Ook in het Russische luchtruim gaat Oekraïne steeds meer de strijd aan met Moskou

Oorlog in Oekraïne Rusland kreeg de afgelopen nacht te maken met een massale drone-aanval, de meest omvangrijke sinds de grootscheepse Russische invasie in Oekraïne. Tegelijkertijd werd Kyiv zwaar bestookt met raketten en drones.

Een vlammenzee boven het vliegveld is zichtbaar vanuit de stad Pskov. Vier militaire transportvliegtuigen zouden zijn geraakt door brokstukken van drones.
Een vlammenzee boven het vliegveld is zichtbaar vanuit de stad Pskov. Vier militaire transportvliegtuigen zouden zijn geraakt door brokstukken van drones. Foto Russische autoriteiten via EPA

Naast de al anderhalf jaar durende strijd op de grond, langs een front van duizend kilometer, raken Rusland en Oekraïne steeds meer verzeild in een luchtoorlog. Bij een massale drone-aanval op Russische grondgebied, waarbij in de nacht van dinsdag op woensdag zes regio’s werden bestookt, werden transportvliegtuigen van de Russische luchtmacht geraakt op een luchtmachtbasis bij de West-Russische stad Pskov, niet ver van de grens met Estland. Volgens persbureau Tass werden vier Iljoesjin-toestellen van het type IL-76 vernietigd.

Op beelden die op sociale media rondgaan is een grote vlammenzee te zien op het militaire vliegveld van Pskov. De stad ligt zo’n zevenhonderd kilometer ten noorden van de Russische grens met Oekraïne. Tegelijkertijd brak in de stad Brjansk, in het zuidwesten van Rusland, na een drone-aanval brand uit bij het bedrijf Kremni EL, een grote fabrikant van micro-elektronica, onder meer voor de Russische defensie.

In vier andere Russische regio’s, waaronder Moskou, werden volgens het Russische ministerie van Defensie Oekraïense aanvalsdrones neergehaald. Het waren de grootste aanvallen op Russisch grondgebied sinds het land in februari vorig jaar met een massale troepenmacht Oekraïne binnenviel. Bij de aanvallen vielen, voor zover bekend, geen slachtoffers.

Daarnaast meldde de door Moskou geïnstalleerde gouverneur van de bezette Krim aanvallen met drones vanuit zee in de baai bij de havenstad Sevastopol, de thuisbasis van de Russische Zwarte Zeevloot. Of daarbij schade is aangericht, was woensdag rond het middaguur niet bekend bij Oekraïense media.

De Oekraïense autoriteiten doen doorgaans geen mededelingen over aanvallen op Russische doelen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verzekerde woensdagmiddag dat de Oekraïense drone-aanvallen „niet ongestraft zullen blijven”.

Aanvallen steeds brutaler

De recente aanvallen laten zien dat de Oekraïense strijdkrachten steeds brutaler worden in hun tegenoffensief tegen de Russen. Zo werd onlangs een nachtelijke landing uitgevoerd op een westelijke kaap op de bezette Krim, nadat Oekraïense mariniers de Zwarte Zee waren overgestoken met kleine speedboten. Begin deze maand werd ook het Russische oorlogsschip Olenegorski Gornjak zwaar beschadigd door een zeedrone die honderden kilometers over de Zwarte Zee had afgelegd naar de Russische haven Novorossiesk. Met zulke aanvallen, net als de twee aanslagen op de Krimbrug, legt Oekraïne telkens weer Russische zwaktes bloot, wat in het Kremlin als een vernedering moet aanvoelen.

Lees ook: Met zeedrones dringt Oekraïne de Russische marine op de Zwarte Zee steeds meer terug

De massale drone-aanval van afgelopen etmaal toont volgens de Australische militair analist generaal Mick Ryan aan dat de Oekraïense capaciteiten om aanvallen uit te voeren steeds verder verfijnen. „De Oekraïners voeren niet alleen aanvallen uit op een groeiende lijst met doelen, maar ze doen het ook over grotere afstanden”, aldus Ryan woensdagochtend.

