Op een deelstep zoeven onder de Eiffeltoren kan niet meer

Parijs Per 1 september is de elektrische deelstep in Parijs verboden. Tot vreugde van oudere Parijzenaren. Maar jongeren, die niet mee mochten stemmen in het step-referendum, vinden het ‘nul’.

Op de elektrische step of ‘trottinette’ in Parijs rijden is per 1 september verboden, na een referendum.
Op de elektrische step of ‘trottinette’ in Parijs rijden is per 1 september verboden, na een referendum. MIGUEL MEDINA

„Mevrouw! Het is afgelopen met de stepjes in Parijs.”

Scholier Thibault Lacaze (17) ziet me stuntelen met mijn elektrische huurstep, waarmee ik deze 30 augustus nog een laatste keer onder de Eiffeltoren door wilde zoeven. Maar toen ik over de Quai d’Orsay gleed en de beroemde toren bíjna in zicht kreeg, leek het alsof ik in een bad van stroop terechtkwam.

„Ze hebben er een rem op gezet”, zegt Lacaze, die met een vriend achterop zijn deelstepje van het merk TIER ook in het stroopbad terechtkwam. Hij opent de kaart van zijn TIER-app en inderdaad: dit deel van Parijs is ineens roodgekleurd en dus onbegaanbaar.

Het is de laatste fase voor de elektrische huurstepjes per 1 september helemaal verdwijnen uit de Franse hoofdstad. Dat hebben de Parijzenaren zelf bepaald: in een heus deelstepreferendum stemde bijna 90 procent van de kiezers afgelopen april tegen de trotinettes en libre service. „Een overwinning voor de lokale democratie”, glunderde burgemeester Anne Hidalgo.

Lacaze baalt. Hij gebruikt de stepjes iedere dag, om naar school, zijn opa en oma of vrienden te gaan. „Het is fun en je zit niet de hele tijd onder de grond in de metro.” Het hele referendum – hij mocht als minderjarige zelf niet stemmen – vindt hij nul. „Er hebben alleen maar oude mensen gestemd. Die houden niet van steps.”

Ongelijk heeft hij niet: op de dag van het referendum gingen talloze foto’s rond van stembureaus met rijen grijsharige Parijzenaren. Andere steen des aanstoots voor stepjesliefhebbers is de lage opkomst: nog geen 7,5 procent van de 1,4 miljoen stemgerechtigde Parijzenaren bracht een stem uit.

Lees ook: Parijs wil wereldhoofdstad van de fiets worden

Ongelukken en overlast

Het steppen ís fun: met de wind in je helmloze haren zoef je langs al het moois dat Parijs heeft te bieden. Maar je moet ook je best doen om een botsing te voorkomen met de vele andere steps, elektrische eenwielers, fietsers maar ook bussen en taxi’s waarmee je veel van de Parijse fietspaden moet delen. Hoewel het aantal stepjes de afgelopen jaren fors is ingeperkt en sommige steps een alcoholslot hebben, gaat het weleens mis. In 2022 kwamen in Parijs drie mensen om bij ongelukken waarbij een e-step betrokken was; bijna 500 raakten gewond.

En waar critici zeggen dat Hidalgo zich beter druk kan maken over échte problemen – van het gebrek aan opvang voor drugsverslaafden tot de rattenoverlast – leiden de stepjes bij sommige Parijzenaren duidelijk tot irritaties.

Zo geeft de 70-jarige Harry me een sneer als ik mijn step wegzet in een parkeervak voor het hotel dat hij uitbaat. „Iedereen gooit die steps maar wat neer, voor de entrée van mijn hotel en op ieder uur van de dag.” Al meerdere keren klaagden zijn klanten dat ze ’s nachts wakker werden toen dronken mensen hun step dumpten. Harry heeft dan ook tégen de steps gestemd. „En op 1 september ga ik feestvieren.”

Voor scholier Lacaze geen feest, maar hij heeft wel al een alternatief: een abonnement op de deelfietsen van Vélib – ook nog eens veel goedkoper dan de stepjes van TIER. Maar wel minder fun.

Lees ook: Oprukkende e-step bezorgt Europese steden kopzorgen