Op de baan, aan zee of in de koffiebar: het gaat alleen maar over Sinner

De iconische wolvin, samen met Romulus en Remus, de mythische stichters van de stad Rome, prijken trots op het logo van Tennis Club Parioli, opgericht in 1906 en een van de historische tennisverenigingen van de Italiaanse hoofdstad. De fraaie club, een oase van rust in een welvarende wijk in Noord-Rome, heeft onder meer een zwembad, twee voetbalvelden en enkele padelbanen. Maar het accent ligt hier op tennis. De club heeft twintig banen en een populaire tennisschool.

„Elk jaar trekt onze tennisschool 400 leerlingen aan”, zegt oud-tennisprofessional Claudio Panatta, directeur van de tennisclub in Parioli. „We kunnen onmogelijk alle verzoeken inwilligen. We hebben jaarlijks gemiddeld zeventig tot tachtig overboekingen, in elke leeftijdscategorie.” Hoewel teamsporten sinds jaar en dag het populairst zijn in Italië, voetbal met stip op nummer één, wonnen tennis en padel de voorbije jaren razendsnel aan belang.

Jannik Sinner, vorig weekend winnaar van de US Open, winnaar van de Australian Open en leider van de ATP-ranking, geeft het Italiaanse tennis nog een extra zetje. Nooit eerder bereikte Italië in de sport de absolute wereldtop, en dat straalt af op jonge tennissers die zich spiegelen aan het succes van de ingetogen Noord-Italiaan. „Op de tennisbaan, aan zee of in de koffiebar: het gaat deze zomer alleen maar over Sinner, die alomtegenwoordig is”, zegt Panatta. „Zijn grote sportieve succes heeft een belangrijke impact op Italië, én op onze sport.”

Enkele van de twintig tenniscourts op tennisclub Parioli.
Foto Rocco Rorandelli

Belang van een grote ster

De Italiaanse tennis- en padelfederatie bevestigt het belang van een grote ster die de andere beoefenaars inspireert. Het aantal inschrijvingen neemt gestaag toe. Vorig jaar telde de tennis- en padelfederatie 821.000 leden, zo’n 200.000 meer dan een jaar eerder, en zo maar even 700.000 meer dan in het jaar 2000. „Dit jaar zet die trend zich door”, zegt Angelo Binaghi, voorzitter van de Italiaanse tennisfederatie. „In 2024 stevent onze federatie af op meer dan 1 miljoen leden.” In die cijfers zitten wel vier sporten: tennis, padel, beachtennis en pickleball, een racketsport die vooral populair is in de VS.

Sinds 2017 is tennis de op één na succesvolste sport in Italië, na het onvermijdelijke voetbal, wat betreft populariteit en het aantal beoefenaars. „Tenniswedstrijden worden volledig en gratis uitgezonden op tv”, zegt Binaghi. „Zo wint onze sport al jaren aan populariteit, ook dankzij sterke spelers als Francesca Schiavone, die intussen is gestopt, en Matteo Berrettini. Maar door het sportieve succes van Jannik Sinner en Jasmine Paolini is de interesse in tennis nu echt geëxplodeerd.”

Jannik Sinner, de tenniskampioen uit een voornamelijk Duitstalige gemeente in het Noord-Italiaanse Alto Adige (Zuid-Tirol), is in zijn thuisland alomtegenwoordig. Op de tennisbaan, maar ook ernaast. De lange, slanke sporter met de rode krullenbol is inmiddels het gezicht van koffiemerk Lavazza, van pasta van De Cecco, de snelle wifi van Fastweb en het luxemodemerk Gucci. In Wimbledon stapte Sinner vorig jaar in een smetteloos witte outfit op de baan, maar wel met een drukke Gucci-sporttas op de schouder. De sporttas, speciaal voor het Britse toernooi ontworpen, was gepersonaliseerd met Sinners initialen en kost zo’n 2.000 euro.

Antonio Fenicia, 11 jaar, tijdens een trainingssessie.

Foto’s: Foto Rocco Rorandelli

Tennissers als Sinner en Berrettini zijn volgens federatievoorzitter Binaghi ook een voorbeeld voor de Italiaanse jeugd. „We hebben het geluk dat onze kampioenen zich ook nog eens voorbeeldig gedragen buiten de tennisbaan”, zegt hij . Jannik Sinner gaf onlangs toe dat hij op het mentaal vlak enkele moeilijke maanden achter de rug heeft, maar gezien zijn sportieve prestaties hebben weinigen daar wat van gemerkt.

