Oorzaken voor ‘orkaan van vuur’ op Maui onduidelijk – al meer dan honderd doden

Natuurramp De branden op het Hawaïaanse eiland Maui zijn de dodelijkste in de afgelopen eeuw in de VS. Klimaatwetenschappers vragen zich af hoe het vuur zich zo snel kon verspreiden.

Een bloemenkrans ligt op het gras boven de verwoeste stad Lahaina, op het Hawaïaanse eiland Maui.
Een bloemenkrans ligt op het gras boven de verwoeste stad Lahaina, op het Hawaïaanse eiland Maui. Foto Mike Blake/Reuters

Het dodental door de natuurbranden op het Hawaïaanse eiland Maui is gestegen tot boven de honderd. Daarmee is deze reeks branden, die vorige week dinsdag begon, de dodelijkste in de afgelopen eeuw in de Verenigde Staten. Tot nu toe is nog maar een derde van de door het vuur getroffen gebieden onderzocht. Gevreesd wordt dat bij het verder uitkammen van het gebied met speurhonden het dodental gemakkelijk kan verdubbelen.

Onder meer het historische dorp Lahaina werd getroffen – en weggevaagd. Meer dan tweeduizend gebouwen zijn afgebrand, en inmiddels is van het dorp praktisch niks meer over. In totaal is er een gebied van zo’n 850 hectare verwoest. „Het is een tragedie zonder weerga”, zei gouverneur Josh Green tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De aangetroffen lichamen zijn dusdanig ernstig verbrand dat op het moment van publicatie slechts vier van de slachtoffers konden worden geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken, aldus Green. Hij omschreef sommige taferelen die worden aangetroffen als „te heftig voor een mens om te aanschouwen of te delen”.

De vraag is hoe de brand zich zo snel kon verspreiden – op sommige plekken met een snelheid van bijna honderd kilometer per uur. Gouverneur Green sprak van „een orkaan van vuur, iets nieuws in tijden van klimaatverandering”.

Enorme toename graslanden

Het is waar dat het klimaat op Hawaï verandert: er valt minder regen, het wolkendek wordt gemiddeld dunner en de temperatuur stijgt (gemiddeld met iets meer dan één graad sinds 1950). Maar volgens klimaatwetenschapper Gavin Schmidt, directeur van het NASA Goddard Institute for Space Studies, kan dat niet volledig verklaren hoe de branden zo uit de hand konden lopen. Er is wetenschappelijk nog veel onduidelijkheid over de relatie tussen klimaatverandering en natuurbranden, zei hij tegen ABC News.

Veel klimaatwetenschappers wijzen op de enorme toename van graslanden op de eilanden van Hawaï. Tot het begin van deze eeuw bestond de Hawaïaanse landbouw voor een belangrijk deel uit suikerrietplantages. Maar de laatste plantage werd in 2016 gesloten. De meeste worden inmiddels slecht beheerd. Er graast nauwelijks vee en het gras krijgt alle kans om te groeien – op regenachtige dagen tot wel vijftien centimeter per dag.

In de jaren vijftig werden nieuwe grassoorten ingevoerd op Hawaï, afkomstig uit Afrika. Die hadden twee voordelen: ze groeiden snel en ze gedijden uitstekend bij droogte. Maar het zijn wel invasieve soorten die weinig vijanden hebben en zich daardoor agressief kunnen verspreiden. Inmiddels is ongeveer een kwart van Hawaï bedekt met deze grassoorten – ook tussen de rotsachtige bodem en op moeilijk bereikbare plekken.

Bekijk ook: Afgebrande auto’s en vluchtende inwoners: ‘de grootste natuurramp van Hawaï’ in beeld

Deze zomer werd op Hawaï een periode van gematigd weer, waarin het gras flink kon groeien, gevolgd door een plotselinge droogte – een zogeheten flash drought, zoals Amerikaanse klimatologen het noemen. Eind mei was er nog niets aan de hand. De luchtvochtigheid was normaal, de temperaturen waren redelijk. Half juni was twee derde van Maui al droog tot zeer droog, en vorige week gold dat zelfs voor 83 procent van het eiland, schrijft persbureau AP. De atmosfeer wordt dan zo droog dat vocht bijna letterlijk uit de bodem en planten wordt weggezogen. Dit soort snel opkomende extreme droogtes zullen volgens klimaatwetenschappers vaker voorkomen nu het steeds warmer wordt.

Ook in 2018 werd Maui getroffen door een reeks natuurbranden. De Hawaïaanse branddeskundige Clay Trauernicht wees toen al op de risico’s van het onbeheerde grasland: „De brandstof – het gras – is iets wat we meteen kunnen aanpakken om het brandrisico te voorkomen”, schreef hij destijds in een ingezonden brief. Vorige week waarschuwde Trauernicht op X, het voormalige Twitter: „We zijn aangeland in het post-plantagetijdperk”.

Mobiel mortuarium

President Joe Biden heeft aangekondigd dat hij samen met zijn vrouw snel een bezoek aan het rampgebied zal brengen. Maar hij wil voorkomen dat zijn komst het reddingswerk belemmert. Biden heeft toegezegd dat de Hawaïanen „elke hulp die ze nodig hebben tot hun beschikking zullen krijgen” van de federale overheid. Het gaat onder meer om tijdelijke huisvesting en goedkope leningen. Alleen al het herbouwen van het afgebrande dorp Lahaina zal ruim 5 miljard euro kosten, aldus het federale rampenbureau.

Voor herstel is het echter nog te vroeg. Eerst moeten de talloze overledenen worden geborgen en geïdentificeerd. Een mobiel mortuarium is ingevlogen met röntgenfotomachines en andere identificatieapparatuur. „Het wordt een ongelooflijk lastige missie”, aldus Jonathan Greene, de directeur van het office of response van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid. „Geduld is ontzettend belangrijk, vanwege het aantal slachtoffers waar we mee te maken hebben.”