Op Davos hekelt Zelensky de halfslachtige steun van het Westen aan Oekraïne

„Versterk onze economie, dan verhogen wij jullie veiligheid.” Met die oproep beëindigde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dinsdag zijn optreden bij het World Economic Forum. Het was klassiek-Zelensky: stem je boodschap af op je publiek. De grote zaal in het luxueuze congrescentrum in Davos was volgestroomd met leiders uit politiek en bedrijfsleven. Ze beloonden hem met een staande ovatie.

De Russische president schilderde hij af als een oorlogszuchtige maniak. „Poetin belichaamt oorlog. Hij zal niet veranderen. Wij moeten veranderen. Wij moeten veranderen zodat de gekte die in zijn hoofd woont, en in de hoofden van alle agressors, niet zal overwinnen.”

In zijn vrijwel permanente lobby voor meer steun deed Zelensky dit jaar persoonlijk Davos aan, waar ‘Oekraïne’ aandacht moest delen met ‘Gaza’. Hij is er op zoek naar investeerders, naar wapens, naar geld én naar steun voor zijn vredesplan. ’s Ochtends sprak hij zeventig CEO’s in een besloten sessie, in de loop van de dag had hij ontmoetingen met onder ander de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Zelensky bedankte zich bij zijn bondgenoten, maar hij was ook uitgesproken kritisch over hun halfslachtigheid én hekelde hun angst voor escalatie. Het westerse sanctieregime is mooi, zei hij, maar er zitten nog steeds geavanceerde westerse onderdelen in Russische raketten en de nucleaire industrie is nog steeds uitgezonderd van sancties.

Duitsland is uitgegroeid tot de belangrijkste wapenleverancier na de VS

Hij hekelde ook de behoedzaamheid van het Westen. Al te vaak kreeg Oekraïne te horen: „niet escaleren”. Hij haalde zijn neus op voor pogingen conflicten te bevriezen, zoals na het uitbreken van de oorlog in de Donbas in 2014, toen Duitsland en Frankijk aanstuurden op een snel staakt-het-vuren, maar het gewapende conflict, op een lager pitje, nog jaren voortduurde. „Poetin is een roofdier dat geen genoegen neemt met bevroren producten.” Ook na de invasie in februari 2022 dook het „niet escaleren” weer op. „Niets was schadelijker voor onze coalitie dan dit concept. Elk ‘niet-escaleren’ klonk voor ons als een ‘je zult winnen’ tegen Poetin”.

Nu de oorlog bijna het derde jaar ingaat hapert de westerse steun voor Oekraïne, maar droogt niet op. Het Amerikaanse Congres houdt een belangrijk steunpakket met wapenleveranties tegen, maar de kansen op een doorbraak zijn nog niet verkeken. Zelensky zei te hopen dat het binnen enkele weken alsnog goed komt. De EU doet er alles aan om alsnog een akkoord te bereiken over omvangrijke begrotingssteun voor Kyiv – 50 miljard euro in 4 jaar – nadat Hongarije het voornemen eind vorig jaar torpedeerde. Zelensky zei dat hij „positieve signalen” had gekregen over de EU-steun.

Belangrijk was het bezoek van de Britse premier Rishi Sunak aan Kyiv eind vorige week. Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land dat formele veiligheidsgaranties biedt. Omdat Oekraïne gedurende de oorlog niet kan toetreden tot de NAVO heeft een aantal NAVO-landen beloofd Oekraïne bilateraal militair te steunen voor de lange termijn. De beloften werden gedaan op de NAVO-top in Vilnius afgelopen zomer. Het VK is het eerste land dat zijn belofte heeft omgezet in een akkoord. Daarnaast heeft Sunak voor komend jaar militaire steun voor 2,5 miljard pond (2,9 miljard euro) toegezegd.

Oekraïens vredesplan

Ook de nieuwe Franse minister van Buitenlandse Zaken, Stéphane Séjourné, reisde meteen na zijn benoeming, vorige week, naar Kyiv. De wapensteun van Frankrijk blijft achter bij andere landen. Om EU-partners onder druk te zetten meer te doen heeft de Duitse kanselier Olaf Scholz de diplomatieke dienst van de EU gevraagd om nog eens precies in kaart te brengen wie wat heeft geleverd. Duitsland ligt weliswaar steeds weer onder vuur omdat het aarzelt met de levering van geavanceerde wapensystemen, maar is uitgegroeid tot de belangrijkste wapenleverancier na de VS.

Intussen komen vredesbesprekingen niet dichterbij. Zondag spraken ruim tachtig nationale veiligheidsadviseurs in Davos met de Oekraïense regering over een vredesplan waar Zelensky al maanden voor werft. Het was de vierde keer dat Kyiv het plan besprak in internationaal verband. Elke keer werd de groep groter én diverser. Was het oorspronkelijk vooral een bijeenkomst van de westerse bondgenoten van Oekraïne, nu waren er 18 deelnemers uit Azië, 12 uit Afrika en 6 uit Latijns-Amerika.

Winst van de bijeenkomst was dat ook Zuid-Afrika en Brazilië, twee BRICS-landen die goede betrekkingen onderhouden met Moskou, aanschoven. Volgens een ingewijde namen ze ook intensief deel aan de gesprekken. China, dat bij een eerdere bijeenkomst wél was aangeschoven, liet nu verstek gaan. Er werd in Davos wel op gespeculeerd dat Zelensky in marge een ontmoeting zou hebben met de Chinese premier Li Qiang.


Lees ook
Extra munitie voor Oekraïne vergt enorme investeringen Europese defensiesector

<strong>Een man in Kyiv</strong> bekijkt vrijdag de schade vanuit een door Rusland gebombardeerde woning. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/op-davos-hekelt-zelensky-de-halfslachtige-steun-van-het-westen-aan-oekraac2afne.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Het vredesplan is een blauwdruk voor een duurzame vrede. Het tienpuntenplan is opgesteld door voormalig NAVO-baas Anders Fogh-Rasmussen en Zelensky’s stafschef Andri Jermak. Het is geen formule om onderhandelingen te beginnen, maar een plan dat Oekraïne met zoveel mogelijk buitenlandse steun op tafel wil leggen als het een keer tot onderhandelingen komt, onderstreepte Jermak in Davos. Zwitserland heeft toegezegd om een conferentie over het vredesplan te organiseren op het niveau van regeringsleiders. </p>
<p>Rusland zégt intussen dat het wel wil onderhandelen, maar wie Poetin’s uitspraken ziet, weet dat onderhandelen voor het Kremlin gelijk staat aan Oekraïense capitulatie. Poetin is, zei hij half-december nog, uit op „denazificatie” en „demilitarisatie” van Oekraïne. Op 1 januari zei hij te hopen de oorlog snel te kunnen beëindigen, maar dan wel op zijn voorwaarden. Dinsdag liet hij weten dat het onmogelijk zal blijken om de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne te heroveren.</p>
<p> <dmt-util-bar article=