door La Tempête.
Openingsconcert door La Tempête. Foto Marieke Wijntjes

Het trouwe publiek van het Festival Oude Muziek verzamelt zich vrijdag in de gangen rond de grote zaal van het Utrechtse TivoliVredenburg. De dikke festivalboeken zijn niet aan te slepen. ‘Revival’ is dit jaar het thema: het festival blikt terug op haar eigen geschiedenis. Oude muziek is in de voorbije eeuwen steeds weer afgestoft en hergebruikt. Hoe gaan we om met muziek uit een ver verleden? Waar zoeken we naar?

Artist in residence Simon-Pierre Bestion, een dertiger in een hip overhemd, mag met zijn ensemble La Tempête het festival openen. Hij maakt deel uit van een groeiende groep musici die zich steeds minder aantrekken van de strenge regeltjes die de Oude Muziek lang hebben gedomineerd. Zij zoeken niet naar historisch correcte en geperfectioneerde muziek. In plaats daarvan scheppen ze een fantasierijke wereld vol geheimzinnige melodieën, fantastische ritmes en bijzondere rituelen.

Levendige begrafenis

Voor zijn voorstelling La Bomba Flamenca neusde Bestion in de begrafenisliturgie van keizer Karel V (1500-1558). Het moet een levendige begrafenis zijn geweest, te oordelen naar de lezing van La Tempête, met wierrook, lichtkunst en choreografie. De zangers van het ensemble zijn vrijwel het hele concert onderweg naar andere plekken tussen het publiek, waardoor steeds andere stemmen naast je stoel opduiken. Vooral de zanger van de baspartij verdient extra complimenten: als hij de allerlaagste noten in De Orto’s Lamentationes Hieremiae zingt, trilt de vloer lichtjes mee. Bestion dirigeert knap in 360 graden om zijn versnipperde ensemble aanwijzingen te kunnen geven.

Door de felle schijnwerpers en draaiende wierooklampen die als een soort discoballen sterretjes over het podium werpen, is het lichtontwerp vooral afleidend. Als plotseling de zaalverlichting aangaat, kijken mensen vertwijfeld om zich heen: hoort het erbij? Een snerpende toon maakt duidelijk: brandalarm. Misschien is de wierook te dichtbij aangestoken? La Tempête is gelukkig onverstoorbaar en het programma grijpt steeds beter in elkaar. Met een swingende toegift – bijna Gospel – pakt Bestion het publiek helemaal in.

Slaapliedjes

Música Temprana, opgericht door de Argentijns-Nederlandse dirigent Adrián Rodríguez Van der Spoel, heeft op zaterdagmiddag een heel ander programma. In plaats van het doorgaans levendige Latijns-Amerikaanse repertoire waar het ensemble om bekend staat, klinken er intieme, Spaanse renaissanceliedjes, gebaseerd op herderspoëzie van de Romeinse dichter Vergilius. Hier is wél gezocht naar historisch correcte muziek: vier zangers worden begeleid met oude, zachte snaarinstrumenten (barokgitaar, vedel) zoals die aan het Spaanse hof moeten hebben geklonken. De muziek is zo kabbelend en teder, dat meerdere bezoekers halverwege het programma tegen hun slaap vechten. Pas tijdens de toegift kan Música Temprana tippen aan de overtuigingskracht van Bestion. Dat vindt ook de enige dreumes in de zaal, die de slotnoot enthousiast meezingt.

Concert door Musica Temprana.
Foto Foppe Schut

Het oude-muziek-publiek staat te boek als progressief, maar er is ook repertoire waarvoor het niet echt warmloopt. Daarom is de headline op zaterdagavond een spannende: religieuze muziek van onder meer de romantische operacomponist Charles Gounod(1818-1893). Toch nestelt vrijwel het volledige publiek dat op vrijdag Bestion hoorde zich nu in de banken van de Domkerk. Het ensemble, Le Concert Spirituel onder leiding van Hervé Niquet, krijgt in ieder geval een kans.

Onder tijdgenoten oogstte Gounod kritiek door zich te laten inspireren door de Renaissancemuziek van Palestrina. Véél te oubollig. Maar het huidige oude-muziek-publiek vindt het ook niet veel: de romantische lezing van Palestrina kan rekenen op een lauw applaus. Wel veel goeds kan worden gezegd over de organist en zijn meditatieve tussenspel in Gounods Les sept dernièreres paroles du Christ. Het programma is in ieder geval een interessante oefening in definities. Wat is eigenlijk oude muziek?

Eén ding is duidelijk: oude muziek heeft een groot potentieel. Krachtige voorstellingen van musici als Bestion zijn het resultaat van eeuwenlang onderzoeken en verbeteren. Het is gedaan met het geëmmer over historisch correctheid, wat nu telt is het verhaal. Dat biedt ook levensgrote kansen om weer nieuwe luisteraars warm te maken.