Op de Griekse eilanden eten Turkse toeristen veel goedkoper dan in eigen land

Een volgepakte veerboot uit Turkije nadert het Griekse eiland Kastellorizo. Op het dek staan hordes toeristen te dringen: allemaal willen ze een selfie met de schilderachtige haven en het witgeverfde Griekse kerkje. Uit de restaurants langs de kade klinkt sirtakimuziek. In het azuurblauwe water trekt langzaam een zeeschildpad voorbij.

Het was hier niet altijd zo rustig. Nog geen vier jaar geleden, in de zomer van 2020, kwam het bijna tot een confrontatie tussen de Turkse en Griekse marine. Ankara stuurde destijds een door militaire fregatten vergezeld onderzoeksschip om op zoek te gaan naar onderzeese gasvelden in de wateren ten zuiden van Kastellorizo, die binnen Griekenlands exclusieve economische zone vallen. Daarop stuurde Athene eveneens een oorlogsschip, dat nog altijd de wacht houdt voor het eiland.

„Dat waren allemaal politieke spelletjes”, zegt Bahadir (35), een Turkse toerist die met zijn vrouw en pasgeboren kind aan boord van de veerboot zit. Volgens hem moet je de oorlogstaal die president Recep Tayyip Erdogan tot voor kort geregeld uitsloeg tegen Griekenland, niet al te serieus nemen. „Hij weet gewoon dat hij daar stemmen mee kan winnen. Wij Turken zijn nu eenmaal een beetje emotioneel.”

Het eten is veel goedkoper

Bahadir gaat voor het eerst naar Griekenland. Hij is altijd al gefascineerd geweest door de Griekse oudheid, vertelt hij opgewekt, maar de timing van zijn bezoek aan Griekenland hangt ook samen met de huidige staat van de Turkse economie. „Het is pijnlijk om vast te stellen, maar de inflatie is bij ons zo extreem dat het inmiddels goedkoper is om vakantie te vieren in Griekenland dan in eigen land.”

Een Turkse toerist neemt een selfie met het eiland Kastellorizo. Op de achtergrond is het Griekse oorlogsschip te zien dat hier ligt sinds spanningen van vier jaar geleden.
Foto Melvyn Ingleby

Nu deze week de bayram (Turkse vakantieperiode) is aangebroken, trekken Turken die nog wat spaargeld hebben dan ook steeds vaker naar de Griekse eilanden. Op sociale media delen ze vervolgens massaal foto’s van hun restaurantrekeningen om hun beklag te doen over de hoge prijzen in Turkije, waar de inflatie vorige maand ruim 75 procent bedroeg. Zo stelt een Turkse influencer vanaf een terras op het eiland Chios geschokt vast dat hij voor zo’n zeven mezzes en een flesje ouzo nog geen 30 euro betaalt. In Turkije zou zo’n etentje volgens hem tegenwoordig al snel 3.500 lira (zo’n 100 euro) kosten.

Ook de recente dooi in de banden tussen Ankara en Athene geeft het Turkse toerisme aan Griekenland een extra impuls. Nadat president Erdogan en premier Mitsotakis na jarenlange spanningen afgelopen december een ‘vriendschapsverklaring’ ondertekenden, kondigde Griekenland visumversoepelingen voor Turkse toeristen aan. In plaats van met een Schengenvisum kunnen Turkse burgers sinds dit voorjaar tien Griekse eilanden bezoeken met een zeven dagen geldig visum dat bij aankomst verstrekt wordt. Op eilanden als Chios en Rhodos heeft dit nieuwe beleid al geleid tot meer dan een verdubbeling in het aantal Turkse bezoekers, melden Griekse media.


Lees ook

Ruziënde broers Turkije en Griekenland willen vrede en zetten toenadering door

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (links) schud de hand met president Recep Tayyip Erdogan.

Op het piepkleine Kastellorizo (vijfhonderd inwoners) moet dat nieuwe visumprogramma nog wat van de grond komen. Vooralsnog worden hier per dag slechts twaalf ‘visa-bij-aankomst’ afgegeven. Veruit de meeste Turkse bezoekers hier hebben een Schengenvisum of een zogeheten groen paspoort, een speciaal type paspoort voor onder andere hoge ambtenaren waarmee je visumvrij Europa in kunt.

„We zitten met een capaciteitsprobleem”, lacht Vasilis, een politieagent die samen met twee collega’s de container bemant die dienst doet als Kastellorizo’s grenspost. „Het kost me toch al snel een kwartier om hier een visum te maken”, zegt hij. „Als je dat moet doen voor alle driehonderd toeristen die hier per veerboot aankomen, krijg je een opstopping. Dat kunnen we niet hebben.”

Als het aan veel eilandbewoners lag, zouden de Turken überhaupt geen visum hoeven aan te vragen om hier op bezoek te kunnen komen. „De Turken zijn onze buren”, zegt Damien Mavrothalassitis, eigenaar van een souvenirwinkel. „Ik vind het eigenlijk krankzinnig dat wij zonder enig probleem naar hen kunnen, maar zij niet naar ons.”

Turkse burgers kunnen sinds dit voorjaar Griekse eilanden bezoeken visum voor zeven dagen

Vriendschappen en huwelijken

Aangezien Kastellorizo op slechts twee kilometer van het Turkse vasteland ligt, komen de Griekse eilandbewoners geregeld in de Turkse badplaats Kas. Zo ontstonden er door de jaren heen tal van hechte vriendschappen en zelfs enkele huwelijken, vertelt Mavrothalassitis. „Mijn vader sprak Turks en was heel goed bevriend met de Turken”, zegt hij. „Toen een Turkse onbekende hem op een dag uitschold voor goddeloze Griek, sloegen zijn Turkse vrienden die man meteen in elkaar. Zo van: hoe durf je, die hoort bij ons.”

Bovendien is Kastellorizo economisch afhankelijk van Turkse toeristen, benadrukt Mavrothalassitis. „Ik kan je garanderen dat Turkse vrouwen mijn beste klanten zijn”, zegt hij lachend. Hoewel de koopkracht van Turken de laatste tijd is afgenomen, zou de economie van het eiland zonder de Turkse bezoekers volgens de winkelier snel in elkaar storten.

Wat Mavrothalassitis betreft moet politieagent Vasilis dan ook snel versterking krijgen, zodat ook Kastellorizo volop de vruchten kan plukken van het nieuwe visumbeleid. Maar gevraagd wat er moet gebeuren met het oorlogsschip dat in de haven ligt, is de Griek duidelijk. „Dat blijft hier”, zegt hij. „Zolang Turkije een president heeft die om de zoveel tijd schreeuwt dat dit Turks grondgebied zou moeten zijn, kun je maar beter voorzorgsmaatregelen treffen.”