Op de ‘Songs of Travel’-dag van de Piano Biënnale springt het talent van de 15-jarige Demian Filatov boven alles uit

De stichting achter de Piano Biënnale in Arnhem en Nijmegen, Keys to music, verenigde zich met vier andere Europese festivals en vroeg Europese subsidie aan voor het gezamenlijke project ‘Songs of Travel’. In 2022 kregen ze 1 miljoen euro van Europa voor enkele nieuwe muziekstukken en een digitale graphic novel over migratie. Zondag kreeg Nederland daarvan in Arnhem het resultaat te zien.

Het blijkt een lange dag. Vier concerten zijn met weinig adempauze tegen elkaar aan geprogrammeerd, en zijn een samenraapsel van losse elementjes met veel dezelfde musici in nogal vergelijkbare bezettingen. Drie van de vier Nederlandse premières plukken uit de basis sopraan, viool, cello, (bas)klarinet, xylofoon, piano.

Bij de eerste, Voyage van Hawar Tawfiq, is dat nog verrassend. Tawfiq maakte opnieuw een prachtige klankschildering, mysterieus optimistisch, met goed gevoel voor proportie; bij hem klinken instrumenten ook lang níét. Bij de tweede, Elaine Agnews Songs of Travel, is de verrassing van de bezetting al minder. Die laatste muziek dient de mooie interactieve graphic novel van Jack Gutman, maar helaas praat Gutman door het concert heen; scrollend op groot scherm leest en vertelt hij een uur onnodig wat er te zien is.

Lenneke Ruiten zingt in twee premières, waaronder Tawfiqs Voyage. Ze heeft haar dag niet, lijkt ze ook zelf aan te geven door voor elk optreden fronsend een luide op-hoop-van-zegen-zucht te slaken. De moeilijke, regelmatig vibratoloze partijen vallen haar zwaar – al overtuigt ze zeer in de tweede première, daar waar Lasse Thoresen in zijn Every Minute Opens Doors (veel noten maar vluchtig stuk) van de sopraan vraagt gecontroleerd te schreeuwzingen.

Daardoor klinken beide premières minder dan ze hadden kunnen zijn. Al kan steeds dezelfde musici programmeren ook de goede kant op vallen. De autonome streek van violist Aleksej Semenenko is tweemaal een lust om op te focussen.

Pianist Finghin Collins en Lenneke Ruiten
Foto Rob van Dam

Jong talent

Piano solo vult de programma’s met wat flodders op, maar er zitten mooie momenten tussen. Van de twee steeds terugkomende pianisten is het Peter Friis Johansson die het meest overtuigt in twee delen uit Liszts Années de Pèlerinage: prachtige uit het niets verschijnende loopjes, mooi ingetogen waar dat kan. De andere pianist, Finghin Collins, maakt vooral indruk als liedbegeleider van Ruiten in drie liederen van Richard Strauss. Wel oogt het vreemd dat op een festival dat de piano wil vieren, de vleugel steeds in het donker staat. Het gemis aan oog voor dat soort details en verdere aankleding maakt dat deze derde editie van de Piano Biënnale (waarvan de eerste in corona online was) nog wat festivalsfeer mist.

De verrassing van de dag is het talent van de 15-jarige Demian Filatov, die drie uitdagende stukken van Rameau, Chopin en Debussy speelt. Wat hij kan ís al indrukwekkend, maar door zijn spel heen hoor je wat hij nog beter wíl kunnen spelen: hij heeft een goed gevoel voor hiërarchie, hoofdzaken en bijzaken. Alleen technische oefening staat hem nog in de weg om dat optimaal naar voren te brengen, maar die volgorde is veel veelbelovender dan technisch perfecte talenten zonder muzikaal gevoel.

De dag sluit af met een wereldpremière, dansvoorstelling Song of the Lands van Introdans. Over dans kan deze recensent weinig zeggen, maar de muziek van Rami Khalifé is niet voor de eeuwigheid: functioneel neoklassiekerig, veel noten in weinig akkoorden versterkt in enorme galm en echo’s. Hoewel, ineens staat de zelf spelende Khalifé op, en begint als een bezetene ín de piano te slaan. Dat moment frist lekker op.