Drone-aanvallen op Russisch grondgebied en tegen doelen op de bezette Krim zijn de afgelopen maanden snel in aantal toegenomen. Zo kwam Moskou deze zomer regelmatig onder vuur te liggen. Drones worden volgens het Russische ministerie van Defensie steevast uit te lucht gehaald door luchtafweer of door middel van elektronische oorlogvoering, maar op foto’s is te zien dat de aanvallen in een aantal gevallen forse schade veroorzaken. In Moskou zijn al drones onderschept bij het Kremlin, bij de luchthavens, en in het westelijke zakendistrict van de stad, Moskva-City. In andere regio’s van Rusland horen militaire vliegvelden, brandstofopslagplaatsen en olieraffinaderijen tot de belangrijkste doelen.

Oekraïne bouwt eigen drones

Omdat de westerse bondgenoten van Oekraïne het land geen raketten willen leveren waarmee Kyiv doelen op Russisch grondgebied kan bestoken, heeft het Oekraïense ministerie van Defensie sinds de grootscheepse Russische invasie zelf onbemande aanvalsdrones laten ontwikkelen.

Zo werd onder meer een verkennings- en surveillancedrone van Sovjet-makelij, de Tu-141 Strizj, aangepast en omgebouwd tot aanvalsdrone met de eigenschappen van een kruisraket. Tot grote schrik van de Russen werden ze in december vorig jaar onder meer gebruikt bij aanvallen op de luchtmachtbasis Engels-2 bij de stad Saratov, en op het militaire vliegveld Djagilevo bij de stad Rjazan.

Inmiddels beschikt de Oekraïense luchtmacht over drones die mogelijk enkele duizenden kilometers kunnen vliegen – en onder de Russische radar kunnen blijven. Voor aanvallen op Russische schepen en andere maritieme doelen zijn zeedrones ontwikkeld, die ook veel schade kunnen aanrichten.

Symbolische waarde

De Oekraïense aanvallen op doelen op Russische bodem hebben waarschijnlijk een beperkte impact op de militaire capaciteiten van de Russische strijdkrachten; zo kan de luchtmacht vrij eenvoudig het verlies van drie of vier militaire transportvliegtuigen opvangen, en brandstof kan altijd ergens anders vandaan worden gehaald.

Lees ook: Met de bevrijding van Robotyne hebben Oekraïense troepen een ‘monumentale taak volbracht’

Maar de aanvallen op Russische doelen hebben voor Oekraïne wel degelijk grote waarde, politiek en symbolisch. De oorlog wordt al lang niet meer louter op Oekraïens grondgebied uitgevochten, onderstreepte president Volodymyr Zelensky eind juli in een van zijn dagelijkse toespraken tot het land. „Langzaam komt de oorlog terug naar het grondgebied van Rusland – naar zijn symbolische centra en militaire bases”, zei hij toen. „Dat is een onvermijdelijk, natuurlijk en absoluut eerlijk proces.”

Moskou probeert zich steeds beter te wapenen tegen de aanhoudende aanvallen, maar kan lang niet alles voorkomen. Woensdag meldde persbureau Tass wel in alle vroegte dat een Russisch marinevliegtuig rond middernacht op de Zwarte Zee vier Oekraïense speedboten met vijftig militairen aan boord had vernietigd.

Ondertussen gaat de Russische luchtmacht door met haar eigen campagne tegen Oekraïne. In de nacht van dinsdag op woensdag werden zware aanvallen uitgevoerd, met dit keer Kyiv als belangrijkste doelwit. In het district Sjevtsjenkivsky vielen twee doden en drie gewonden door brokstukken van een neergehaalde raket.

Bewoners van Kyiv tussen de brokstukken na een raketaanval op de Oekraïense hoofdstad, woensdagochtend.
Foto Efrem Lukatsky/AP

Volgens de Oekraïense legercommandant generaal Valeri Zaloezjny werden in de loop van de nacht alle 28 kruisraketten en vijftien van de zestien Russische aanvalsdrones uit de lucht gehaald. Neervallende brokstukken van de projectielen richtten wel veel schade aan in Kyiv. Volgens het hoofd van het militaire bestuur van Kyiv, Serhi Popko, was het de zwaarste Russische raketaanval op de hoofdstad sinds afgelopen voorjaar. Ook in zuidelijke havenstad Odesa en in de centrale regio Tsjerkasy werden explosies gehoord.