Anabole steroïden

In augustus kwam aan het licht dat Sinner in maart twee positieve dopingtests had afgelegd. In zijn urine was een zeer lage dosis gevonden van clostebol, een anabole steroïde die verboden is door het wereldantidopingagentschap WADA. Sinner werd geschorst, maar vocht die schorsing succesvol aan, en speelde dus gewoon verder.

Er kwam kritiek van collega’s als Novak Djokovic, en ook Carlos Alcaraz leek vragen te hebben bij de gang van zaken, net als de oude tennisrebel John McEnroe. Maar Matteo Berrettini sprong voor zijn landgenoot in de bres en zei ervan overtuigd te zijn dat het een vergissing betrof. Ook de publieke opinie in Italië liet hem niet vallen.

Volgens Sinner kreeg hij de verboden stof in zijn lichaam via een spray tegen letsels, die zijn fysiotherapeut had gebruikt om een vingerwond bij zichzelf te verzorgen. Daarna had hij Sinner zonder handschoenen gemasseerd en de stof ongewild op de tennisser overgebracht. De spray is vrij verkrijgbaar bij apothekers in Italië, met op de verpakking echter de uitdrukkelijk vermeld dat het doping betreft.

Het internationale agentschap voor de integriteit van het tennis (ITIA) besloot na grondig onderzoek Sinner te geloven. Het WADA heeft tot nu toe geen beroep aangetekend tegen die beslissing bij het sportarbitragehof in Zwitserland (TAS), maar dat kan nog steeds.

Sinner heeft zowel de medewerker die de spray kocht als de fysiotherapeut ontslagen om een lichtzinnigheid die hem zijn carrière had kunnen kosten. Dat hij de voorbije maanden, met het zwaard van Damokles van een mogelijke diskwalificatie boven het hoofd, gewoon bleef tennissen én winnen, illustreert volgens de spelers van Tennis Club Parioli in Rome zijn mentale kracht. „Tennis speel je vooral met je hoofd”, zegt Leonardo Cesaretti (17), badend in het zweet na een flinke training. „Ondanks de zware druk zette Sinner door en won hij ook nog de US Open. Dat is knap, en een bron van inspiratie.”

Zwembad op tennisclub Parioli.
Foto Rocco Rorandelli

‘Een meritocratische sport’

Door het succes van Sinner is in Italië ook groeiende aandacht voor de voordelen van tennis. Volgens onderzoekers heeft de sport niet alleen medische pluspunten, zoals een verlaagd risico op bepaalde hartaandoeningen, maar tennis kan ook op mentaal vlak heilzaam zijn. Tennis vereist focus en concentratie, maar scherpt ook doorzettingsvermogen en wilskracht aan, en verhoogt zo het zelfvertrouwen. „Tennis is een meritocratische sport, die helemaal uitgaat van je eigen verdienste”, zegt directeur Panatta van tennisclub Parioli. „Er is geen jury. Je hebt geen medespelers. Je moet rekenen op jezelf. En als je dan wint, dan ga je vooruit.”

„Ik ben dol op Sinner”, zegt Antonio Fenicia (11) die tegen zijn vriendje Mattia Maselli (11) speelt, tijdens een les van hun coach Fabrizio Fanucci. „Hij geeft nooit op en hij zet zich in, altijd.” Jannik Sinner inspireert vooral de spelers van de club die al goed zijn, en geeft hen de drive om te willen excelleren, zegt de coach. „Zo’n beschuldiging van doping, dat hakt erin”, vervolgt Fanucci. Hij weet waarover hij spreekt. Fanucci coachte Filippo Volandri, de huidige aanvoerder van het Italiaanse Davis Cup-team, toen de tennisser werd geschorst wegens een te hoge dosis van een middel tegen astma.

Links: in het clubhuis van de tennisclub; rechts: bij het zwembad.

Foto’s: Foto Rocco Rorandelli

„We waren in Indian Wells”, zegt Fanucci. „Volandri had toestemming om een puffer tegen zijn astma te gebruiken, maar in zijn hotel voelde hij zich plots niet goed, en hij gebruikte zijn puffer een keer te veel. Drie maanden schorsing was het resultaat, een mentale klap voor die jongen.” Het publiek is dol op kampioenen, maar „velen hebben ook razendsnel een oordeel over je klaar”, weet de tenniscoach.

„Sinner speelt met zijn kop”, zegt de elfjarige Antonio, terwijl hij een voorraad ballen verzamelt. „We moeten altijd alles geven, als we net zo goed willen worden als hij, zegt onze coach”, vult zijn tennismaatje Mattia aan. „En dat wil toch iedereen?”

In het clubhuis.
Foto Rocco Rorandelli