Op de tentoonstelling WOMXN bepalen vrouwen zelf hoe ze op de foto staan

De vrouw is meer dan een muze, volgens de Rotterdamse fotograaf Sebiha Öztaş. Daarom gaf zij voor haar serie ‘WOMXN.’ 23 vrouwen de regie over hoe zij gefotografeerd wilden worden. Hoe zien zij zichzelf? Wat inspireert hen? Öztaş selecteerde de vrouwen vanwege hun bijdrage aan de stad Rotterdam en de kracht die zij uitstralen. Het werk van de Rotterdamse is vaak maatschappelijk geëngageerd en documentair. Eerdere series van haar verschenen onder andere in NRC. De tentoonstelling ‘WOMXN.’ opent woensdag 8 maart, op Internationale Vrouwendag, in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en is daar tot in het najaar te zien.

Foto Sebiha Öztaş

Elio Mazur

„Get your shit together. Spreek elkaar aan op gedrag met betrekking tot vrouwen in plaats van het te bagatelliseren en te zeggen dat niet elke man hetzelfde is.”

Foto Sebiha Öztaş

Mieke Megawati Vlasblom

„Tegen mannen zeg ik: wees solidair. Solidair met man, vrouw, trans vrouw, non-binair. Gebruik je mannelijke privilege. Laat je stem horen vanuit je cis man.”

Foto Sebiha Öztaş

Peggy Sno

„Mannen geven ons wel ruimte, maar die nemen we niet altijd. Het is al ingewikkeld genoeg voor mannen om met ons vrouwen te leven.”

Seyran Sencan-Okay, Kayleigh ten Teije en Safira dos Reis
Foto Sebiha Öztaş

Foto Sebiha Öztaş

Clara Sies

„Vrouwen moeten zich nog steeds drie keer harder bewijzen dan mannen om dezelfde waardering te krijgen. Hoffelijkheid mag wel blijven.”

Foto Sebiha Öztaş

Amina Ali Hussein

„Wij vrouwen moeten voor onszelf opkomen, maar zonder mannen kunnen we niet. Mijn thema is delen. Niet alleen geld, maar deel ook blijdschap, je leven.”

Foto Sebiha Öztaş

Naomi Brusselman

„Wij vrouwen moeten blijvend onze stem laten horen. Blijf je uiten. Blijf erop vertrouwen dat je gehoord wordt. Blijf jezelf en pas je niet aan.”

Irene Nowak, Khadija van der Straaten en Kajan Liu
Foto Sebiha Öztaş